Χωροταξικό και πολεοδομικό lockdown από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Του Χάρη Μαμουλάκη

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε στην Βουλή ο νέος νόμος για την χωροταξία και την πολεοδομία. Ένας νόμος που παρουσιάστηκε ως μια τομή στο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και ως ένα άλμα στην προστασία του περιβάλλοντος. Η πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από αυτό.

Ο νόμος Χατζηδάκη μέσα σε ένα σύννεφο φωτογραφικών διατάξεων και ρουσφετολογικών διευθετήσεων υποτίθεται ότι περιείχε τις ρυθμίσεις με τις οποίες θα καταργούταν η εκτός σχεδίου δόμηση στη χώρα μας και θα επιταχυνόταν η διαδικασία ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε.

Η κυβέρνηση κατήργησε την εκτός σχεδίου δόμηση για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα και την διευκόλυνε για τις μεγάλες συγκεντρώσεις γης και την μεγάλη ξενοδοχεία στη χώρα. Αύξησε τους συντελεστές δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές για όλες τις τουριστικές μονάδες που θα έχουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις των διεθνών πρακτορείων και υποχρέωσε τα μεσαία στρώματα είτε να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους υποτιμημένη είτε να εκδώσουν, εντός 2ετίας, οικοδομικές άδειες για να μην χάσουν τα δικαιώματα που το παλαιό καθεστώς τους εξασφάλιζε. Αποτέλεσμα αυτής της αλλοπρόσαλλης πολιτικής είναι το ότι σήμερα, στο όνομα της προστασίας του ελληνικού τοπίου, να συντελείται μια έκρηξη στην έκδοση οικοδομικών αδειών έξω από οργανωμένα οικιστικά σύνολα την ίδια στιγμή που κατακρημνίζεται η αξία της ιδιωτικής περιουσίας της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας μας.

Ως προς το σκέλος της ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και της οργάνωσης του πολεοδομικού ιστού η παρούσα κυβέρνηση το μόνο που εξασφάλισε ήταν να αφαιρέσει την υποχρέωση τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια να αφορούν το σύνολο του δήμου, εγκαταλείποντας έτσι οριστικά το όραμα του ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Καμία μέριμνα για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των νέων πολεοδομικών σχεδίων, όπως και καμία μέριμνα για να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες bottlenecks στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση που καθυστερούν την πολεοδόμηση σε περιοχές που δέχονται οικιστικές πιέσεις.

Το χειρότερο όμως είναι η στάση της ΝΔ απέναντι στο καθεστώς δόμησης της χώρας. Την ίδια ώρα που ο κ. Χατζηδάκης δεν επεκτείνει τις ρυθμίσεις για τακτοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών για τους πολίτες, επιτρέπει στις τράπεζες να νομιμοποιήσουν τα ίδια ακριβώς ακίνητα αν έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία τους. Και την ίδια στιγμή που αυτοδιαφημίζεται ο κ. Μητσοτάκης ως προστάτης του φυσικού περιβάλλοντος, αλλάζει ο οικοδομικός κανονισμός της χώρας με τρόπο τέτοιο ώστε από τούδε και εφεξής η «υπαρκτή» αυθαίρετη δόμηση, οι σοφίτες, οι ακάλυπτοι χώροι, τα πατάρια, να είναι νόμιμη.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Χατζηδάκης και ο μελετητής/υφυπουργός τους είναι επικίνδυνοι για το περιβάλλον της χώρας μας.​

Πρώτα «προστάτεψαν το περιβάλλον» καταστρέφοντας όλους τους φορείς προστατευόμενων περιοχών στη χώρα. Μετά «σώσανε» τη ΔΕΗ εκτινάσσοντας τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και καταστρέφοντας της αγορά των ΑΠΕ. Ύστερα πέτυχαν την «απανθρακοποίηση της χώρας» αυξάνοντας τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Σήμερα ήρθε η ώρα να καταργήσουν την εκτός σχεδίου δόμηση κινητοποιώντας τους πολίτες και τους μηχανικούς να χτίσουν όσο προλαβαίνουν εκτός πόλεις και να υπερβούν τους μέχρι σήμερα κανόνες και περιορισμούς στις κατασκευές εντός των επιβαρυμένων περιβαλλοντικά ελληνικών αστικών κέντρων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί