Α. Τσίπρας: “Είμαστε στη φάση που αρχίζει και συνειδητοποιεί ο πολίτης ότι έχει εξαπατηθεί από τη ΝΔ” (βίντεο)

“Εγώ στον Λευκό Οίκο μίλησα 15 λεπτά, όχι 72 δεύτερα- Ν’ αφήσει η ΝΔ τη ρατσιστική λογική στο προσφυγικό”

H συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1

«Όταν πήγα εγώ στον Λευκό Οίκο έδωσα κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τραμπ. Μίλησε εκείνος με κολακευτικά λόγια για την Ελλάδα. Μίλησα και εγώ περίπου 15 λεπτά. Δεν μίλησα 72 δευτερόλεπτα, όπως έκανε πριν από μερικές ημέρες ο σημερινός πρωθυπουργός. Δεν πρέπει οι σύμμαχοί μας να μας θεωρούν δεδομένους. Γι’ αυτό ζήτησα να παγώσει προσωρινά (και όχι να αλλάξει) η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό: «Ήταν λάθος της ΝΔ να διαλύσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Φτάσαμε να έχουμε 25.000 ανθρώπους μόνο στην Μόρια. Όταν επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι μισοί υπήρχε πολλή σκληρή κριτική και κρίση. Σήμερα είναι… Δευτέρα και ξημερώνει Τρίτη. Κάποιοι έλεγαν πως τους μετανάστες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα βλέπουν πως πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση που μας ξεπερνά. Να αφήσουν τη ρατσιστική λογική που λέει να τους πνίγουμε στις βάρκες και να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο που θα αναγνωρίζει πως το πρόβλημα είναι γεωπολιτικό. Να έχουμε μια κοινή γραμμή».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ποσοστά που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις: «Δεν με προβληματίζουν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Θα δοθεί πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση από τον κόσμο ο οποίος τώρα βρίσκεται στη φάση που νιώθει ότι εξαπατήθηκε αλλά όπως και ο… απατημένος σύζυγος δεν θέλει να το πιστέψει όταν το μαθαίνει, έτσι και τώρα ο κόσμος προσπαθεί να το διαχειριστεί».

Για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε; Μέσα από τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ καλούμε τον κόσμο να αποκτήσει μια άλλη σχέση με την πολιτική. Θέλουμε ενεργούς πολίτες και μέλη που θα έχουν άποψη και θα καθορίζουν τις αποφάσεις της ηγεσίας.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο κατά πόσο αυτή καθόρισε το αποτέλεσμα των εκλογών, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Μου είχαν πει πως αυτή η απόφαση θα είναι καταστροφική για εμένα και το κόμμα. Νομίζω όμως πως τελικά έκανα καλά. Και δεν το λέω αυτό από την ξεροκεφαλιά μου. Το αν χάσεις μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να είναι και τυχαίο γεγονός. Το να κάνεις όμως κάτι καλό για τη χώρα σου και να το υπογράψεις, είναι θέμα επιλογής.

Όσο περνάει ο καιρός και αποφορτίζεται το κλίμα αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχα. Δεν σκέφτηκα το εκλογικό αποτέλεσμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Το δημοψήφισμα

«Σιχαίνομαι την υποκρισία. Δεν θα μπορούσα να υποκριθώ πως είμαι κάποιος άλλος. Έχω την κοσμοθεωρία μου. Έχω την ατυχία να μην πιστεύω πως υπάρχει κάτι άλλο μετά το θάνατο του ανθρώπου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω και πρόσθεσε: «Πιστεύω, όμως, στη δύναμη που έχει η πίστη των ανθρώπων. Σέβομαι απόλυτα και την Ορθοδοξία και την Εκκλησία και τους πιστούς. Σέβομαι το ρόλο της Ορθοδοξίας. Ο χριστιανισμός έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη σοσιαλιστική αντίληψη. Σέβομαι και εκτιμώ τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει και αυτός πως κράτος και εκκλησία πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να προσδιορίσουν τις σχέσεις τους».

Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για το δημοψήφισμα του 2015. «Με το δημοψήφισμα ο λαός… ξέσπασε. Είπε εκείνο το ‘’γαμώτο’’! Πήγα στο δημοψήφισμα επειδή εξωτερίκευσα όλες τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δεχθήκαμε την περίοδο πριν το δημοψήφισμα του 2015. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε αφήσει χωρίς οικονομική ανάσα και είναι θαύμα που φτάσαμε μέχρι τον Ιούλιο. Οι ευρωπαίοι διέπραξαν το λάθος να βάλουν εμένα και την κυβέρνηση στη γωνία σαν γάτες.

Η ιστορία θα δείξει τι ήταν το σωστό και τι λάθος για το δημοψήφισμα. Κάναμε έναν συμβιβασμό για τον οποίο ο λαός (και αυτό το ξεχνάνε όσοι ασκούν αυστηρή κριτική) μας έδωσε νέα εντολή μέσα από την κάλπη να διαχειριστούμε εμείς αυτόν τον συμβιβασμό.

Ήταν δύσκολες εκείνες οι στιγμές. Η Μέρκελ μου είχε πει πως πρέπει ν’ αλλάξω τον Βαρουφάκη γιατί θα πάει την Ελλάδα στα βράχια. Της απάντησα πως δεν έχω θέμα αρκεί ν’ αλλάξει κι εκείνη τον Σόιμπλε. Έπαιξε αρνητικό ρόλο σε εκείνη την πρώτη περίοδο ο Βαρουφάκης αλλά έφταιγε και ο Σόιμπλε. Και όπως είπε αργότερα ο Τσακαλώτος και είχε δίκιο πως και τον Ιησού Χριστού να είχες απέναντι στον Σόιμπλε πάλι δύσκολα θα έβγαινε άκρη. Η κυβέρνησή μου λειτουργούσε σε συνθήκες τρομακτικής πίεσης.

Τις κρίσιμες αποφάσεις τις παίρνεις μόνος σου. Δεν κοιμήθηκα το βράδυ που πήρα την απόφαση να πάμε στο δημοψήφισμα. Δεν το είχα πει ούτε στην Μπέττυ. Ήταν παραμονή των γενεθλίων του γιού μου που γινόταν τριών χρόνων».

Η σχέση με την πολιτική

«Πολύ μικρός ένιωσα πως ήθελα ν’ ασχοληθώ με την πολιτική. Μπήκε στη ζωή μου με την έννοια ενός ονείρου. Πριν γεννηθώ εγώ, οι γονείς μου είχαν χάσει ένα παιδί και έτσι με περιέλαβαν όλοι στην οικογένεια με μεγάλη αγάπη. Άρα είχα άπλετο χρόνο για να ασχοληθώ ακόμα και με πράγματα που δεν είναι για μικρά παιδιά όπως το να… διαβάζω πολιτικές εφημερίδες» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω και συμπλήρωσε: «Πάντα η οικογένεια μου ήταν αριστερών καταβολών. Μόνο ο πατέρας μου, από την μεταπολίτευση και μετά ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια αναδρομή στα μαθητικά του χρόνια: «Όταν έγινα πρόεδρος του 15μελους ήταν η εποχή που γινόντουσαν μεγάλες καταλήψεις επί υπουργίας Τρίτση. Οργανώθηκα σε ηλικία 14 ετών. Όταν πηγαίναμε σε διπλανά σχολεία για να δείξουμε τη συμπαράστασή μας. Ε, εκεί με… τσίμπησαν κάτι ΚΝιτες και η στρατολόγηση ήταν εύκολη. Μετά ήταν η γενιά των καταλήψεων το 1990. Μια έντονη πολιτικά περίοδος» και συμπλήρωσε: «Οι καταλήψεις είναι ένα μέσο πάλης και αγώνα. Σημασία έχει το αίτημα τους. Γιατί τώρα γίνονται καταλήψεις ακόμα και από ακροδεξιούς. Δεν συμφωνώ με αυτό. Άρα δεν είναι δεδομένο πως όταν γίνεται μια κατάληψη εγώ είμαι υπέρ. Σημασία έχει το τι ζητάνε οι καταληψίες και πως προσπαθούν να το κερδίσουν. Η άλλη παράταξη έχει παράδοση να στιγματίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους πως εμπλέκονται με την τρομοκρατία. Εδώ έλεγαν πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν στη 17 Νοέμβρη. Εγώ φτηνά τη γλίτωσα».

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως: «Ο πατέρας μου ήταν πολιτικός μηχανικός σε μία εποχή που τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Δούλευε πολύ καιρό εκτός Αθηνών ή ακόμα και εκτός Ελλάδας. Εγώ, όμως, μεγάλωσα σε ένα προστατευτικό περιβάλλον. Η μητέρα μου φρόντιζε να καλύπτει τα κενά. Κάθε φορά που επέστρεφε είχαμε γιορτή στο σπίτι».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί