Πώς οι Κινέζοι “απειλούν” να τινάξουν, δεύτερη φορά, το καλώδιο Κρήτη- Αττική στον αέρα!

Τον Ιούλιο του 2018 η έμμεση εμπλοκή μιας κινεζικής εταιρείας στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη- Αττική παραλίγο να τινάξει στον αέρα όλο το σχέδιο! Τελικά βρέθηκε η λύση και οι Κινέζοι δεν είχαν εμπλοκή, καθώς συστάθηκε η “Αριάδνη”, η εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ.

Τώρα μια άλλη κινέζική εταιρεία μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα στο εταιρικό σχήμα του μεγάλου καλωδίου, αν τελικά η πρόθεση της να εμπλακεί σε αυτό γίνει δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση! Η νέα κινέζικη εταιρεία που επιθυμεί εμπλοκή στο καλώδιο της Κρήτης, αλλά που φαίνεται ότι δεν έχει την έγκριση της ΕΕ η οποία έχει τον τελευταίο λόγο στο εταιρικό σχήμα ακόμα κι αν το έργο είναι εθνικής σημασίας κι όχι ενταγμένο στο PCI, είναι η State Grid, εταιρεία που ήδη κατέχει το 24% στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ.

Ο επικεφαλής της μητρικής της State Grid International θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να εκφράσει την πρόθεση της εταιρείας να αυξήσει την συμμετοχή της στον ΑΔΜΗΕ, αποκτώντας μεγαλύτερο ποσοστό του μετοχικού του κεφαλαίου, αλλά και να μπει αυτόνομα στην “Αριάδνη”. 

Πρόκειται για τον Wei Kou, επικεφαλής της State Grid Corp of China, δηλαδή το νούμερο ένα του κινεζικού κολοσσού, που συνοδεύει μαζί με στελέχη άλλων εταιρειών, τον Πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος και αφίχθη χθες το απόγευμα στην Αθήνα.

Στην συνάντηση, η πλευρά της State Grid, πρόκειται να επαναλάβει με πιο επίσημο ίσως τρόπο στον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ενδιαφέρον της για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και για αυτόνομη μετοχική της είσοδο στην θυγατρική του “Αριάδνη”, που έχει αναλάβει την κατασκευή της μεγάλης υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, προθέσεις που ούτως ή άλλως γνωρίζει εδώ και καιρό έχουν εκφραστεί προς την ελληνική πλευρά.

Ο ΑΔΜΗΕ, έχει κάνει εδώ και καιρό σαφές ότι προτίθεται να παραχωρήσει σε τρίτους μειοψηφικό ποσοστό της θυγατρικής του, προκειμενου μεταξύ άλλων να χρηματοδοτήσει το έργο, δίχως το βάρος του τραπεζικού δανεισμού. Το ποσοστό της “Αριάδνης” που θα διαθέσει σε επενδυτές θα είναι μικρότερο από το 49%, με πιθανό ενδεχόμενο να περιοριστεί στο 39%, όσο δηλαδή είχε δικαίωμα να πάρει η Eurasia όταν το έργο βρισκόταν στα PCI. 

Το γεγονός ωστόσο ότι το έργο θα κατασκευαστεί ως εθνικό, μεταφράζεται σε μια σειρά δυσκολιών όσον αφορά την επιτρεπόμενη κοινοτική διαδικασία. Όπως έγραφε πρόσφατα το “Energypress”, η ΡΑΕ, ερμηνεύοντας τον κοινοτικό κανονισμό, έχει ενημερώσει τον ΑΔΜΗΕ, πως η “Αριάδνη”, εφόσον μπουν στο μετοχικό της κεφάλαιο τρίτοι επενδυτές, τότε δεν θα μπορεί να υλοποιήσει έργα του εθνικού δικτύου μεταφοράς. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει είτε να πιστοποιηθεί εκ νέου ως διαχειριστής με τη νέα της σύνθεση, είτε να αναλάβει το διαγωνισμό για την είσοδο επενδυτών σε αυτήν, η ίδια η ΡΑΕ. Λύσεις αμφότερες χρονοβόρες και που κινούνται σε διαφορετική γραμμή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, τον οποίο έχει προσδώσει το ΥΠΕΝ στην συγκεκριμένη διασύνδεση. 

Προκειμένου να επιλύσει τον γρίφο, η κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να αποτανθεί στις Βρυξέλλες, για να αποσαφηνίσει τι ακριβώς επιτρέπει και τι όχι ο κοινοτικός κανονισμός. Μόνο αφού πάρει την κοινοτική απάντηση, θα προχωρήσουν οι όποιες συζητήσεις και κινήσεις ως προς την είσοδο τρίτων στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αριάδνης”.

Η κινέζικη εταιρεία που παραλίγο να μπλοκάρει το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης!

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Κινέζοι επιθυμούν να μπουν στο έργο του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης. Με τη διαφορά ότι τότε μια άλλη εταιρεία, η China Energy παραλίγο να τινάξει το project στον αέρα!

Τον Ιούλιο του 2018, η China Energy, είχε υπογράψει συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου, που αφορούσε στην πράσινη ενέργεια αλλά και στα λιγνιτικά. Οι δύο εταιρείες είχαν συμφωνήσει για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Κοπελούζου, ισχύος έως 1,5GW και επενδύσεις ύψους έως 3 δισ ευρώ. Οι επενδύσεις των ΑΠΕ σχεδιάζονταν για την Κρήτη

Οι Κινέζοι σχεδίαζαν να μπουν στην αγορά ενέργειας της Κρήτης, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες στην ΕΕ, καθώς υπάρχει έμμεση συμμετοχή του κολοσσού της China Energy στο έργο του καλωδίου. Πώς;

Η κινέζικη εταιρεία είχε αποκτήσει το 50% του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο περιλαμβάνει άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων στην Κρήτη με ετήσια δυναμικότητα 1.000 μεγαβάτ. Αυτές οι άδειες απαιτούν επίσης συμμετοχή στο έργο διασύνδεσης, διαφορετικά θα ακυρωθούν. Η Κίνα έχει έντονο ενδιαφέρον για τα αιολικά πάρκα της Κρήτης και έχει τεράστια κεφάλαια για επένδυση.

Αυτή ακριβώς η εμπλοκή προκάλεσε την ευρωπαϊκή ανησυχία και μπλόκαρε το τότε εταιρικό σχήμα του εμβληματικού για την Κρήτη έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης. Τότε η η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βρήκε τη λύση με το να παραχωρήσει το έργο απευθείας στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος δημιούργησε την “Αριάδνη”. Αν τώρα επιμείνει η κυβέρνηση στην εμποκή Κινέζων, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέο “ευρωπαϊκό μπλόκο” στο καλώδιο της Κρήτης. Ακόμα κι αν το έργο δεν είναι ενταγμένο στα ευρωπαϊκά Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) καθώς προχωρεί ως εθνικό. Κι αυτό γιατί το εταιρικό σχήμα, όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ.

Δείτε: Ο κινέζικος κολοσσός που επενδύει στα αιολικά πάρκα της Κρήτης, αλλά μπλοκάρει το «μεγάλο καλώδιο»!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί