Ρωσία: Συνελήφθη για κατασκοπεία ο πρόξενος της Εσθονίας

Συνελήφθη ενώ έπαιρνε απόρρητα έγγραφα από πολίτη

Στη σύλληψη του πρόξενου της Εσθονίας, Μαρτ Λάτε προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, την ώρα που όπως φαίνεται επρόκειτο να λάβει διαβαθμισμένα έγγραφα στην Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας κάνει λόγο για «στημένη» σύλληψη του Εσθονού διπλωμάτη.

Όπως ανακοίνωσε η FSB συνέλαβε τον Εσθονό διπλωμάτη, πρόξενο του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη, Μαρτ Λάτε επ’ αυτοφώρω όταν έπαιρνε απόρρητα έγγραφα από έναν Ρώσο πολίτη.

Σύμφωνα με την FSB η δραστηριότητα του Εσθονού διπλωμάτη είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του και έχει εχθρικό χαρακτήρα έναντι της Ρωσίας. «Σε βάρος του ξένου διπλωμάτη θα ληφθούν μέτρα σύμφωνα με του κανόνες του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB.

Στο Γενικό προξενείο της Εσθονίας στην Αγία Πετρούπολη υπηρετούν πέντε πρόξενοι μεταξύ των οποίων και ο Λάτε.

Πρόκληση και «στημένη» θεωρεί την σύλληψη διπλωμάτη  το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, ενώ τις κατηγορίες εναντίον του τις χαρακτηρίζει «αβάσιμες». «Η κατηγορία ότι περιήλθαν στην κυριότητα του διαβαθμισμένα έγγραφα είναι απολύτως αβάσιμη. Πρόκειται για μια πρόκληση. Όλο το συμβάν ήταν στημένο», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας Αάρι Λέμικ. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί