Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα: Απροστάτευτες έχουν μείνει οι περιοχές Natura

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση κατεδάφισε τον οδικό χάρτη που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μια ηχηρή καταδίκη εισέπραξε χθες η Ελλάδα, διότι ελάχιστα έπραξε για τον καθορισμό στόχων διατήρησης και την εφαρμογή «επί του εδάφους» διαχειριστικών μέτρων για την προστασία 239 Τόπων Κοινοτικής Σημασίας, μετέπειτα Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του δικτύου Natura 2000, έως τον Ιούλιο του 2012, το αργότερο.


Στην απόφαση περιγράφεται εκτενώς τι προηγήθηκε κατά τα έτη 2012 και 2013, έως τον Φεβρουάριο του 2015, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, και έως τον Νοέμβριο του 2019, που η Κομισιόν αποφάσισε την παραπομπή στο Δικαστήριο. Όσον αφορά Προεδρικά Διατάγματα, αποφάσεις κ.λπ. που το ΥΠΕΝ υποστήριξε ότι θέσπισαν μέτρα διατήρησης για το 18,5% περίπου της συνολικής έκτασης των επίδικων ΤΚΣ, το ΔΕΕ παρατηρεί ότι το 81,5% των ΕΖΔ που αντιστοιχούσαν στους ΤΚΣ δεν καλύπτονταν από κανένα μέτρο διατήρησης και ότι το κανονιστικό πλαίσιο έχει γενικό και κατευθυντήριο χαρακτήρα και απαιτεί μέτρα συγκεκριμενοποίησης για την ουσιαστική εφαρμογή του.

Για τις Ζώνες Διατήρησης εντός των δύο εθνικών Πάρκων «Σχινιά – Μαραθώνα» και της «Κορώνειας – Βόλβης», το ΔΕΕ έκρινε ότι «οι στόχοι αυτοί δεν αφορούν συγκεκριμένα καθορισμένες ΕΖΔ και δεν λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος των οικείων ζωνών», ενώ είναι υπερβολικά γενικοί και αόριστοι.

ΦΑΜΕΛΛΟΣ

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση κατεδάφισε τον οδικό χάρτη που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σαφώς αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σ. Φάμελλος την καταδίκη σημειώνοντας ότι έγιναν πολλά σοβαρά βήματα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να καλυφθούν εκκρεμότητες 30 ετών. Σε δήλωσή του, εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί «αποδόμησε το σύστημα διοίκησης των περιοχών Δικτύου Natura και πάγωσε τις δρομολογημένες εκτελούμενες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20, επιφέροντας σοβαρότατες καθυστερήσεις στην κύρωση των Π.Δ. και των Σχεδίων Διαχείρισης και κατ’ επέκταση στις υποχρεώσεις της χώρας μας ως προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες και επί της ουσίας στη θεσμική κατοχύρωση των προστατευόμενων περιοχών».

Ο Σ. Φάμελλος στη δήλωσή του απαριθμεί τα δέκα μέτρα που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ.:

– Την αναθεώρηση (Δεκέμβριος 2017) του Εθνικού Καταλόγου των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καλύπτοντας θεσμικά και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τριπλασιάζοντας (από 6 σε 20%) την έκταση των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών της χώρας.

– Την εξασφάλιση από το ΕΠΥΜΕΠΕΡΑΑ χρηματοδότησης 17,5 εκατ. ευρώ για τη «Σύνταξη Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Ειδικών Εκθέσεων και Σχεδίων Διαχείρισης για περιοχές του Δικτύου Natura 2000» για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.

Όπως υπογραμμίζει, με βάση αυτό τον προγραμματισμό σήμερα θα είχαν ολοκληρωθεί τα σχέδια Π.Δ. τουλάχιστον για τις μισές περιοχές. Καλεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. και ειδικά τον Κ. Χατζηδάκη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα να αποφύγει την καταδίκη σε δεύτερο βαθμό και την επιβολή υπέρογκων προστίμων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν το ΥΠΕΝ ακολουθούσε τον ξεκάθαρο οδικό χάρτη που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Λούλη Σταυρογιάννη, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί