Οικοδόμοι Ηρακλείου: Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα

“Η επιστροφή στον εργασιακό  μεσαίωνα  του 10ωρου που οραματίζονται εργοδότες και κυβέρνηση,  της δουλειάς χωρίς σύμβαση, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προστασία, της απλήρωτης δουλειάς πρέπει να πάρει ηχηρή και δυναμική απάντηση”, αναφέρει σε ανακλοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, το οποίο συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 5 Απριλίου, με αφορμή την εξέταση των συνθηκών που διαμορφώνονται στον κλάδο και συνολικότερα, λόγω των συνεπειών της κρίσης προσθέτοντας νέες συνέπειες στην ήδη χτυπημένη ζωή της εργατικής τάξης από την προηγούμενη 10ετή καπιταλιστική κρίση.

Στην ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά:

Τη Δευτέρα 5/4/2021 συνεδρίασε η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων με θέμα την εξέταση των συνθηκών που διαμορφώνονται στον κλάδο και συνολικότερα, λόγω των συνεπειών της κρίσης προσθέτοντας νέες συνέπειες στην ήδη χτυπημένη ζωή της εργατικής τάξης από την προηγούμενη 10ετή καπιταλιστική κρίση.

Η εισήγηση εξέτασε την κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, το χαρακτήρα των νέων αντεργατικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και έθεσε τους βασικούς άξονες της δράσης του Συνδικάτου για το επόμενο διάστημα. 

Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η μεγαλοεργοδοσία έχοντας στα χέρια της όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, αλλά και ενθαρρυμένη από τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς, έχει αυξήσει την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απληρωσιά, το κλέψιμο της ασφάλισης.

Η Κυβέρνηση κάνοντας τα χατίρια της μεγαλοεργοδοσίας ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο ώστε οι εργοδότες να μην πληρώνουν τις υπερωρίες αλλά να χορηγούν άδειες και ρεπό μετά από ένα 6μηνο δουλειάς. Οι εργοδότες δηλαδή θα βάζουν στην τσέπη ζεστό χρήμα από την απληρωσιά και θα μας «πληρώνουν» με «αέρα κοπανιστό».

Ήδη την Κυριακή δημοσίευμα αναφέρει στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με κτύπημα και στους οικοδόμους. Στην διαρροή του υπουργείου αναφέρουν  και για τις εταιρείες μπετόν να εργάζονται την Κυριακή.

Αντί, η κυβέρνηση, να πάρει μέτρα για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς που σκοτώνονται καθημερινά εργάτες, ετοιμάζεται να δώσει δωρεάν εργάτες στην εργοδοσία με πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου.

Στη βάση όλων των παραπάνω, αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ:

  • Ενημέρωση του κλάδου για τις εξελίξεις 
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση των υγειονομικών την Τετάρτη 7/4 στις 13:00 στο ΠΑΓΝΗ
  • Οργάνωση της πάλης για υπεράσπιση της υγείας, των δικαιωμάτων μας και για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.
  • Απεργιακή κινητοποίηση που ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες εξελίξεις, ώστε να δοθεί ηχηρή απάντηση  που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για νέους πιο δυναμικούς και πιο μεγάλους αγώνες.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Οικοδόμοι Ηρακλείου: Επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα”

  1. Avatarοι εχθροί δεν είναι οι ξένοι εργάτες

    Κατά τα άλλα, σύμφωνα με άρθρο τοπικής εφημερίδας σήμερα “μόνο οι λαθροεισβολείς επενδυτές γεννούν αράδα τα παιδιά και σε αυτούς… θέλουν να δώσουν τις… περιουσίες των Ελλήνων”… Αποτρόπαιη ξενοφοβική δήλωση, σε άρθρο υποτίθεται που είχε στόχο να στηρίξει τους αγρότες σχετικά με τους δασικούς χάρτες! Φαινόταν βέβαια από την αρχή το επίπεδο λόγου, όσο και αν προσπαθούσε να κρυφτεί: “Μια ζωή τα ίδια και τα ίδια παντού, αγανακτισμένο πλήθος ανθρώπων του μόχθου με ό,τι μέσο διαθέτει, αυτοκίνητα, τρακτέρ ακόμα και με άλογα, εν μέσω covid 19 να παραληρεί φωνάζοντας και διεκδικώντας το δίκιο του και τα αυτονόητα..” Άλλο ένα άρθρο μίσους, όπως το παλιότερο “Πακιστανέ Πακιστανέ σε σημειώνω στο καρνέ”. Μια χαρά όμως προσφέρουν την εργασία τους οι ξένοι και πλουτίζουν οι αφέντες της Κρήτης.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί