Καταρρίπτει το αφήγημα Μητσοτάκη η μελέτη που επικαλέστηκε ο ίδιος για τα ΜΜΜ

Ο πρωθυπουργός παραχάραξε τα στοιχεία της γαλλικής μελέτης κατά την ομιλία του στη Βουλή στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να παρουσιάσει ως απειροελάχιστο το ποσοστό μετάδοσης του κορονοϊού στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ο πρωθυπουργός παραχάραξε τα στοιχεία της γαλλικής μελέτης κατά την ομιλία του στη Βουλή στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να παρουσιάσει ως απειροελάχιστο το ποσοστό μετάδοσης του κορονοϊού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δείτε επίσης: Για τον Κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στα ΜΜΜ! (Βίντεο)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη γαλλική μελέτη υποστηρίζοντας ότι σε έρευνα για τα clusters (θύλακες) μετάδοσης, το ποσοστό της διασποράς του κορονοϊού στα ΜΜΜ είναι, μόλις, 1,2%. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

Σχετική έρευνα από τη Γαλλία, η οποία λέει ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής διάδοσης μόλις το 1,2% των Covid clusters συνδέονται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτά είναι στοιχεία.

Μόνο που αυτό δεν είναι αλήθεια. Γιατί στη μελέτη του γαλλικού ΕΟΔΥ που επικαλείται ο πρωθυπουργός και αποκαλύπτει το avgi.gr, το ποσοστό του 1,2% αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα τρένα.

Η μελέτη, δηλαδή, δεν αφορά τις αστικές μεταφορές όπως είναι το μετρό, το τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αλλά τις μεταφορές με αεροπλάνο, τρένο και πλοίο. Να σημειωθεί ότι η  έρευνα των Γάλλων έγινε κατά την περίοδο από τις 9 Μαΐου του 2020 έως τις 28 Σεπτεμβρίου του 2020.

Σημειώνεται ότι η επιδημιολογική έκθεση που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου. Η νεότερη του Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε χτες και δεν περιλαμβάνει έρευνα για τις εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

Υπερμετάδοση στους εργασιακούς χώρους, μικρό ποσοστό στις συναθροίσεις

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της γαλλικής επιδημιολογικής μελέτης για τους θύλακες μετάδοσης, αφού καταρρίπτουν διάφορους μύθους που έχουν χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρώτο και βασικότερο ότι ευθύνονται οι νέοι για την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού.

Συγκεκριμένα οι περισσότεροι θύλακες εντοπίζονται:

Στους χώρους εργασίας (αντίθετα με την ως τώρα ρητορική της κυβέρνησης Μητσοτάκη)

Ακολουθούν από πολύ κοντά σχολεία και πανεπιστήμια

Πολύ πιο χαμηλά βρίσκονται οι συναθροίσεις. Παρότι η έρευνα αθροίζει στην ίδια κατηγορία συμβάντα που περιλαμβάνουν από συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι τους νέους στις πλατείες, οι θύλακες της περίπτωσης αυτής δεν ξεπερνούν το 11% του συνόλου

Ακολουθεί ο πίνακας της σελίδας 15 μεταφρασμένος και στο πρωτότυπο.

Πίνακας 2. Θύλακες (Clusters) ανάλογα με τον τύπο της κοινότητας (πλην γηροκομείων και του στενού οικογενειακού κύκλου), ανάμεσα στις 09 Μαίου και τις 28 Σεπτεμβρίου 2020 (Αριθμός περιπτώσεων Ν=2.830) (πηγή:MONIC)

Τύπος κοινότηταςΑριθμός θυλάκωνΠοσοστό επί του συνόλου
Ιδιωτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις (εκτός από Υγείας)70424,9%
Σχολικό και πανεπιστημιακό περιβάλλον55119,5% 
Υγειονομικοί Φορείς31211,0%
Δημόσια ή ιδιωτικά γεγονότα: εφήμερες συναθροίσεις ανθρώπων31111,0%
Διευρυμένη οικογένεια (αφορά πολλαπλές οικογενειακές οικίες)2017,1%
Κοινωνικοί φορείς στέγασης και ένταξης1124,0%
Παιδικοί Σταθμοί562,0%
Ευάλωτες ομάδες (άστεγοι, μετανάστες δίχως χαρτιά)541,9%
Μεταφορές (Αεροπλάνο, πλοίο, τρένο)331,2%
Σωφρονιστικά Καταστήματα281,0%
Μικρές γεωγραφικές ενότητες260,9%
Δομές κοινωνικής βοήθειας για τα παιδιά240,8%
Δομές στεγαστικής φροντίδας για αστέγους10,0%
Λοιπά30510,8% 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί