Ο ενεργειακός κολοσσός που θέλει να φέρει φυσικό αέριο στην Κρήτη- Τα σχέδια που έχουν κατατεθεί

Μια νέα πρόταση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης με φυσικό αέριο παρουσιάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές προ ημερών. Η λύση αυτή, όπως αναφέρει το energypress, έρχεται να προστεθεί στα άλλα project που επίσης διεκδικούν ρόλο ώστε να αποτελέσουν μέρος της λύσης για το ενεργειακό πρόβλημα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας.

Δείτε: Η Κρήτη στις περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το φυσικό αέριο

Σχέδιο για δημιουργία εργοστασίου αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Κρήτη

Ο πρώτος σταθμός Φυσικού Αερίου στην Κρήτη- Αίτηση στη ΡΑΕ από εταιρεία του Κατάρ

Εταιρεία του Κατάρ αγόρασε έκταση στην Κρήτη για τον πρώτο σταθμό Φυσικού Αερίου- Η συμφωνία με τη ΡΑΕ το 2018

Η τελευταία χρονικά πρόταση προέρχεται από τον Ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ENI, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει έτοιμο καράβι το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πλωτός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU). Μάλιστα η διαθέσιμη λύση της ιταλικής εταιρείας, καλύπτει τόσο τη μετατροπή αεριοστροβίλων της ΔΕΗ που σήμερα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο και έχουν ισχύ 90MW όσο και επιπλέον ισχύ για άλλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και ισχύ 100MW. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη για την Κρήτη έχουν παρουσιαστεί 3 διαφορετικές προτάσεις: Η πρώτη χρονικά προέρχεται από τη ΓΕΚ Τέρνα και αφορά στην μετεγκατάσταση της μονάδας Ηρών 1 με ισχύ 150MW με παράλληλη δημιουργία υποδομής για υποδοχή αερίου. Η δεύτερη προέρχεται από την καταρινών συμφερόντων εταιρεία Powerglobe η οποία προωθεί το πρότζετ Power4Crete για την δημιουργία σταθμού FSRU με εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Τέλος πρόταση για την αναβάθμιση των μονάδων της έχει καταθέσει η ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά του ο ΔΕΣΦΑ έχει εντάξει στο πρόγραμμα ανάπτυξής του, τη δημιουργία τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στον Αθερινόλακκο. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί