Με δημοτική αρχή μειοψηφίας και με αντιδημοκρατικές μεθόδους διοικείς, αλλά τί εκφράζεις;

Αντιδημοκρατική πρακτική και μια χαμένη ευκαιρία για το Ηράκλειο

Είναι καινοφανές αλλά και προφανώς στηρίζεται στην αντιδημοκρατική αντίληψη του νόμου που πέρασε η ΝΔ και αλλοιώνει την ουσία της βούλησης της έκφρασης των πολιτών στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, καθώς η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, που αναλαμβάνει από αύριο, θα στηρίζεται μόνο στη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Δείτε επίσης: Με ποιες παρατάξεις θα συνεργαστεί ο Β. Λαμπρινός στη νέα θητεία.- Εκτός οι συνδυασμοί Κουράκη και Λυγερού

Κουράκης: Πρόκληση για τη Δημοκρατία η συγκρότηση δημοτικής αρχής μειοψηφίας

Η. Λυγερός: Δε συμφωνήσαμε με τον Β. Λαμπρινό αφού εφαρμόζει τις αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις της ΝΔ

Ο Π. Ινιωτάκης για τη συγκρότηση δημοτικής αρχής μειοψηφίας στο Ηράκλειο

Η αδυναμία να βρεθεί τρόπος συνεργασίας υπέρ της τοπικής κοινωνίας, προφανώς βαραίνει κυρίως τη δημοτική αρχή Λαμπρινού, που επέλεξε να συνεργαστεί με τους 4 συμβούλους της παράταξης Σισσαμάκη, που θα συμμετέχει στην εκτελεστική εξουσία, και να στηρίζονται οι αποφάσεις της από τους 3 επιπλέον συμβούλους των παρατάξεων του Ευριπίδη Κουκιαδάκη και της “Ηράκλειας Πρωτοβουλίας” του Μανόλη Βασιλάκη.

Συνολικά δηλαδή η δημοτική αρχή μέσα στο ανώτατο όργανο της πόλης, το δημοτικό συμβούλιο, θα έχει μόλις 19 από τους 49 συμβούλους, δηλαδή τους 12 του κ. Λαμπρινού και τους 7 των άλλων 3 παρατάξεων!

Πώς θα διοικήσει λοιπόν μειοψηφικά ο κ. Λαμπρινός; Μόνο με βάση τον αντιδημοκρατικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχές Αυγούστου αλλοιώνει τη βούληση των πολιτών, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, και δίνει στη μειοψηφία χαρακτηριστικά “πλειοψηφίας”. Δηλαδή, δίνει απόλυτη πλειοψηφία, για παράδειγμα, στην παράταξη του κ. Λαμπρινού (πήρε 24% στις εκλογές) σε επιτροπές, που έχουν πλέον αποφασιστικό ρόλο και υποβαθμίζεται ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου.

Χωρίς τη διασφάλιση της συνεργασίας δε θα διοικεί μόνο η μειοψηφία, που εκφράζεται από τους 12 + 7 δημοτικούς συμβούλους σε ένα 49μελές δημοτικό συμβούλιο, αλλά παράλληλα χάνεται η ευκαιρία για ευρύτερες συναινέσεις των δημοτικών παρατάξεων, χάνεται η ευκαιρία για την πόλη να δει λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, λύσεις που δεν δόθηκαν από τις μονοπαραταξιακές διοικήσεις που πάντα υπήρχαν στο δήμο Ηρακλείου.

Προφανώς, όπως προαναφέρθηκε, η ευθύνη αυτή βαραίνει τον ίδιο τον δήμαρχο, εκείνον δηλαδή που θα έπρεπε πριν από όλους να επιθυμεί αυτή τη συνεργασία και για λόγους δημοκρατίας και για το καλό αποτέλεσμα της πολιτικής πράξης υπέρ του δημοτικού συμφέροντος.

Αντιθέτως εκείνος, τελικά, κάνοντας χρήση αντιδημοκρατικών λογικών και αντιδημοκρατικών διατάξεων που επέβαλε εκ των υστέρων η ΝΔ, νοθεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα του Μάη, θα διοικήσει τους πολλούς εκπροσωπώντας τους λίγους…

Candiot

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί