Πάνω από 60 μετασεισμοί στη Σάμο τις τελευταίες ώρες- Στους δρόμους και σε σκηνές ο κόσμος

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.

Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας, ενώ τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 60 μετασεισμοί.

Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αιγαίο έπληξε στις 13:51 χθες Παρασκευή τη Σάμο, τη Χίο και περιοχές στα παράλια της Τουρκίας.

Στη Σάμο, δύο μαθητές έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε, ενώ αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στην Τουρκία, ο πιο πρόσφατος απολογισμός της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), νωρίτερα σήμερα το πρωί, έκανε λόγο για 24 νεκρούς, πάνω από 800 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης (Ιζμίρ). Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Μπαϊράκλι, όπου υπάρχουν παγιδευμένοι.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Κρίσιμο για την εξέλιξη του φαινομένου είναι το επόμενο 48ωρο σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι το παρακολουθούν.

Οι κάτοικοι του νησιού διανυκτερεύσουν οι περισσότεροι έξω από τα σπίτια τους και μακριά από τις περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες καθώς υπάρχουν πολλά παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές και μπορεί να καταρρεύσουν με έναν ισχυρό μετασεισμό.

«Είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και αυτό με προβληματίζει γιατί θα έχουμε σίγουρα μια πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία με πολύ μεγάλους μετασεισμούς», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.

Εκτός από τα δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών ένα 14χρονο παιδί που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Σάμο στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, ενώ και μια γυναίκα τραυματίας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή. Συνολικά 9 άτομα είναι οι τραυματίες όλοι τους με ορθοπεδικά τραύματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους την ώρα του σεισμού.

Δείτε επίσης: Τώρα: Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στα Δωδεκάνησα- Αισθητός από την Αττική μέχρι την Κρήτη-

Η στιγμή που τα 6,7 Ρίχτερ «χτυπούν» τη Σάμο (Βίντεο)

Τραγωδία με 2 παιδιά στη Σάμο: Καταπλακώθηκαν από τοιχίο και σκοτώθηκαν

Τουλάχιστον 24 νεκροί και πάνω από 800 τραυματίες στη Σμύρνη από το σεισμό

Οι καταστροφές στη Σάμο από ψηλά, μετά τον δυνατό σεισμό (Βίντεο)

Μίνι – τσουνάμι από τον σεισμό της Σάμου – Καταστροφές στο νησί (Βίντεο)

Τσουνάμι προκλήθηκε στην Τουρκία από τον σεισμό (Βίντεο)

«Θα ακολουθήσουν έντονοι μετασεισμοί»: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τον ισχυρό σεισμό

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στη Σάμο – Απίστευτα βίντεο

Τσουνάμι προκλήθηκε στην Τουρκία από τον σεισμό (Βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί