Στα 418 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων

Συνολικά 31 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σ. Τσιόδρας, με τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα να ανέρχονται σε 418. 

Δεκατρείς ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι, ενώ 64 κρούσματα είναι αγνώστου προέλευσης, δηλαδή δεν είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό ή καταγεγραμμένη επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Συνολικά νοσηλεύονται 79 άτομα.

Ο μέσος όρος ηλικίας όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 70 έτη. Συνολικά, 6.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί από τα εργαστήρια στη χώρα μας.

Δεκατέσσερις ασθενείς έχουν πάρει ήδη εξιτήριο, υπογράμμισε. 

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δεν πρέπει να δημιουργείται επιδημία φόβου και πανικού, αναφερόμενος σε εκκλήσεις διάφορων συναδέλφων του για τη διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμό.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ ξεκαθάρισε ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν τόσο αλλά μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό σε μεγαλύτερους ανθρώπους ηλικιακά. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των περισσότερων κρουσμάτων είναι άτομα από 60 ετών και άνω. 

«Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Σταδιακά δεν θα ανακοινώνουμε ένα ένα τα κρούσματα αλλά θα ανακοινώνουμε μόνο τα σοβαρά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιόδρας. 

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα εκτιμά πως υπάρχουν 2.000 με 3.000 κρούσματα στην Ελλάδα.

Παράλληλα εξήγησε ότι η θνητότητα για τον νέο κορωνοϊό κυμαίνεται από 0,05% έως μέχρι 1% που είναι το υψηλότερο και για την εποχική γρίπη. Επανέλαβε ότι το μήνυμα για αυτοαπομόνωση του γενικού πληθυσμού παραμένει το ίδιο. 

Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως απαγορεύονται από την Πέμπτη οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, με διοικητικές ποινές 1.000 ευρώ ανά άτομο.

Πρόσθεσε ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

Η μάχη εναντίον του κορωνοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.

Δείτε: Τσιόδρας: Ελπίδες για φάρμακο κατά του κορωνοϊού από Κίνα και Γαλλία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί