Στη Βουλή οι παράνομες πρακτικές και η απόγνωση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Λασιθίου

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Λασιθίου, Μανόλη Θραψανιώτη

Για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, υιοθέτηση παράνομων πρακτικών, αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου από το Σ.ΕΠ.Ε. και απόγνωση στο χώρο των εποχικά εργαζόμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων κάνουν λόγο με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Λασιθίου, Μανόλη Θραψανιώτη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως στις περιοχές της χώρας όπου ο τουρισμός γενικά συμβάλλει με τεράστια ποσοστά στο εισόδημα και την (εποχική) απασχόληση των κατοίκων (όπως η Π.Ε. Λασιθίου και ιδιαίτερα η περιοχή του Μεραμπέλλου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας γενικά), επικρατεί απόγνωση τόσο στους εργαζόμενους όσο και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει επιλέξει να μην πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της οικονομίας, ενώ τα μέτρα που έχει πάρει για την εργασία είναι διαλυτικά. Η απώλεια της μισής τουλάχιστον τουριστικής περιόδου (Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος) και η τεράστια αβεβαιότητα για την υπόλοιπη, απειλούν με ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική καταστροφή αυτές τις περιοχές τον επερχόμενο χειμώνα, καθώς στερούνται εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Αναλυτικά η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό  Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα: «Καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, υιοθέτηση παράνομων πρακτικών, αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου από το Σ.ΕΠ.Ε. και απόγνωση στο χώρο των εποχικά εργαζόμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων»

Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη συμβάλει στην παρατεταμένη οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει επιλέξει να μην πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της οικονομίας, ενώ τα μέτρα που έχει πάρει για την εργασία είναι διαλυτικά. Η λήψη μέτρων προστασίας και στήριξης της οικονομίας  είναι επιτακτικής ανάγκης καθώς όλα τα σημάδια δείχνουν πως η ύφεση θα επιδεινωθεί, ενώ είναι ιδιαίτερα βαρύ το πλήγμα στην καρδιά του τουρισμού-επισιτισμού.

Στις περιοχές της χώρας όπου ο τουρισμός γενικά συμβάλλει με τεράστια ποσοστά στο εισόδημα και την (εποχική) απασχόληση των κατοίκων (όπως η Π.Ε. Λασιθίου και ιδιαίτερα η περιοχή του Μεραμπέλλου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας γενικά), επικρατεί απόγνωση τόσο στους εργαζόμενους όσο και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Η απώλεια της μισής τουλάχιστον τουριστικής περιόδου (Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος) και η τεράστια αβεβαιότητα για την υπόλοιπη, απειλούν με ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική καταστροφή αυτές τις περιοχές τον επερχόμενο χειμώνα, καθώς στερούνται εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν στερηθεί οποιοδήποτε εισόδημα, εκτός από την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για όποιους το δικαιούνται. Ταυτόχρονα η πλατφόρμα για το επίδομα αναστολής εργασίας του Ιουνίου 2020 (τα 534 € για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους) άνοιξε με καθυστέρηση το πρώτο δεκαήμερο το Ιουλίου και είναι άγνωστη η ημερομηνία καταβολής του.

Με ευθύνη των διαδοχικών αποφάσεων του Υπουργείου σας, υπάρχει μεγάλη ασάφεια ως προς την ισχύ και τον έλεγχο εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας, με συνέπεια να παρατηρούνται και να καταγγέλλονται καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές σε βάρος εργαζομένων που βρίσκονται σε εξαιρετικά αδύναμη θέση.

Είναι χαρακτηριστική η απαίτηση ξενοδοχειακών μονάδων στην Π.Ε. Λασιθίου, που ζητούν από τους εργαζόμενους τους οποίους υποχρεούνται οι εργοδότες να επαναπροσλάβουν, να υπογράψουν Υπεύθυνη Δήλωση ότι “παραιτούνται από το δικαίωμα επαναπρόσληψης για την επόμενη τουριστική περίοδο (2021)” και δηλώντας μάλιστα ρητά “ δεν θα εργαστώ στο ξενοδοχείο σας και επομένως δεν πρόκειται να ασκήσω το δικαίωμα επαναπρόσληψης.” 

Αυτές οι εξόφθαλμα παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές, των εργοδοτών, που εκμεταλλεύονται την απόγνωση των εργαζομένων στον τουρισμό έχουν διευκολυνθεί από την αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου εκ μέρους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθώς οι δηλώσεις εργασίας γίνονται ένα μήνα μετά την εκτέλεση της εργασίας.

Ταυτόχρονα υπάρχει ασάφεια δικαίου καθώς αμφισβητείται η υποχρεωτικότητα της επέκτασης της παράτασης τόσο των τοπικών συμβάσεων εργασίας όσο και των γενικών κλαδικών στον Επισιτισμό – Τουρισμό που έχουν συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι αλλά εσείς δεν έχετε υπογράψει.

Επειδή η τεράστια μείωση της τουριστικής κίνησης δημιουργεί συνθήκες απόγνωσης, ιδίως στις περιοχές της χώρας που εξαρτούν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους από τον τουρισμό.

Επειδή οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι μόνο με το επίδομα αναστολής (534 € για τέσσερις μήνες) δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και των οικογενειακών υποχρεώσεων ολόκληρης της επόμενης χρονιάς.

Επειδή χιλιάδες εργαζόμενοι του  τουρισμού-επισιτισμού έχουν ουσιαστικά εξαιρεθεί από οποιοδήποτε μέτρο προστασίας από την πρωτοφανή κρίση ή αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες ασάφειες (οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ξεναγοί, επισιτισμός κ.ά.).

Επειδή η απόγνωση των εργαζομένων, η ασάφεια δικαίου και η αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου αθέμιτων πρακτικών, διευκολύνει την αυθαιρεσία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από αδίστακτους εργοδότες. 

Επειδή αυτές οι πρακτικές καταστρατηγούν κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και οδηγούν σε “εργασιακή ζούγκλα”.

Επειδή η επιβίωση και η αξιοπρέπεια των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό είναι η αναγκαία συνθήκη για το ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

Προτίθεστε να υιοθετήσετε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη καταβολή του μισθού των εποχικά εργαζόμενων, με κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού και 100% των ασφαλιστικών εισφορών, με ταυτόχρονη επαναφορά όλων των κανόνων για την δήλωση των ωραρίων;

Προτίθεστε να καλύψετε τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος των εποχικά εργαζόμενων στο τουρισμό (ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλων)  που θα προκύψουν από την μεγάλη υποχώρηση της τουριστικής κίνησης, ώστε να αντεπεξέλθουν με αξιοπρέπεια στις ανάγκες τους αλλά και να στηρίξουν με αυτό το εισόδημα, τις χειμαζόμενες τοπικές οικονομίες;

Προτίθεστε να υπογράψετε την επέκταση της παράτασης των τοπικών και κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να επιβεβαιωθεί η υποχρεωτική ισχύς τους, που έχουν αποδεχθεί οι κοινωνικοί εταίροι, ώστε να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα, να μην υπάρχει ασάφεια δικαίου και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων;

Προτίθεστε να επαναφέρετε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορεί το Σ.Ε.Π.Ε να κάνει ουσιαστικούς ελέγχους στα ωράρια και την δήλωση της εργασίας;

Προτίθεστε να διευκρινίσετε ότι δηλώσεις που αποσπώνται από εργαζόμενους και έχουν καταχρηστικό χαρακτήρα, δεν έχουν καμία ισχύ;

Πότε εκτιμάτε ότι θα καταβληθεί το ειδικό επίδομα Ιουνίου 2020 των εποχικά απασχολούμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης 

Βέτα Καλλιοπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιώτα

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σπύρος Λάππας

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί