Το «ένοχο» μυστικό της Σαντορίνης (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Η Σαντορίνη ξεχωρίζει για πέντε πράγματα. Την αργία φυσική ομορφιά, τα ηλιοβασιλέματα, την φάβα, το visanto και τα… γαϊδουράκια.

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν του νησιού. Εδώ και χρόνια τα γαϊδουράκια, περιμένουν καρτερικά, με σκυμμένο το κεφάλι, για να έρθει η σειρά τους να μεταφέρουν τον επόμενο αναβάτη στα λιθόστρωτα σοκάκια του νησιού.

Τα περισσότερα κάνουν την διαδρομή τέσσερις φορές τη μέρα κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες που δυσκολεύουν την κατάσταση. Σημειώνεται, ότι το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν για πολλές ώρες της ημέρας τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Η «βάρδια» τους κρατά πάνω από οκτώ ώρες και δουλειά τους είναι να μεταφέρουν τουρίστες από το λιμάνι στα Φηρά, ανεβαίνοντας 520 σκαλοπάτια. Οι συνθήκες είναι επιβλαβείς για την υγεία τους και υποφέρουν.

«Είναι πιθανότατα το χειρότερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου. Φρικτό. Ο γάιδαρος μπροστά μου είχε κουραστεί και ο ιδιοκτήτης του φώναζε για να το υποχρεώσει να συνεχίσει. Δεν έδειχνε να νοιάζεται καθόλου για το ζωντανό», ανάφερε η 29χρονη Κασσάνδρα από τη Βρετανία στο δημοσίευμα της Dailymail.

«Δεν βρίσκονται στη σκιά καθώς περιμένουν τον επόμενο επιβάτη, απλώς στέκουν μέσα στη λιακάδα και τη ζέστη», λέει ο Tim Wass, διευθυντής της οργάνωσης Safe Haven for Donkeys, στο Ισραήλ, και συμπλήρωσε πως «τα γαϊδουράκια υποφέρουν μυϊκά, σκελετικά ενώ και οι σύνδεσμοί τους παθαίνουν μεγάλη ζημιά, εξαιτίας του βάρους που σηκώνουν και των σκαλοπατιών που ανεβαίνουν».

Μέλη οργανώσεων για την προστασία των ζώων επισκέπτονται συχνά το νησί, εκπαιδεύοντας τους ιδιοκτήτες, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν τις συνθήκες εκμετάλλευσης των ζώων, που κινδυνεύει η υγεία τους.

Ενδεικτικό του βασανιστηρίου τους είναι το βίντεο που ανέβηκε πριν λίγες μέρες στο διαδίκτυο, παρουσιάζοντας ένα γαϊδούρι να μεταφέρει μεγάλο φορτίο σκουπιδιών μέσα σε μαύρες σακούλες.

Και παρά το γεγονός ότι οι κακοποιήσεις συνεχίζονται, λίγοι είναι αυτοί που δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν κάτι για να αλλάξει η κατάσταση…

tvxs

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί