Στην Κύπρο ο Δένδιας

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή υπουργική Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που διεξάγεται στην Πάφο.

Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. στη μεγαλόνησο γίνεται μία μέρα μετά το ταξίδι του στην Άγκυρα, όπου είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τη μετωπική σύγκρουση σε ζωντανή μετάδοση στις πρώτες διερευνητικές συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, η οποία όμως αποτέλεσε ένα βήμα προσέγγισης, όπως είπαν και οι δύο.

Δείτε επίσης: Δένδιας-Τσαβούσογλου: «Καυγάς» on camera για Αιγαίο, προσφυγικό και μειονότητες

Πλήρης διάσταση απόψεων με την Τουρκία

Πάντως, όπως αναμενόταν και έγινε σαφές από τις δηλώσεις τους, υπάρχει πλήρης διάσταση σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Μάλιστα, χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά για να αντιστραφεί το ήρεμο κλίμα με το οποίο είχε ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου ανάμεσά τους.

Η ένταση ανέβηκε και ήρθαν με έντονο τρόπο στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που χωρίζουν τα δύο κράτη: από τις έρευνες και τις εξορύξεις στον Αιγαίο και τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάννης και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. 

Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αποχή από προκλήσεις ζήτησε η Αθήνα με τον κ. Δένδια να κάνει λόγο για την «απειλή πολέμου» εκ μέρους της Άγκυρας, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει κάποια από τα κυριαρχικά δικαιώματά της

Διμερή διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις πρότεινε η Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση, πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση

Μετά τη συνέντευξη, ελληνικές κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι ο Ν. Δένδιας «ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να θέτει η ίδια «την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μη λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος».

Το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. σχολίασε το ΚΚΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί