Εβρίτης εκδότης και δημοσιογράφος: « Ένα εθνικιστικό και μισαλλόδοξο τσουνάμι σαρώνει τον τόπο μας»

 “Ηδη οι ντόπιοι δεχόμαστε απειλές και ύβρεις. Δημοσιογράφος της Ορεστιάδας αναγκάστηκε να «εξαφανίσει» το κείμενο του. Ο Έβρος ζητά την συμπαράσταση των προοδευτικών πολιτών”

Την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί κάνει γνωστή μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ο Εβρίτης εκδότης της εφημερίδας Γνώμη, κ. Γιάννης Λασκαράκης.

Στην ανάρτησή του ο Γιάννης Λασκαράκης περιγράφει ένα δυστοπικό περιβάλλον, το οποίο όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό και ζητά την συμπαράσταση των προοδευτικών πολιτών όλης της χώρας απέναντι στις απειλές και τις ύβρεις που δέχονται δημοσιογράφοι από τους «τζάμπα μάγκες» που κραδαίνουν όπλα απέναντι σε έναν «ανύπαρκτο εχθρό».

Δείτε αναλυτικά τί αναφέρει:

Δικαίως θα έλεγε κανείς καθώς ο Εβρίτης και άριστος γνώστης της περιοχής Λασκαράκης “ξέφυγε” από το κυρίαρχο αφήγημα της “εθνικής πανστρατιάς” και εστίασε σε πιο ουσιαστικά ζητήματα όπως οι ομάδες οπλισμένων πολιτών που δρουν παράνομα και τις απειλές που δέχεται.

Παράλληλα, ο κ. Λασκαράκης μίλησε στο news247.gr αναφέροντας χαρακτηριστικά Δεν είναι πρωτοφανέρωτο καθεστώς για μένα οι απειλές. Εχω, θα έλεγε κανείς, συνηθίσει. Από το 1996 και τα γεγονότα των Ιμίων γίνονται αυτά. Μου έχουν κάψει μία φορά και το αυτοκίνητο. Τώρα δέχομαι τις συνηθισμένες πια διαδικτυακές απειλές. Το ότι μου λένε φαντάζομαι ότι μπορείτε να το υποθέσετε”.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του:

Τι ακριβώς γίνεται στον Έβρο κύριε Λασκαράκη;

“Μία τρομερή ένταση, ένας νομίζω αχρείαστος παροξυσμός. Δεν ξέρω γιατί η κυβέρνηση πήγε σ’ αυτήν την επιλογή. Στον Έβρο υπάρχει φράχτης που προστατεύει. Αυτό σε συνδυασμό με τη φρουρά από συνοριοφύλακες και στρατό πιστεύω ότι θα έφτανε για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση. Αντ’ αυτού, υπάρχει παροξυσμός.

Το χειρότερο είναι οι ομάδες απλών πολιτών,αγροτών τις περισσότερες φορές, που πήραν τα όπλα και άρχισαν να συλλαμβάνουν πρόσφυγες. Εχουν ξυλοκοπήσει και μερικούς. Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Ειδικά στο δέλτα του Εβρου η κατάσταση είναι οριακή, πολύ δύσκολη. Εχουν στήσει εκεί περίπου 250 οικήματα χωρίς άδεια, εδώ και χρόνια. Και βγαίνουν τώρα και κυνηγάνε πρόσφυγες. Πρέπει να αφοπλιστούν αυτοί οι άνθρωποι. Στο σημείο ξενάγησαν και τον Πρωθυπουργό. Αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Τα προηγούμενα χρόνια;

“Κοιτάξτε περάσαμε μία μακρά περίοδο ηρεμίας. Και η Αλεξανδρούπολη διαπίστωσε το πόσο θετικό είναι να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες. Το ένιωσε και η αγορά της πόλης αυτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζει και η ιστορία. Με την Τουρκία θα είμαστε γείτονες για πάντα.

Η Τουρκία αναπτύσσεται πολύ οικονομικά. Εμείς τι κάνουμε είναι το θέμα. Τι χρειαζόμαστε; Εξυπνες πολιτικές. Η Βουλγαρία είναι σήμερα ο διαμεσολαβητής σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ρόλο αυτό τον είχαμε εμείς και τον χάσαμε. Και αρχίζω να αντιλαμβάνομαι ότι όλα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες εδώ γίνονται για τις ψήφους. Και μόνο. Ερχονται καθημερινά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από τη Μακεδονία για να δώσουν το παρόν”.

Και η Ευρώπη;

“Νομίζω ότι είναι λάθος να περιμένουμε βοήθεια από χώρες που έχουν πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Η Ευρώπη έχει οικονομικά συμφέροντα στη γειτονική χώρα πολύ σημαντικά. Το είπα και παραπάνω, χρειαζόμαστε έξυπνες πολιτικές”.

Συμπέρασμα: Οι ψύχραιμες φωνές, όπως αυτή του Γιάννη Λασκαράκη, λείπουν. Οχι μόνο από τον Έβρο, που έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ως περιοχή, αλλά και από την Ελλάδα και το δημόσιο λόγο γενικότερα. Ας τις ακούσουμε περισσότερο προσεκτικά αυτές τις φωνές.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί