Νεκρή από πυροβολισμό πρόσφυγας στον Έβρο

Μια νεαρή γυναίκα αφρικανικής καταγωγής βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμό στην παρέβρια περιοχή Σουφλίου, στην προσπάθειά της μαζί με άλλους 11 πρόσφυγες να περάσει στην Ελλάδα. Το περιστατικό έγινε χθες το βράδυ.

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι όταν είδαν μια βάρκα με μετανάστες προχώρησαν σε χρήση φωτεινών σημάτων προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδό τους στη χώρα μας, κατά πάγια τακτική, και ότι Τούρκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ. Αστυνομικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο τα πυρά να προέρχονται από διακινητές.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα δείχνουν πυροβολισμό από πολύ κοντινή απόσταση, μερικών εκατοστών, γεγονός που θέτει εκ των πραγμάτων σε αμφισβήτηση την πληροφορία ότι ο πυροβολισμός προήλθε από Τούρκους συνοριοφύλακες. Είναι αμφισβητήσιμο επίσης το ενδεχόμενο να προήλθε η σφαίρα από διακινητές, καθώς κατά συνήθη πρακτική οι διακινητές δεν συνοδεύουν τις βάρκες των προσφύγων στον Έβρο.
Advertisement

Αντιθέτως τίθεται το ερώτημα αν η βάρκα κινούνταν προς την Ελλάδα ή προς την Τουρκία σε μια πιθανή άτυπη επιχείρηση επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές.

Η οργάνωση Human Rights Watch σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει την άτυπη συνεργασία των ελληνικών αρχών με κουκουλοφόρους πρόσφυγες, οι οποίοι αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τις βάρκες των προσφύγων απ’ την ελληνική όχθη στην τουρκική ή να τους αφήσουν στη μέση του ποταμού με αντάλλαγμα να μπορέσουν να εκδώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Άλλωστε, η χρήση φωτεινών σημάτων δεν καταγράφεται σε πλήθος καταγγελιών για επαναπροωθήσεις στον Έβρο, καταγράφεται όμως η συστηματική χρήση βίας απ’ την πλευρά των ελληνικών αρχών.

Τουλάχιστον δύο θάνατοι προσφύγων από πυροβολισμούς σημειώθηκαν στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, τους οποίους τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture σε ανάλυση του οπτικού και ηχητικού υλικού αποδίδουν πιθανότατα στην ελληνική πλευρά. Καμιά έρευνα δεν έχει γίνει γνωστή απ’ τις ελληνικές αρχές για τα συγκεκριμένα περιστατικά ή για άλλες καταγγελίες επαναπροωθήσεων στον Έβρο.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας
Χθες Σάββατο, 16 Απριλίου 2022, και ώρα 20:50 σε περιοχή του Έβρου στο Σουφλί, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης εντόπισαν ομάδα ατόμων να επιβιβάζεται από την απέναντι όχθη σε πλαστική βάρκα με σκοπό την παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη διέλευση, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση φακών και φωνητικών προειδοποιήσεων σχετικά με την ιδιότητά τους («Αστυνομία – Γυρίστε πίσω»), ωστόσο εκείνη τη στιγμή από την απέναντι πλευρά ακούστηκαν πυροβολισμοί, η κατεύθυνση των οποίων δεν μπορούσε να διαπιστωθεί λόγω του σκότους.

Για τη διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας οι Έλληνες αστυνομικοί έσπευσαν να καλυφθούν, πυροβολώντας προειδοποιητικά στον αέρα, καθώς οι πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά συνεχίζονταν σε ριπές με τον ίδιο ρυθμό προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όταν η βάρκα κατέφθασε στην ελληνική όχθη, πέντε από τους μετανάστες αποβιβάστηκαν από αυτή, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν πίσω. Οι τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά κολυμπώντας ενώ μία γυναίκα παρέμεινε να επιπλέει στο νερό και όταν οι αστυνομικοί την ανέσυραν με δυσκολία, διαπίστωσαν τον θάνατό της.

Όπως διαπιστώθηκε η σορός έφερε στην πίσω δεξιά θωρακική χώρα τραύμα, όμοιο με πυροβολισμού και μεταφέρθηκε για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, όπου από την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή η αιτία θανάτου είναι πυροβολισμός από πολύ κοντινή απόσταση (μερικά εκατοστά) με χρήση όπλου μικρού διαμετρήματος.

Οι διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, εξετάσθηκαν σχετικά και προέκυψε ότι για τη μεταφορά τους στην Αθήνα είχαν πληρώσει από 2.000 ευρώ ο καθένας σε κύκλωμα διακίνησης στην Κωνσταντινούπολη.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί