Με αντισυνταγματική διάταξη προωθούν τα συμφέροντα των ιδιωτικών κολλεγίων – Ν. Ηγουμενίδης: Η κυβέρνηση στρέφεται ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Επιχειρούν να εξισώσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των δημοσίων ΑΕΙ με εκείνα των ιδιωτικών κολλεγίων

Με μια αντισυνταγματική, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, διάταξη, η σημερινή κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προωθεί με πρωτοφανή και ωμό τρόπο τα συμφέροντα των ιδιωτικών κολλεγίων. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 50 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας (που συζητείται σήμερα, Τρίτη, στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής),επιχειρεί να εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των δημοσίων ΑΕΙ με εκείνα των ιδιωτικών κολλεγίων, παραχωρώντας το δικαίωμα στους αποφοίτους των τελευταίων να διοριστούν ή να προσληφθούν στο Δημόσιο όχι μόνο εφόσον υπάρχει αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ (όπως ισχύει αποκλειστικά μέχρι σήμερα), αλλά ακόμα και αν υπάρχει απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίληςμιλώντας την Τρίτη στο «Κόκκινο», έκανε λόγο για μεθόδευση υποβάθμισης των πανεπιστημίων με περαιτέρω υποχρηματοδότηση και δημιουργία χώρου για «μπίζνες» από «κολλεγιάρχες».

«Φάνηκε, ήταν έτοιμη από παλιά» η κυβέρνηση, «βασική της επιδίωξη είναι η συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης … να σταλούν πελάτες σε “κολλέγια” που ουσιαστικά είναι ΙΙΕΚ … είναι προσπάθεια να γίνει η μόρφωση ακριβή, ακριβότερη από ό,τι είναι ήδη. Και να εκχωρηθεί ένα κομμάτι στην ιδιωτική εκπαίδευση», είπε ο κ. Φίλης σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που μεθοδεύει εξίσωση του πτυχίου ΑΕΙ με αυτό του παραρτήματος ξένου κολλεγίου στην Ελλάδα. Σημείωσε μάλιστα ότι «είναι μία προσπάθεια που συνδυάζεται με διεθνείς επαφές της κ. Κεραμέως κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ … κύκλοι ενδιαφέρονται να “στήσουν μαγαζάκια” στην Ελλάδα, υποβαθμισμένα “κολλέγια”, να κάνουν ανάλογες μπίζνες με Έλληνες “κολλεγιάρχες”».

«”Φυτεύει” στο νομοσχέδιο μία διάταξη», όπως είπε, «με την οποία απόφοιτοι κολλεγίων που δεν έχουν αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ οι ακαδημαϊκοί τους τίτλοι, όπως συνέβαινε ως τώρα, θα έχουν την δυνατότητα ως πανεπιστημιακής μόρφωσης υποψήφιοι να παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό για τους διορισμούς στο Δημόσιο. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει αμφισβήτηση του Συντάγματος, που προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι δημόσια και όποια του εξωτερικού είναι ομοταγή πρέπει να περνούν από διαδικασία κρίσης … προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένο νομικό, ώστε οποιοσδήποτε με αδιαβάθμητο τίτλο κολλεγίου από το εξωτερικό, με βάση μία ασαφή επαγγελματική αναγνώριση, να μπορεί να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς για το Δημόσιο. Τώρα, είναι μικρή ρωγμή, σύντομα θα γίνει μεγάλη πόρτα που θα υποβαθμίσει και την εκπαίδευση και το δικαίωμα των νέων να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του Δημοσίου».

Ανάλογη είναι και η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ηγουμενίδη, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: 

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας λειτουργεί ως ο «άνθρωπος» των ιδιωτικών κολλεγίων εξισώνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των δημόσιων ΑΕΙ και των ιδιωτικών κολλεγίων και βέβαια στοχεύει σε ένα νομικό προηγούμενο για προσλήψεις σε άλλους κλάδους.

Η Κυβέρνηση, αντί να αναμορφώσει τον ΔΟΑΤΑΠ τον οποίο συστηματικά απαξιώνει, στρέφεται ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους αποφοίτους του.

Όλος ο δημοκρατικός κόσμος και οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να αναδείξουν και να παλέψουν ενάντια σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου και των αποφοίτων του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί