Αλ. Τσίπρας: Το μιντιακό κατεστημένο έπνιξε για δεύτερη φορά τους πλημμυροπαθείς

Μία εβδομάδα μετα, χωριά παραμένουν αποκλεισμένα ή με επικίνδυνο χωμάτινο οδικό δίκτυο, περιοχές χωρίς υδροδότηση, καταπτώσεις βράχων, γκρέμισμα γεφυρών, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες ακόμα μέσα στο νερό, είναι το σκηνικό που συναντά κάποιος αν βρεθεί αυτές τις μέρες στις περιοχές στις οποίες πέρασε ο Ιανός.

Ο Αλέξης Τσίπρας στηλιτεύει το γεγονός πως η κυβέρνηση στέκεται άπραγη μπροστά στα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία, ενώ δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός της «εξαφάνισης» των τραγικών εικόνων από τα δελτία των ειδήσεων, καθώς και το ότι ουσιαστικά κανείς δεν αναζητά ευθύνες στους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς.

Αναλυτικά το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Πέρασε μία ολόκληρη εβδομάδα από το πέρασμα του Ιανού και υπάρχουν ακόμη ολόκληρα χωριά αποκλεισμένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, χωρίς γεφύρια και δρόμους. Ενώ στο Ιόνιο, στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη, δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Βέβαια, δεν έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε την απαίτηση μια φυσική καταστροφή να απασχολεί τα δελτία των ειδήσεων επί εβδομάδες.

Ούτε κανείς τώρα θα αναζητήσει ευθύνες στους αυτοδιοικητικούς της ΝΔ για ελλιπή σχεδιασμό, καθαρισμό ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων.

Ούτε κανείς θα κάνει ρεπορτάζ από τα αποκλεισμένα χωριά για να διερωτηθεί πώς επιβιώνουν τόσες μέρες οι κάτοικοί τους.

Και το κυριότερο, κανείς δεν θα ασχοληθεί με τους πλημμυροπαθείς.

Με τους κατεστραμμένους επαγγελματίες της Καρδίτσας.

Με τους αγρότες που έχασαν όλη τη σοδειά λίγο πριν τη συγκομιδή, γιατί σάπισε το βαμβάκι.

Με τους κτηνοτρόφους που είδαν τις μονάδες τους να καταστρέφονται και τα ζώα τους να πνίγονται.

Και κανείς δεν θα αναρωτηθεί αν όσοι έπαθαν ζημιές πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, μπορούν να ανταπεξέλθουν τώρα με μία αποζημίωση 5 ή 8 χιλιάδων ευρώ.

Και αυτήν τη φορά δεν θα πάει, όπως στη Μάνδρα, ούτε ο εφοπλιστής κος Μαρινάκης, να τους μοιράσει έστω ένα κρουασάν…Ούτε καν αυτό.

Το πιο εξοργιστικό όμως δεν είναι ότι το μιντιακό κατεστημένο έπνιξε για δεύτερη φορά μετά την πλημμύρα τους πλημμυροπαθείς.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι στην καθυστερημένη επίσκεψή του στην Καρδίτσα, ο κος Μητσοτάκης φρόντισε να εξαφανίσει από το πλάι του, τόσο τον εδώ και πάνω από δέκα χρόνια Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, όσο και το Δήμαρχο της Καρδίτσας και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας.
Αυτούς δηλαδή που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων και για τα αντιπλημμυρικά, που ήταν και η αιτία που πνίγηκε η Καρδίτσα.

Και το ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι πέρασε μία εβδομάδα και κανείς τους δεν σκέφτηκε να κάνει αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, σχεδόν σε κάθε φυσική καταστροφή: Να κινητοποιήσουν το στρατό και να έχουν σε λίγα εικοσιτετράωρα τους δρόμους ανοιχτούς και τις γέφυρες αποκαταστημένες, όπως έγινε σε πολλές περιπτώσεις καταστροφών στην Κρήτη, στη Σκόπελο και αλλού.

Γιατί δεν το έκαναν;
Μα γιατί αν έρθει ο στρατός και αποκαταστήσει τις ζημιές πώς θα γίνουν οι αναθέσεις;
Κλέφτες θα γίνουν οι φίλοι εργολάβοι;

Αλλά είπαμε, η κυβέρνηση των αρίστων έχει ένα δόγμα που τηρεί ευλαβικά: Κάνει την κρίση ευκαιρία…»

Πέρασε μία ολόκληρη εβδομάδα από το πέρασμα του Ιανού και υπάρχουν ακόμη ολόκληρα χωριά αποκλεισμένα στην Περιφέρεια…

Gepostet von Alexis Tsipras am Samstag, 26. September 2020

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί