Εισήγηση Κικίλια για σκληρό lockdown στην Αττική – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Ο υπουργός Υγείας εισηγείται αυστηρό lockdown. Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων, την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και το ιικό φορτίο στα λύματα.

Ο Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες ότι η Αττική δεν θα μπορέσει να αποφύγει νέα πιο σκληρά απαγορευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έκρηξης του κορωνοϊού.

O υπουργός Υγείας μιλώντας στο Open, τόνισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Τρία είναι τα στοιχεία που ανησυχούν ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους. Το πρώτο είναι η συνεχιζόμενη, παρά τα μέτρα, αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με τα μισά να εντοπίζονται σταθερά όλο αυτό το διάστημα στην Αττική όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Το δεύτερο είναι το πολύ υψηλό ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της Αττικής και το οποίο παρουσιάζει την τελευταία εβδομάδα αύξηση άνω των 205% σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, η συγκέντρωση αυτή μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς.

Το τρίτο και πιο ανησυχητικό είναι η πίεση που έχουν αρχίσει να δέχονται τα νοσοκομεία. Ήδη παρατηρείται μια μικρή προς το παρόν αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και μεγάλη αύξηση στην εισαγωγή ασθενών με κορωνοϊού σε απλές κλίνες.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί αμήχανη την εξέλιξη της πανδημίας με το αλαλούμ να χαρακτηρίζει την πολιτική της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το μπάχαλο με το take away που «ανοιγόκλεινε», τη Δευτέρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά το σαββατοκύριακο μια και τα κυβερνητικά στελέχη αντιλήφθηκαν κατόπιν εορτής ότι το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ στις 5 το απόγευμα το Σάββατο δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού.

Έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στη 1:30 το μεσημέρι και αφορά την επιδημιολογική κατάσταση μετά την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στην Αττική, ενώ νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει ότι προτίθεται να προτείνει lockdown τύπου Μαρτίου στο Λεκανοπέδιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί