Αχτσιόγλου: Εξετάζουμε την περίπτωση μείωσης του προστίμου για την αδήλωτη εργασία αν υπάρξει πρόσληψη

Ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται διεξοδικά, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι και αυτό του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης 93,4. Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι σχεδιάζεται μία αλλαγή της αρχιτεκτονικής του, δηλαδή μία συνολική αλλαγή της λογικής του: από την αμιγώς εισπρακτική σε μία λογική περισσότερης δικαιοσύνης προς τον αδήλωτο εργαζόμενο.

Αύξηση των θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας -αλλαγή στην αρχιτεκτονική των προστίμων και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με κύρια προτεραιότητα την αύξηση του κατώτερου μισθού είναι οι πυλώνες του σχεδιασμού του Υπουργείου Εργασίας για την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τους τρεις αυτούς άξονες ανέπτυξε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία του θεσμού των αναπτυξιακών συνεδρίων ως πεδίο διαλόγου με την κοινωνία που συμβάλλει στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας.

«Στον πυρήνα της στρατηγικής του υπουργείου βρίσκεται η καλά αμειβόμενη και αξιοπρεπής εργασία με σεβασμό σε βασικά εργασιακά δικαιώματα. Αν θέλουμε ένα πραγματικά αναπτυξιακό μοντέλο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη δηλαδή ο πλούτος που παράγεται θα πρέπει να επιστρέφει στους εργαζόμενους έτσι ώστε κάθε χρόνο να έχουν καλύτερους μισθούς» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Σε ό, τι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υπουργός ανάφερε ότι υπάρχει μείωση της ανεργίας κατά 5,5 μονάδες (20%), το 70% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι πλήρους απασχόλησης και το 30% είναι μερικής.

Επιπλέον, 44.000 άνεργοι νέοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, πρόκειται για προγράμματα που, σύμφωνα με την υπουργό, προσφέρουν εγγυημένη εργασία μπορούν να απευθυνθούν σε μακροχρόνια ανέργους άνω τω 55 ετών. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δοθεί προσοχή στους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό και στο φαινόμενο του brain drain.

Όσον αφορά στον δεύτερο πυλωνα σχεδιασμού του Υπουργείου, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για συνολική αλλαγή στην αρχιτεκτονική των προστίμων που μέχρι σήμερα είχε αμιγώς εισπρακτικό χαρακτήρα με στόχο τη απόδοση δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο.

Το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσλαμβάνεται από τον εργοδότη και θα μειώνεται αναλόγως του πόσο μεγάλη θα είναι σύμβαση που θα κάνει με τον εργοδότη. Αν υπάρξει υποτροπή το πρόστιμο θα πολλαπλασιάζεται και ο εργοδότης δεν θα έχει τη δυνατότητα αυτών των εκπτώσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, κάτι που ήδη έχει ψηφίσει η βουλή από τον περασμένο Μάϊο η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι σε λίγο καιρό θα βρίσκονται σε ισχύ μαζί με την αρχή της ευνοικότερης ρύθμισης στις συμβάσεις. Επίσης μια κλαδική σύμβαση θα ισχύει εφόσον καλύπτει το 50% των εργαζομένων του κλάδου, μια αρχή που βοηθάει να επιτυγχάνονται μεγαλύτεροι μισθοί.

«Κύρια προτεραιότητα μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, ήταν  πάντα θέση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η ανάπτυξη  δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε θέσεις εργασίας καλά αμοιβόμενες και με την έξοδό της χώρας από το πρόγραμμα θα δρομοληγηθεί με ψήφιση σχετικού νόμου» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Ιδιαίτερη ήταν η  αναφορά της στην παρέμβαση του Υπουργείου για τους οικιστές του πρώην ΟΕΚ που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να λάβουν τα παραχωρητήρια των σπιτιών τους, δεν ήταν δηλαδή ιδιοκτήτες.

«Οι κυβερνήσεις χειρίστηκαν το ζήτημα των εργατικών κατοικιών με πελατειακό τρόπο, εμείς προχωρήσαμε σε οριζόντιες και εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις και έτσι τα δάνεια μπορουν να αποπληρωθούν και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών να λάβουν τα παραχωρητήρια» κατέληξε.

Θ. Φωτίου: Η κοινωνική αλληλεγγύη αποδίδει πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη

Για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην φιλοσοφία του προνοιακού κράτους που μέχρι σήμερα δομούνταν σε διάσπαρτα ιδρύματα και επιδόματα καθώς και χαμηλές παροχές, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

«Η δική μας αντίληψη είναι ακριβώς η αντίθετη καθώς πιστεύουμε ότι κάθε ευρώ που δίνεται στην κοινωνική αλληλεγγύη αποδίδει πολλαπλασιαστικά στο ΑΕΠ, στην αύξηση εργατικού δυναμικού, στην αύξηση των υπηρεσιών  και την κοινωνική δικαιοσύνη» δήλωσε συγκεκριμένα αναφέροντας ότι στην Κεντρική Μακεδονία δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης είναι 110.000 άτομα, που ανέρχεται σε 11.302.000 ευρώ.

Επιπλέον 130.000 ζεστά γεύματα διανέμονται κάθε μέρα σε δημοτικά σχολεία σε 56 δήμους σε περιοχές που χτυπήθηκαν από την κρίση και θα αυξηθούν σε 500.000 το 2019.

Ν. Ηλιόπουλος: Στο επίκεντρο η προστασία της εργασίας

«Η επόμενη μέρα πρέπει να στηρίζεται στην προστασία της εργασίας. Η ανάπτυξη που ζήσαμε μας οδήγησε στην κρίση καθώς το βασικό επιχείρημα  ήταν ότι για να ανταπεξέλθουμε πρέπει να μειώσουμε εργατικό κόστος. Παρα το γεγονός ότι στη βιομηχανία μειώθηκε το εργατικό κόστος κατά 40% οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόνο 5%. Αν θεωρούμε οτι το πλεονέκτημα αυτής της χώρας θα είναι τα φτηνά εργατικά χέρια είμαστε χαμένοι» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος σχετικά με τους στόχους της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρούμε το πλεονέκτημα μας σε ένα πλαίσιο που θα σέβεται την εργασία, θα συγκρατεί το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, θα είναι ένας καταλύτης για το πως θα προχωρήσουμε».

Ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε ακόμη για την συμβολή των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στην καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, στην διενέργεια σημαντικών δράσεων πολιτισμού και ανακαίνισης κτιρίων.  Στον σκοπό ενίσχυσης της εργασίας έχει υπάρξει, επίσης, η αλλαγή στην λειτουργία του ΟΑΕΔ  με στροφή στις ανάγκες των ανέργων, η ενεργοποίηση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς και ο σχεδιασμός κατάλληλων προγραμμάτων στοχευμένων να αναστείλουν την φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Τέλος, στον σχεδιασμό του υπουργείου για την μείωση της ανεργίας των νέων βρίσκεται ακόμη ένα πρόγραμμα πρώτης πρόσληψης για αυτοαπασχολούμενους ή για άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν μια δικιά τους επιχείρηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί