Υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 έως 84 ετών

Από την Παρασκευή (22/01) ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 80 έως 84 ετών.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας για τους εμβολιασμούς ότι από αύριο θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και οι πολίτες από 80 έως 84 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν.

Πώς κλείνονται τα ραντεβού

Από το πώς μπορεί να κλείσει ένας πολίτης το ραντεβού, τι θα γίνει αν το χάσει, πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει ημέρα και ώρα στο ραντεβού του μέχρι και το πώς μπορεί να επιλέξει άλλο εμβολιαστικό κέντρο αν αυτό τον εξυπηρετεί περισσότερο, απαντήθηκαν μια σειρά από ερωτήματα και δόθηκαν χρηστικές οδηγίες που αφορούν στον εμβολιασμό. Αναλυτικά:

  • Αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει sms για ραντεβού, αυτό θα ισχύσει μόνο εάν ο πολίτης απαντήσει στο sms ότι αποδέχεται το ραντεβού. Όσοι προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού.
  • Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει, ούτε αρνηθεί το ραντεβού του στο μήνυμα που θα λάβει, τότε δεν θα χάσει το δικαίωμα να εμβολιαστεί αργότερα.
  • Αν ο πολίτης επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr κι εκεί δεν εμφανίζεται εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που προτιμά, π.χ. αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην περιοχή της εργασίας του, τότε μπορεί αλλάζοντας τον Ταχυδρομικό Κώδικα (ΤΚ), να αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.
  • Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του, η απάντηση είναι «Ναι». Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που γίνεται αυτό, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, είναι για τον σωστό προγραμματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Κικίλιας: 5.881 συνολικά τα κρούσματα στη χώρα

Στα 480 ημερησίως κυμαίνεται ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα με τις ηλικίες που πλήττονται περισσότεροι να είναι από τα 46 μέχρι τα 64 έτη, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι η τήρηση των μέτρων παραμένει μονόδρομος και είπε ότι η επιβάρυνση των ΜΕΘ έχει περιοριστεί, καθώς τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη τα περίπου μισά κρεβάτια ΜΕΘ covid είναι πλέον κενά.

Ο υπουργός Υγείας συγκεκριμένα ότι η διαθεσιμότητα των κενών ΜΕΘ στη χώρα είναι πάνω από 50% τονίζοντας ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων τα 2.404 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.

«Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε χαμηλή θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ αλλά για εμάς κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας στη συνέχεια τόνισε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της κρίσης που δημιούργησε ο κορονοϊός «Είμαι περήφανος που φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της κρίσης. Ο κόσμος μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων έδειξε ωριμότητα υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την ραγδαία αύξηση που φοβόμασταν, ανοίγουμε σταδιακά κάποιες δραστηριότητες και συνεχίζουμε να τηρούμε τα μετρά. Η προσπάθεια των πολιτών πρέπει να επιβραβεύεται».

Σε 4 φάσεις ο εμβολιασμός στα νησιά

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στα ελληνικά νησιά παρουσίασε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής.

Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία. Περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις.

Πρώτη φάση

Αφορά σε 8 νησιά όπου υπάρχουν ήδη νοσοκομειακές μονάδες. Σε αυτά τα νησιά έχει ξεκινήσει ήδη ο εμβολιασμός των υγειονομικών από 11 Ιανουαρίου.

Η μεταφορά των εμβολίων σε αυτά τα νησιά γίνεται αεροπορικώς, κυρίως με δωρεάν τακτικές πτήσεις.

Δεύτερη φάση

Περιλαμβάνει 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων

Η 2η φάση ξεκινά στις 28 Ιανουαρίου με τον εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων άνω των 80 ετών. Θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες με βάση τη σειρά προτεραιότητας.

Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με τακτικές πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Τρίτη φάση

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί