Εταιρεία του Κατάρ αγόρασε έκταση στην Κρήτη για τον πρώτο σταθμό Φυσικού Αερίου- Η συμφωνία με τη ΡΑΕ το 2018

Σε συμφωνία αγοράς έκτασης στον Αθερινόλακκο Λασιθίου προκειμένου να αναπτύξει το σχέδιό της με τίτλο “Power4Crete”, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση ενός πλωτού τερματικού LNG και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με σκοπό την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών του νησιού, προχώρησε η καταριανή Powerglobe. Πρόκειται για την εταιρεία που είχε πάρει μέρος στη πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Η Powerglobe τον Νοέμβριο του 2018 είχε υπογράψει συμφωνία με τη ΡΑΕ προκειμένου να προχωρήσει το project της, που είναι το πρώτο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη συμφωνία είχαν υπογράψει ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος και ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος

Ενώ είχε καταθέσει τη σχετική αίτηση εξασφάλισης άδειας τον περασμένο Απρίλιο.

Δείτε: Ο πρώτος σταθμός Φυσικού Αερίου στην Κρήτη- Αίτηση στη ΡΑΕ από εταιρεία του Κατάρ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όπως αναφέρει το energypress, το έργο θα έχει ισχύ 120 μεγαβάτ με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης, ενώ αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ. Στο πλαίσια αυτ, η εταιρεία θα αναπτύξει, σχεδιάσει, κατασκευάσει, διαχειριστεί και θα συντηρήσει τη μονάδα και τον σχετικό εξοπλισμό και τις υποδομές.

Σημειώνεται ότι το Power4Crete είναι το πρώτο έργο του είδους του στη Μεσόγειο, το οποίο συνδυάζει την ηλεκτροπαραγωγή με ένα πλωτό τερματικό LNG, δηλαδή το λεγόμενο FSRU. Σύμφωνα με τον Δρ. Γιούσεφ Χεγκάζι της Powerglobe, είναι ιδανικό για την προμήθεια ηλεκτρισμού σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Η Powerglobe ανακοίνωσε επίσης ότι έχει συστήσει ομάδα εργασίας στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή έξι Ελλήνων ειδικών και με τη στήριξη των κεντρικών της γραφείων στη Ντόχα.

Η αξία της αγοράς της σχετικής έκτασης ανήλθε σε 3,36 εκατ. ευρώ, ενώ του όλου σχεδίου εκτιμάται σε 12 εκατ. ευρώ με ολοκλήρωση το Νοέμβριο του 2020.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί