Οι μισοί πίνακες ενός μουσείου στη Γαλλία ήταν πλαστοί – Πώς έγινε η αναπάντεχη ανακάλυψη

Το μουσείο Terrus στην πόλη Elne -γενέτειρα του ζωγράφου- στη νότια Γαλλία, διαπίστωσε πως 82 έργα, που αποδίδονταν αρχικά στον καλλιτέχνη, δεν είχαν φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο.

Περισσότερα από τα μισά έργα της συλλογής θεωρούνται πλέον πλαστά. Οι πίνακες κοστίζουν περίπου 160.000 ευρώ.   Το προσωπικό του μουσείου δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για πλαστογραφίες, μέχρι που τους ενημέρωσε ένας επισκέπτης ιστορικός τέχνης.

Το συμβούλιο της Elne είχε αγοράσει τους πίνακες, τα σχέδια και τις υδατογραφίες, μέσα σε ένα διάστημα 20 ετών.   Ο ιστορικός τέχνης Eric Forcada επικοινώνησε με το μουσείο πριν από αρκετούς μήνες για να εκφράσει τις αμφιβολίες του σχετικά με την αυθεντικότητα των έργων.

Στη συνέχεια, το μουσείο σχημάτισε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τον χώρο του πολιτισμού, η οποία επιθεώρησε τα έργα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 82 από αυτά δεν είχαν σχεδιαστεί από τον Terrus.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή, καθώς το μουσείο άνοιξε ξανά τις πόρτες του ύστερα από μια ανακαίνιση.

Αυθεντικό έργο του Étienne Terrus.
Αυθεντικό έργο του Étienne Terrus

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε την Παρασκευή, ο δήμαρχος της πόλης στα Πυρηναία, Yves Barniol, δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν «σκέτη καταστροφή» και ζήτησε συγγνώμη σε όσους είχαν επισκεφθεί το μουσείο καλή τη πίστει.

Ο Terrus γεννήθηκε το 1857 και πέθανε το 1922 στην Elne, αν και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Roussillon, επίσης στα Πυρηναία. Ήταν στενός φίλος του ζωγράφου Ανρί Ματίς.

Μερικοί από τους πίνακες απεικονίζουν κτίρια που χτίστηκαν μετά τον θάνατο του Terrus, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο France 3.

Η δημοτική αρχή υπέβαλε μήνυση εναντίον εκείνων που παρήγγειλαν, ζωγράφισαν ή πώλησαν τα πλαστά έργα. Η τοπική αστυνομία ερευνά την υπόθεση, και αναφέρει ότι μπορεί να επηρεάσει και άλλους τοπικούς καλλιτέχνες.

lifo με πληροφορίες από BBC 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί