Καταγγελία φοιτητή στο Candiadoc: Οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ πρέπει να καταγραφούν με κάμερες και μικρόφωνα για να συμμετάσχουν στην εξεταστική

“Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δε θελήσει να καταγραφεί σε βίντεο, ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τον κατάλληλο εξοπλισμό (υπολογιστή και κινητό με κάμερα), του απαγορεύεται ρητά, η δυνατότητα να συμμετέχει στην εξεταστική, πράγμα απαράδεκτο για ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα”

Με επιστολή του στο Candiadoc φοιτητής στη Σχολή Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου καταγγέλλει ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος για την εξεταστική περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, οι φοιτητές υποχρεώνονται να υπογράψουν σχετική πρόθεση συμμέτοχης στην εν λόγω εξεταστική μόνο εφόσον συγκαταθέσουν να καταγραφούν με κάμερες και μικρόφωνα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, η εξεταστική (στη Σχολή Γεωπονίας τουλάχιστον) αφορά εξέταση σε θεωρίες μαθήματων στα οποία κατά βάση δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των φοιτητών, σε αντίθεση με τα εργαστηριακά μαθήματα, όπου η παρουσία των φοιτητών είναι υποχρεωτική.

Αναλυτικά, στην επιστολή του αναφέρει:

Σας προωθώ την επίσημη ανακοίνωση της Σχολής Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου σχετικά με την εξεταστική περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, σύμφωνα με την οποία οι φοιτητές υποχρεώνονται να υπογράψουν σχετική πρόθεση συμμέτοχης στην εν λόγω εξεταστική μόνο εφόσον συγκαταθέσουν να καταγραφούν με κάμερες και μικρόφωνα.

Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δε θελήσει να καταγραφεί σε βίντεο, ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τον κατάλληλο εξοπλισμό (υπολογιστή και κινητό με κάμερα), του απαγορεύεται ρητά, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, η δυνατότητα να συμμετέχει στην εξεταστική, πράγμα απαράδεκτο για ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η εξεταστική (στη Σχολή Γεωπονίας τουλάχιστον) αφορά εξέταση σε θεωρίες μαθήματων στα οποία κατά βάση δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των φοιτητών, σε αντίθεση με τα εργαστηριακά μαθήματα, όπου η παρουσία των φοιτητών είναι υποχρεωτική.

Η πρυτανεία του ΕΛΜΕΠΑ αποδεικνύεται ευφάνταστη και με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, όταν πρόκειται να ασελγήσει στα φοιτητικά δικαιώματα, αποκλείοντας οριζόντια φοιτητές που θέλουν να προστατεύσουν τους συνάδελφους τους και τους εαυτούς τους, ασκώντας απλά το αναφαίρετο δικαίωμα τους να συμμετέχουν στην εξεταστική, χωρίς να καταγράφονται.

Τέλος, προκαλεί αποστροφή σε όλη τη φοιτητική κοινότητα της Σχολής το γεγονός ότι την ώρα που ο Τυφώνας Κεραμεως-Χρυσοχοϊδη προσπαθεί να κατασπαράξει ό,τι έχει απομείνει από τις Ακαδημαϊκές Ελευθερίες φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού, την Αυτονομία του Πανεπιστήμιου, την ελεύθερη διακίνηση των Ιδεών στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα και την καταβαράθρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Ελληνικών Πανεπιστήμιων για χάρη πάσης φύσεως κολλεγίων και ιδιωτικών ινστιτούτων με χουντικής προέλευσης σχέδια νόμου, την ίδια ώρα η πρυτανεία του ΕΛΜΕΠΑ επιλέγει να επιτεθεί στους φοιτητές, χωρίς ούτε μια ανακοίνωση για τα απαράδεκτα και αντιδραστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η ανακοίνωση του ΕΛΜΕΠΑ για την εξεταστική περίοδο

Αγαπητέ φοιτητή/τρια

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει με ευαισθησία την ιδιαιτερότητα της περιόδου και χρησιμοποιεί εναλλακτικούς τρόπους για τις διεργασίες που εκτελούνται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με απόφαση της συγκλήτου, οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2020-21 θα πραγματοποιηθούν με έναν ή με συνδυασμό των ακόλουθων τρόπων και μέσων αξιολόγησης:

α) γραπτή εργασία ή/και ασκήσεις,

β) γραπτή ή προφορική εξέταση με εξ αποστάσεως

Για εξ’ αποστάσεως εξετάσεις – εργασίες έχει ληφθεί μέριμνα ώστε τα ηλεκτρονικά αρχεία που παράγονται (κατάλογος συμμετεχόντων, μεταδομένα συμμετοχής, εργασίες – απαντήσεις) και περιέχουν προσωπικά δεδομένα:

  • Να διατηρούνται σε ασφαλή χώρο, και σύμφωνα με την πολιτική ασφαλείας του ιδρύματος και τις οδηγίες του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ).
  • Στα αρχεία αυτά έχουν περιορισμένη πρόσβαση μόνο από τα δικαιούμενα προς τούτο πρόσωπα (καθηγητής/τρια και πρόσωπα που παρέχουν διοικητική υποστήριξη και τα οποία δεσμεύονται από υποχρέωση εμπιστευτικότητας).
  • Τα έγγραφα – δεδομένα αυτά διατηρούνται για ένα έτος σε αναλογία με τα χειρόγραφα έγγραφα (παρουσιολόγιο, απαντήσεις) που παράγονται στις εξετάσεις με φυσική παρουσία.

Στις εξετάσεις που σύμφωνα με την απόφαση της συγκλήτου απαιτείται η χρήση κάμερας – μικροφώνου, για την εξακρίβωση της ταυτοπροσωπίας, ή κατά την προφορική εξέταση με κανένα τρόπο δεν γίνεται καταγραφή του σχετικού βίντεο.

Γενικότερα απαγορεύεται η καταγραφή της διαδικασίας σε βίντεο, από την πλευρά των εξεταστών / καθηγητών καθώς και από πλευρά των φοιτητων /τριών. Η παραβίαση αυτής της απαγόρευσης μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή διοικητικών, πειθαρχικών κυρώσεων αλλά και ποινικών κυρώσεων, ενώ θέτει και ζητήματα αστικής ευθύνης.

Για λόγους προγραμματισμού είναι απαραίτητο να δηλώσετε την πρόθεση συμμετοχής (ή μη συμμετοχή) στις εξετάσεις. Η δήλωση θα γίνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eforms.hmu.gr/el-gr/exam2020x , στην οποία έχετε πρόσβαση με τα διαπιστευτήρια (username, password) του ιδρύματος.

Η επιβεβαίωση της συμμετοχής είναι εξαιρετικά απλή, θα χρειαστεί απλώς να πατήσετε στο σχετικό πλαίσιο ελέγχου (checkbox) στην στήλη “Θα συμμετέχω” για κάθε μάθημα έχετε δηλώσει κατά την περίοδο των δηλώσεων στο οποίο προτίθεστε να συμμετέχετε. Στην περίπτωση που θέλετε να δηλώσετε ρητά μη συμμετοχή απλώς πατήστε το σχετικό πλαίσιο της στήλης “Δεν θα συμμετέχω”.

Δήλωση συμμετοχής σε μάθημα σημαίνει και αποδοχή των όρων της κάθε εξέτασης όπως περιγράφονται αναλυτικά στην σχετική απόφαση της συγκλήτου.

Επισημαίνεται ότι στα μαθήματα που θα εξεταστούν με εξ αποστάσεως διαδικασίες θα πρέπει υποχρεωτικά να έχετε εγγραφεί στην πλατφόρμα eClass στο αντίστοιχο μάθημα

Παρακαλούμε για τον καλύτερο προγραμματισμό των εξετάσεων να ενημερώσετε για την πρόθεση συμμετοχής σας έως την Τετάρτη 20/1/2020.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Καταγγελία φοιτητή στο Candiadoc: Οι φοιτητές του ΕΛΜΕΠΑ πρέπει να καταγραφούν με κάμερες και μικρόφωνα για να συμμετάσχουν στην εξεταστική”

  1. CitizenMitsos

    Δεν καταγράφεται κανείς σε βίντεο επειδή δεν γίνεται καταγραφή από κανέναν. Η κάμερα χρησιμοποιείται για να βλέπουν οι διδάσκοντες και οι επιτηρητές τους φοιτητές κατά την διάρκεια της εξέτασης. Δεν είναι δυνατόν να γίνει εξ αποστάσεως εξέταση χωρίς τον απαραίτητο βασικό εξοπλισμό και χωρίς να γίνει ταυτοποίηση του φοιτητή που εξετάζεται.

    “Στις εξετάσεις που σύμφωνα με την απόφαση της συγκλήτου απαιτείται η χρήση κάμερας – μικροφώνου, για την εξακρίβωση της ταυτοπροσωπίας, ή κατά την προφορική εξέταση με κανένα τρόπο δεν γίνεται καταγραφή του σχετικού βίντεο.”
    “Γενικότερα απαγορεύεται η καταγραφή της διαδικασίας σε βίντεο, από την πλευρά των εξεταστών / καθηγητών καθώς και από πλευρά των φοιτητών /τριών. Η παραβίαση αυτής της απαγόρευσης μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή διοικητικών, πειθαρχικών κυρώσεων αλλά και ποινικών κυρώσεων, ενώ θέτει και ζητήματα αστικής ευθύνης.”

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί