Νέο περιστατικό εκκωφαντικού κρότου στην Κρήτη: Αναστάτωση κατοίκων σε χωριά του Ηρακλείου

Ένας εξαιρετικά δυνατός ήχος που συνοδεύτηκε με τρίξιμο τζαμιών, αναστάτωσε το απόγευμα της Τρίτης του κατοίκους του Κερατοκάμπου και του Καστρίου.

Οι κάτοικοι άκουσαν τον κρότο, λίγα λεπτά πριν τις 7, κάτι που ανάγκασε κάποιους από αυτούς να βγουν στο δρόμο για να δουν τι συνέβη.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο ήχος έγινε αισθητός και στα χωριά της Άνω Βιάννου, της Κάτω Βιάννου και του Χόνδρου, ενώ άλλες αναφορές κάνουν λόγο πως ο κρότος έγινε αισθητός ακόμη και στην Άρβη και την Ψαρή Φοράδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το μεσημέρι, κάτοικοι έκαναν επίσης λόγο για εκκωφαντικό κρότο σε περιοχές του Νομού Χανίων.

Δείτε: «Στο πόδι» κάτοικοι στην Κρήτη από εκκωφαντικό θόρυβο

Αυτό το οποίο συνέβη με σχετική βεβαιότητα, είναι να πέρασε κάποιο υπερηχητικό αεροπλάνο, το οποίο έσπασε το “φράγμα” του ήχου. Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλείται η λεγόμενη “ηχητική έκρηξη”, η οποία συνοδεύεται με όσα αναφέραμε παραπάνω.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Καθώς ένα αεροσκάφος διέρχεται μέσω του αέρα, δημιουργείται μπρος και πίσω από αυτό μια σειρά από κύματα πίεσης. Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του ήχου και καθώς η ταχύτητα του αεροσκάφους αυξάνεται, τα κύματα αναγκάζονται να συμπιεστούν, καθώς δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Τελικά συγχωνεύονται σε ένα κύμα, το οποίο ταξιδεύει με την ταχύτητα του ήχου – περίπου 760 μίλια/ώρα (1.225 χλμ/ώρα) με αποτέλεσμα ένας κώνος ατμού να δημιουργείται πίσω από το αεροσκάφος, καθώς συμπυκνώνεται το νερό της ατμόσφαιρας.

Όταν το αεροσκάφος πλησιάσει την ταχύτητα του ήχου, αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρής ταλάντωσης στη φορά της ταχύτητας. Έτσι τα κύματα του ήχου που εκπέμπει το αεροπλάνο δεν μπορούν να ξεπεράσουν το αεροπλάνο κι επομένως συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του σε μορφή κώνου! Το φαινόμενο αυτό, δηλαδή η συμπύκνωση του νερού γύρω από το αεροσκάφος σε μορφή κώνου, πραγματοποιείται λίγο πριν αυτό ξεπεράσει την ταχύτητα του ήχου. Δηλαδή πριν σπάσει το φράγμα του ήχου και όχι εκείνη τη στιγμή όπως συνηθίζεται να λέγεται. Επίσης, η στιγμή αυτή (δηλαδή όταν σπάει το φράγμα του ήχου) συνοδεύεται από μια “ηχητική έκρηξη” (sonic boom) την οποία ακούει κάποιος που παρατηρεί το φαινόμενο αυτό. Το συμπέρασμά μας λοιπόν είναι ότι: όταν το αεροσκάφος πλησιάζει την ταχύτητα του ήχου, έχουμε συμπύκνωση νερού στο πίσω του μέρος και τη στιγμή που την ξεπερνάει, έχουμε ηχητική έκρηξη.

Viannitika.gr


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί