Ένας “άριστος ιδιοκτήτης”: Απαξιώνει για να ξεπουλήσει, αυξάνει τα τιμολόγια και δείχνει το δάχτυλο απειλητικά!

Ωραίος ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης! Αφού απαξίωσε τη ΔΕΗ, αφού κινδυνολόγησε και καταστροφολόγησε για να ιδιωτικοποιηθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αφού οδηγεί σε αυξήσεις στα τιμολόγια από την 1η Σεπτεμβρίου, τώρα απειλεί κιόλας, κουνώντας το δάχτυλο! Γνωστή τακτική όλων αυτών των “ιδιοκτητών”, που αφού κατέστρεψαν τον τόπο έρχονται τώρα να τα φορτώσουν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είπε το θέμα της ΔΕΗ απλώς ανοίγει. «Θα υπάρχουν και άλλα επεισόδια, είτε στη Βουλή, είτε, αν χρειαστεί, και στη Δικαιοσύνη» ανέφερε με νόημα, λέγοντας επίσης ότι στην υπόθεση της ΔΕΗ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη θέση του κατηγορούμενου και όχι του κατήγορου!

Νωρίτερα είχε απειλήσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην παρασύρονται από αντιπολιτευτική διάθεση, χωρίς να έχουν ενημερωθεί καλά για το θέμα γιατί «η κυβέρνηση θα αμυνθεί, και έχει όλα τα όπλα για να αμυνθεί».

«Κακώς διαλέξατε το δρόμο των απειλών, δεν σας εκφράζει. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ο θυμός και οι απειλές είναι ενδεικτικές του αδιεξόδου που νιώθετε» απάντησε στον κ. Χατζηδάκη ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος.

Ας σημειωθεί ότι αντίστοιχη με του κ. Χατζηδάκη αναφορά για αναζήτηση ευθυνών (κυρίως από τη Βουλή) σχετικά με την υπόθεση της ΔΕΗ, είχε κάνει χθες το πρωί μιλώντας στο ΣΚΑΙ o υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, γεγονός που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο.

Στο μεταξύ, σε καθαρή αύξηση στο κόστος ενέργειας, που ξεπερνά το 13% μέσω πολυεπίπεδων επιβαρύνσεων των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και μικρομεσαίων, προχωρά η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις πολιτικές ανόδου των τιμών που εφάρμοσε έως και το 2014, τις οποίες αυτή τη φορά έχει δομήσει πάνω στο “αφήγημα” της δικής της άκρατης κινδυνολογίας για τη ΔΕΗ.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρεί σε αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας έως 17% περίπου, αύξηση και στη χρέωση του “νυχτερινού” ύψους 19,5%, περικοπή της έκπτωσης συνέπειας κατά το ήμισυ αλλά και επιβολή ρήτρας CO2, ώστε να μετακυλίεται μεγάλη άνοδος των δικαιωμάτων και στα οικιακά τιμολόγια.

Συγκεκριμένα:

α) Από την 1η Σεπτεμβρίου αυξάνεται κατά:

– 16,9% (σε 0,11058 ευρώ από 0,0946 ευρώ) η τιμή κιλοβατώρας για καταναλώσεις έως 2.000 κιλοβατώρες,

– 16,4% (σε 0,11936 ευρώ από 0,10252 ευρώ) η τιμή κιλοβατώρας για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες.

– 19,5% (σε 0,07897 ευρώ από 0,0661 ευρώ), για όλες τις καταναλώσεις, η χρέωση στην τιμή κιλοβατώρας στο λεγόμενο “νυχτερινό” τιμολόγιο.

β) “Κόβεται” στο μισό η έκπτωση συνέπειας για τους καλοπληρωτές, και διαμορφώνεται πλέον σε 5% – από 10% που ισχύει από τον περασμένο Απρίλιο.

γ) Εισάγεται ρήτρα CO2 και στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, της οποίας η επιβάρυνση δεν μπορεί να υπολογιστεί σήμερα, καθώς αυτή ενεργοποιείται όταν η τιμή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο. Η ρήτρα, κατά τη διοίκηση της ΔΕΗ, εισάγεται στα τιμολόγια χαμηλής τάσης σε “ήπια μορφή” αφού έχει ήδη μετακυλίσει το κόστος μερικώς στη μέση τάση. Ως βάση, αναφέρεται, θα είναι η τωρινή επιβάρυνση της ΔΕΗ για τα δικαιώματα εκπομπών, ήτοι 15,68 ευρώ/μεγαβατώρα για τη χαμηλή τάση. Είναι όμως σαφές τι έρχεται, καθώς ακόμα και το ΥΠΕΝ μιλά για “μηδενική επίπτωση, τώρα”… ενώ χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι η ρήτρα CO2 περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των ιδιωτών προμηθευτών – που κάνουν εκπτώσεις αγοράζοντας φθηνά από τη ΔΕΗ…

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι πρόκειται για “πακέτο διάσωσης” της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ περνά σε νέο επίπεδο κινδυνολογίας απαριθμώντας πλέον ένα – ένα τα βίαια-επώδυνα μέτρα που μπορεί να λάβει ο “σκληρός” ορκωτός ελεγκτής: από αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχής και αδυναμία χρηματοδότησης από την αγορά μέχρι παύση πληρωμών, αδυναμία καταβολής μισθών, χρεοκοπία και black out…

Παραπλανητικές τακτικές από τα παλιά…

ΥΠΕΝ και διοίκηση ΔΕΗ, συγχρόνως, θολώνουν “τα νερά” και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη με υποτιθέμενες πολιτικές στήριξης, δήθεν “ισοδύναμα” και την πρακτική του κοινωνικού αυτοματισμού με στοχοποίηση των εργαζομένων, έναντι των αυξήσεων που αποφάσισαν ως εξής:

-Μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), κατά 25% (από 22,67 ευρώ/μεγαβατώρα σε 17 ευρώ/μεγαβατώρα), που αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο, Παρασκευή. Η ρυθμιστική διάταξη που θα επιτρέψει την απόφαση μείωσης θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

-Κατάργηση των εκπτώσεων στις χρεώσεις CO2 για τη μέση τάση (βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες), στην οποία ήδη εφαρμόζεται ρήτρα ρύπων.

-Έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο κομμάτι του τιμολογίου ρεύματος για ΑμεΑ – δικαιούχους ΚΟΤ σε μηχανική υποστήριξη.

-Πλήρης κατάργηση της προνομιακής, όπως τη χαρακτηρίζει, έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων και περιορισμός στο 30% της έκπτωσης στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού για τους εργαζόμενους της επιχείρησης, που σήμερα φτάνουν, κατά μέσο όρο, σε 75%. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην περικοπή με νομοθετική ρύθμιση. Πάντως, η συγκεκριμένη έκπτωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που ισχύει από το 1991 -επί κυβέρνησης Ν.Δ.-Κωνσταντίνου Μητσοτάκη-, θεσμό στον οποίο θα παρέμβει μονομερώς!

Υπουργείο και διοίκηση ΔΕΗ μιλούν για “ισορροπημένες και δίκαιες αποφάσεις” καθώς πρέπει “να βάλουν πλάτη” για τη… σωτηρία της επιχείρησης όλοι, συμπεριλαμβανομένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων.

Με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά και τη μειωμένη φορολογία στην ενέργεια (ΦΠΑ) κατά 7% (από 13% σε 6%) που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήδη ισχύει, η κυβέρνηση επιμένει στον ισχυρισμό ότι υπάρχει αντιστάθμιση και θεωρεί ότι οι αυξήσεις θα έχουν “ουδέτερο αποτέλεσμα”, “μη αρνητική επίδραση” κ.τ.λ. για τους καταναλωτές.

Ας αναφέρουμε, ενδεικτικά, ένα παράδειγμα:

Σε οικιακό τιμολόγιο (Γ1) της ΔΕΗ για κατανάλωση τετραμήνου 1.100 κιλοβατώρων, με συνολικό λογαριασμό, σήμερα, 194,63 ευρώ, οι “αναπροσαρμογές” θα είναι οι εξής:

– Η σημερινή χρέωση ενέργειας, δηλαδή της καθαρής κατανάλωσης, είναι 104,06 ευρώ, ενώ με την αύξηση (16,9%) θα ανέλθει σε 121,638 ευρώ, ή +17,578 ευρώ, επιπλέον στον λογαριασμό – χωρίς να υπολογιστούν κιλοβατώρες νυχτερινού τιμολογίου με την αύξηση του 19,5%.

– Η σημερινή χρέωση ΕΤΜΕΑΡ είναι συνολικά 24,94 ευρώ, ενώ με τη μείωση (25%) διαμορφώνεται σε 18,7 ευρώ, ή -6,24 ευρώ.

Ακόμα κι αν αφαιρεθεί το όφελος από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, παραμένει καθαρή επιβάρυνση άνω των 10 ευρώ στον λογαριασμό χωρίς να συνυπολογιστούν το “ψαλίδισμα” της έκπτωσης συνέπειας και η ενεργοποίηση της ρήτρας CO2…

Μόνο “ουδέτερο” δεν λέγεται αυτό το αποτέλεσμα για τα νοικοκυριά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί