Ν. Ηγουμενίδης στη Βουλή: «Δεν θέλουμε το επιτελικό σας κράτος, κύριε Μητσοτάκη! Σας το χαρίζουμε!» (βίντεο)

“20 χρόνια κρύβατε τις μελέτες για το δίκτυο ύδρευσης του Ηρακλείου”

Όλη η ομιλία του βουλευτή ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για όσα απαιτούνται για την προστασία του νερού – «Κρατούσατε επί 20 χρόνια κρυμμένες τις μελέτες για την ύδρευση της πόλης του Ηρακλείου. Και ήρθε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει το έργο», τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης προς την Κυβέρνηση της ΝΔ από την Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για την εμμονή της στη διατήρηση του «επιτελικού» κράτους άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Περιβάλλοντος ο βουλευτής καταφέρθηκε ενάντια στη σύσταση μιας νέας ανεξάρτητης «Ρυθμιστικής Αρχής»:

«Ο σχεδιασμός, η εποπτεία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδατος είναι ευθύνη της πολιτείας», τόνισε ο βουλευτής, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε στο ίδιο: «Αυτή η νέα Ρυθμιστική Αρχή που θέλετε να θεσμοθετήσετε θα αξιοποιεί οικονομικούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας; Διερωτώμαι: Με βάση τους οικονομικούς δείκτες που θα αξιοποιεί, ποιό ακριβώς πρόβλημα θα λύσει για τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε ΔΕΥΑ; Δεν έχουμε αυταπάτες για τις «κερκόπορτες» ιδιωτικοποίησης του νερού που ανοίγετε».

«Για εμάς, για την Αριστερά, για τον προοδευτικό κόσμο τα δημόσια κοινωνικά αγαθά -το λέει και το όνομά τους άλλωστε- είναι αγαθά για τα οποία η υποχρέωση της κεντρικής πολιτείας είναι να παρεμβαίνει έτσι ώστε να εξασφαλίζει την ισότιμη καθολική πρόσβαση του συνόλου των πολιτών και όχι για να εξασφαλίζει το μέγιστο κέρδος από την εμπορευματοποίησή τους», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Ηγουμενίδης στην τακτική της Κυβέρνησης απέναντι στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί η ΔΕΥΑ το αβάστακτο ενεργειακό κόστος, που αντιστοιχεί στο ποσό των 15 εκ. ευρώ.

«Και ο Υπουργός απάντησε «όχι» στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ! Πώς το αντιλαμβάνομαι εγώ; Απευθύνομαι στους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες που μας ακούνε: Η Κυβέρνηση της Δεξιάς έχει έτοιμο τον λογαριασμό των 15 εκατομμυρίων προς τις τσέπες όλων των πολιτών του Ηρακλείου, προς τις τσέπες μας. Έτσι αντιλαμβάνονται την ενίσχυση του νερού σαν δημόσιο αγαθό και την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων σε αυτό».

«Το Ηράκλειο, ο 5ος δήμος της χώρας, δεν έχει πόσιμο νερό εδώ και χρόνια. Επί είκοσι χρόνια ήταν οι μελέτες στα συρτάρια και δεν κάνατε τίποτα και ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βαθιά χωμένη στην οικονομική ασφυξία των μνημονίων και ξεκίνησε το έργο της ύδρευσης. Έδωσε 25 εκατομμύρια γι’ αυτόν τον λόγο προς τον Δήμο του Ηρακλείου και εσείς μόλις ήρθατε κάνατε παιχνιδάκια, να ονομάσουμε τον «Φιλόδημο» «Τρίτση», καθυστερήσεις και υπονόμευση του έργου, και τώρα γυρνάτε την πλάτη στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου που θέλει και ζητάει οικονομική ενίσχυση», ανέφερε προς τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Συνολικά για τις ΔΕΥΑ ο βουλευτής σημείωσε ότι «όλες οι ΔΕΥΑ χρειάζονται προσωπικό, χρειάζονται αντιμετώπιση των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων και χρειάζονται αντιμετώπιση ειδικά τώρα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, λόγω των τελευταίων οικονομικών προβλημάτων, ακριβώς για να μην μετακυλιστεί όλο αυτό το κόστος στον κόσμο».

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε: «Όσο κι αν προσπαθείτε, η οικονομία, η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη από μια κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό, μια προοδευτική κυβέρνηση, που όσο και αν το καθυστερείτε οι εργαζόμενοι με τους αγώνες και την ψήφο τους θα το επιβάλλουν».

Το videoαπό την παρέμβαση του Νίκου Ηγουμενίδη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί