Οργή στον κόσμο της εστίασης για την ανεύθυνη κυβέρνηση- Παραδίδουν κλειδιά «από Έβρο μέχρι Κρήτη και από Κέρκυρα ως Ρόδο»

Σε εξέλιξη είναι η εμβληματική κινητοποίηση-διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που πραγματοποιούν οι άνθρωποι της εστίασης, με γενικό τίτλο «Τα κλειδιά της εστίασης». Οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί πιθανώς την μεγαλύτερη πίεση στις επιχειρήσεις τους το 2020 και ως σήμερα (από τον συνδυασμό προηγούμενης υπερχρέωσης την περίοδο των μνημονίων, καθίζησης τζίρου λόγω των μέτρων και ανεμικής στήριξης χωρίς πραγματική στήριξη ώστε να ικανοποιούν τις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, ταμεία και μισθοδοσίες) βγαίνουν μπροστά στη Βουλή για να επιδείξουν ότι δεν έχουν άλλες αντοχές. Και αυτό, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αμφισβητεί ακόμη και το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί, αναρωτώμενος «και πόσα έπαιρναν;» αναφερόμενος σε 300.000 ανθρώπους…

Οι επαγγελματίες του κλάδου συμμετέχουν στη συλλογή κλειδιών των επιχειρήσεών τους για να παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά μετά την δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να τα πάρει. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης και να διαρκέσει ως τις 14.00, ωστόσο ήδη στο χώρο της πλατείας Συντάγματος έχει ξεκινήσει η οργάνωση της εκδήλωσης, δηλώσεις στα κανάλια, κτλ.

Η παράδοση των κλειδιών θα συνοδευτεί από δηλώσεις «πρώην επαγγελματία εστίασης» που θα υπογράψουν όσοι καταθέσουν τα κλειδιά τους. Το υστερόγραφό της είναι εξαιρετικά εύγλωττο: «Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα».

Μιλώντας από το σημείο στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο πρόεδρος των επιχειρηματιών της εστίασης Γιώργος Καββαθάς ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για πανελλαδικής έκτασης κινητοποίηση. «Όλες οι πρωτοβάθμιες ενώσεις του κλάδου σε όλες τις πόλεις από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι την Ρόδο σήμερα συγκεντρώνουν τα κλειδιά της εστίασης. Θα έρθουν στην Αθήνα και θα παραδοθούν από αντιπροσωπεία του ΔΣ και συναδέλφους στο Μέγαρο Μαξίμου». «Είμαστε 81.000 επιχειρήσεις και απασχολούμε 350.000 εργαζόμενους, αλλά το βασικότερο είναι ο πολλαπλασιαστής», τόνισε ο κ. Καββαθάς, γιατί «συμπαρασύρουμε όλους τους κλάδους, από τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, την βιοτεχνία και βιομηχανία τροφίμων, την ζυθοποιΐα, την οινοποιΐα, τα τεχνικά επαγγέλματα, τον πολιτισμό…».

«Πίσω από αυτό το κλειδί δεν είναι το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης, αλλά οι υπάλληλοι, οι οικογένειες οι δικές μας και οι δικές τους», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους παρόντες στο σημείο επιχειρηματίες. «Πίσω από κάθε επιχείρηση εστίασης βρίσκονται εκατοντάδες άνθρωποι, πρέπει να στηριχθούν». Συνάδελφός του που διατηρεί επιχείρηση που έχει αντέξει μισό αιώνα και επέζησε και την δεκαετία των μνημονίων σημείωσε ότι «ενώ λέγαμε “δόξα τω θεώ βγήκαμε από το τούνελ”, τώρα λέμε “βόηθα παναγιά μου”».

Την κινητοποίηση στηρίζει ευθέως και «σθεναρά» το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, χαρακτηρίζοντας «αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δέχονται τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας και κινδυνεύουν από λουκέτα».

Μετά την συλλογή των κλειδιών και την αποστολή τους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ο πρόεδρός της μαζί με 99 ακόμη επαγγελματίες σχεδιάζεται να προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τα παραδώσουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο μαζί με σχετικό ψήφισμα, τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί