Από σήμερα τα νέα αυστηρότερα μέτρα – Όλες οι αλλαγές

Αλλάζει για ακόμα μία φορά η καθημερινότητα των πολιτών μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις που – εκτός του εκτάκτου σχεδίου για το ΕΣΥ το οποίο έχει φτάσει στα όριά του όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας- αυστηροποιούν το lockdown σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης: Αλλαγές στη χρήση των SMS και συστάσεις για κοντινές μετακινήσεις – Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν – «Βαθύ κόκκινο» το Ηράκλειο με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00

Κυβέρνηση «αρίστων»: Ανακοίνωσαν μέτρα που απέρριπταν πριν μερικές μέρες (Βίντεο)

Το παρασκήνιο τα τελευταία 24ωρα ήταν έντονο καθώς στις τάξεις των επιστημόνων υπήρχαν δύο πλευρές. Οι «αυστηροί» από την μία ήθελαν ένα καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων, ενώ στην… αντίπερα όχθη υπήρχαν αυτοί που τόνιζαν την χαμηλή αποδοτικότητα του τελευταίου lockdown αλλά και την κόπωση των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας, ζητώντας ένα μείγμα από «έξυπνα μέτρα».

Τελικά η λύση βρέθηκε κάπου… στη μέση αφού όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνιστούν αυστηροποίηση του ήδη υπάρχοντος πλαισίου χωρίς ωστόσο να μπει ολόκληρη η χώρα σε αυστηρότατη καραντίνα. Στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί και η διάθεση της κυβέρνησης, η οποία φάνηκε από προχθές, αλλά επισήμως από χθες το πρωί, να μην επιθυμεί καθολικό lockdown. H κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη άλλωστε ήταν αυτή που εξέφρασε την παραπάνω διάθεση, σε τηλεοπτική συνέντευξή της, τονίζοντας πως ήδη βρισκόμαστε σε σκληρό lockdown και πως δεν μπορεί να παραλύσει ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

Έτσι, μετά και τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με αποκορύφωμα την χθεσινή ημέρα, όταν και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.702 μολύνσεις, αλλά και την έντονη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής, τα νέα μέτρα ήταν μονόδρομος.

Πιο συγκεκριμένα από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 04.03.2021 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου (τουλάχιστον) την ίδια ώρα, το πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναπροσαρμόζεται.

Οι περιοχές

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου. Στο βαθύ κόκκινο μπαίνει και ο δήμος Καλυμνίων. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο κόκκινο.

Τα SMS στο 13033

Οι βασικές παρεμβάσεις που θα γίνονταν, αφορούσαν στην χρήση του 13033 από τους πολίτες, μιας και στην ίδια την πλατφόρμα δεν μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις. Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, θα ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση θα αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Οι ώρες κυκλοφορίας

Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται και το πλαίσιο που αφορά στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο». Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Από τα μέτρα αυτά εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 19.00 και στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί της επομένης.

Τα σχολεία

Σε όσες περιοχές εντάχθηκαν στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες, με εξαίρεση τις ειδικές αγωγές. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», το μάθημα στα λύκεια θα γίνεται με τηλεκπαίδευση, ενώ στις υπόλοιπες βαθμίδες θα διεξάγεται κανονικά στις σχολικές αίθουσες.

Ο αθλητισμός

Τέλος, στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Super League 1, Super League 2, Basket League 1 Ανδρών και Volley League Α1 Ανδρών, όπως και τα ομαδικά αθλήματα που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Ολη η ενημέρωση Χαρδαλιά

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Από σήμερα τα νέα αυστηρότερα μέτρα – Όλες οι αλλαγές”

  1. 2 εφιάλτες σε ένα πρωί

    Αγωγή του Πολίτη, τηλεδιδασκαλία σήμερα 4/3/21
    Λοιπόν παιδιά, σήμερα θα μάθουμε τι είναι έθνος. Θα ήθελα πρώτα να ρωτήσω να μου πείτε τι είναι “λαός”./ – Οι αστυνομικοί κυρία. /Όχι μόνο. Εσύ είσαι λαός; Εγώ είμαι λαός; /- Ναι κυρία. /’Εθνος είναι αυτοί που έχουν κοινή καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία. Δηλαδή αν υπάρχουν άνθρωποι παντού, στην Αμερική, στη Γερμανία, στη Γη του Πυρός, αν πιστεύουν στην Ορθοδοξία και μιλούν την ελληνική γλώσσα, ανήκουν στο ελληνικό Έθνος. Πείτε μου τώρα μερικά σύμβολα του ελληνικού έθνους. /Ο Εθνικός Ύμνος κυρία/Σωστά, ο Ύμνος εις την Ελευθερία./Κυρία αυτός είναι ο Ακάθιστος Ύμνος;/Όχι, άλλο το ένα, άλλο το άλλο…
    Δεύτερος εφιάλτης σε μία μέρα καραντίνας. Το πρωί ξύπνησα από έναν άλλο εφιάλτη, ήταν παρέλαση για την 25η Μαρτίου, με σημαιοφόρο τη Χριστιάννα Σκούρα και εγώ έτρεχα ξωπίσω στις τελευταίες σειρές… Έθνος κυρία είναι οι ψηλοί, αδύνατοι, νέοι, ωραίοι και υγιείς. Αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι ανάπηροι, νοητικά, σωματικά και κοινωνικά. Αυτοί δεν ανήκουν σε κανένα έθνος.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί