SMS στο 13033: Αυτοί είναι οι έξι κωδικοί για τις μετακινήσεις – Ποιοι δεν ισχύουν από τις 9 το βράδυ

Τι στέλνουμε για τράπεζα, συνεργείο, ΕΛΤΑ, ΚΤΕΟ και δικηγόρους

Η πανδημία του κορονοϊού και το νέο lockdown που ισχύει πανελλαδικά εδώ και βδομάδες έχει βάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας τα sms και τις βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις μας.

Μέσω SMS λοιπόν στο 13033 με έξι κωδικούς – λόγους μετακίνησης μπορούν οι πολίτες να κυκλοφορούν έως τις 9 το βράδυ. Από εκείνη την ώρα, όμως, έως και τις 5 το πρωί ο περιορισμός της μετακίνησης γίνεται ποιο αυστηρός λόγω του lockdown και οι πολίτες -πλην εργασίας- μπορούν να κυκλοφορούν μόνο για δύο λόγους.

Για ΕΛΤΑ, κούριερ, αλλά και για τα υποκαταστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ο κωδικός είναι το 2, αν δεν μπορείτε να κάνετε τη συναλλαγή σας ηλεκτρονικά. Ο ίδιος κωδικός ισχύει για σούπερ μάρκετ.

Για το συνεργείο ο κωδικός είναι επίσης το 2, όπως και για το ΚΤΕΟ και για τη ΔΕΗ, εφόσον δεν γίνεται ηλεκτρονικά η διαδικασία που θέλετε.

Για δικηγόρο ο κωδικός είναι το 3.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις το βράδυ 21:00-5:00

Υπάρχουν μόνο τρεις λόγοι που μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις συγκεκριμένες ώρες και αυτοί είναι για εργασίαυγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

Συγκεκριμένα:

 • Με τον αριθμό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
 • Με τον αριθμό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.
 • Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα SMS και οι κωδικοί στο 13033 στη διάρκεια της μέρας

Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

 • το ονοματεπώνυμο του,
 • τη Διεύθυνση κατοικίας του
 • και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Η μορφή του SMS

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Ακόμα δύο τρόποι για να δηλώνουμε τις μετακινήσεις μας

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Η βεβαίωση για όσους εργάζονται

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Για μεμονωμένες μετακινήσεις μαθητών/τριών απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “SMS στο 13033: Αυτοί είναι οι έξι κωδικοί για τις μετακινήσεις – Ποιοι δεν ισχύουν από τις 9 το βράδυ”

 1. Δήμος Σθένης

  Λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου μέτρου της “σοφής” μας κυβέρνησης των “α(χ)ρίστων” για τη δυνατότητα μετακίνησης και μετά τις 21.00 το βράδυ, χτύπησε το τηλέφωνό μου. Κλήση non name όπως μου δήλωνε η συσκευή.Το σήκωσα (γιατί απαντώ μόνο σε επώνυμα τηλεφωνήματα, αλλά τώρα ενστικτωδώς έκανα την εξαίρεση ) και ήταν ένας πολύ καλός φίλος μου Ρομά, κάτοικος του “ανύπαρκτου” και ανώνυμου χωριού των Ρομά, που εδώ και σαράντα και πάνω χρόνια κατοικούν (πάνω από 500 άνθρωποι; Σίγουρα για τους κρατικούς φορείς και οργανισμούς δεν συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των ανθρώπων με εξαίρεση τις περιόδους εκλογών!) νότια του συνοικισμού της Νέας Αλικαρνασσού, κυριολεκτικά πεταμένοι και παραμελημένοι στο έλεος της αδιαφορίας, του εμπαιγμού και της εκμετάλλευσης των πολιτικάντηδων κάθε βαθμίδας και αξιώματος και στον παιδεμό των καιρών και των ανέμων!
  – Δάσκαλε, εσύ;
  Τον γνώρισα αμέσως και από την όμορφη μπάσα φωνή του
  – Γεια σου, ρε φίλε Γιώργη. Τι γίνεσαι; Πως τα πας τώρα με τον αποκλεισμό;
  – Εγώ καλά τα πάω. Εξάλλου συνηθισμένος είμαι από τη φυλακή στην απομόνωση! Εσύ τι γίνεσαι; Πως τα περνάς;
  – Καλά, ρε φίλε! Δύσκολα τα πράματα.
  Δύσκολα, λέει! Δεν υπάρχει φράγκο! Τι άκουσα όμως; Άκουσα, λέει, πως επιτρέπεται να κυκλοφορούνε μετά τις εννιά το βράδυ για να πάνε βόλτα τα ζώα που ‘χουνε στα σπίτια τους οι αθρώποι; Είναι αλήθεια αυτό;
  – Ναι. Αλήθεια είναι! Έτσι τουλάχιστον λένε στις ειδήσεις. Δεν το άκουσες;
  – Μα με δουλεύεις, δάσκαλε; Αφού ξέρεις πως εδώ στο συνοικισμό δεν έχουμε ρεύμα! Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ούτε την τύχη των ζώων…
  – Τα ξέρω αυτά, φίλε μου. Μα πες μου τι με θέλεις;
  – Να λέω αν ξέρεις κανένα – δυο που θέλουν ένα σκυλί να βγάζουνε βόλτα το βράδυ μετά τις εννιά.
  – Γιατί, ρε! Μη μου πεις ότι άρχισες να κάνεις εμπόριο σκύλων!
  – Όχι, ρε δάσκαλε! Εγώ λέω να κάνω το σκύλο μιας και χειρότερα από σκύλους μας έχουνε εδώ. Για κανένα μεροκάματο, ρε δάσκαλε! Να ζήσουμε κι εμείς, ρε δάσκαλε! Έστω και σαν σκύλοι! Θα κάνω εγώ το σκύλο και σε φτηνή τιμή… Για τα παιδιά μου, ρε δάσκαλε! Όποιος θέλει μπορεί να με νοικιάζει για όσο θέλει για να μπορεί να βγαίνει τη βόλτα του, ρε δάσκαλε.. Μπορώ να κάνω και το σκύλο, δάσκαλε!!! Ακούς; Και το σκύλο!!!
  Από χθες δεν έχω τηλέφωνο… Το έσπασα από οργή!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί