Ολ. Γεροβασίλη: Θα έχουμε ένα νέο Δημόσιο ως το τέλος του 2019 (Βίντεο)

«Στο τέλος του 2019 θα είμαστε μπροστά σε ένα νέο Δημόσιο» δήλωσε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Mιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι έχει γίνει χρόνια δουλειά για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, οι οποίες είναι στη διαδικασία της δημοπράτησης, ενώ οι χρηματοδοτήσεις τους είναι εξασφαλισμένες.

 Στην Ελλάδα έχουμε μικρό δημόσιο τομέα είπε καθώς ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι 535.000 και ο στενός δημόσιος τομέας περίπου 200.000 το υπόλοιπο είναι καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, στρατιωτικοί και έχει σημασία να το λέμε αυτό καθώς όταν λέμε δημόσιο η λέξη ταυτίζεται με ένα στενό πυρήνα καθώς και τη γραφειοκρατία ενώ στην πραγματικότητα η λέξη αφορά όλες τις δομές του κοινωνικού κράτους, είπε η Ολγα Γεροβασίλη.Στόχος της κυβέρνησης είναι  από ένα «αργό, δυσκίνητο, αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό δημόσιο» που έχουμε σήμερα να περάσουμε στο ακριβώς αντίθετο ένα δημόσιο τομέα «γρήγορο και αποτελεσματικό», σημείωσε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, είπε και τόνισε ότι η αναδιάρθρωση γίνεται με βάση το ποιο δημόσιο θέλουμε να έχουμε ώστε να έχουμε ανθρώπους εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Η υπουργός εξήγησε επίσης  ότι με βάση συγκεκριμένα οργανογράμματα θα αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες και όχι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις στην εκπαίδευση και στην υγεία καθώς και σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους (ένας αποδεκατισμένος τομέας) προσθέτοντας ότι «για να χτυπήσεις τη φοροδιαφυγή ή την αδήλωτη εργασία χρειάζονται δημόσιοι υπάλληλοι».

Πολύ υψηλά τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στην αξιολόγηση

Τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στην αξιολόγηση ήταν πολύ υψηλά, επισήμανε η Όλγα Γεροβασίλη στη συνέχεια. Η διαδικασία εξελίχθηκε ικανοποιητικά στην πρώτη της φάση (αξιολόγηση 2016) ειδικά, αν προσμετρηθεί ότι για 10 χρόνια δεν είχαν γίνει κρίσεις στο δημόσιο, είπε και τόνισε ότι πολλοί προϊστάμενοι είχαν πάρει τη θέση με ένα τηλέφωνο προεκλογικά το 2015.

Αναφερόμενη ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο μίλησε για τις συνελεύσεις τμημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες, τη στοχοθεσία και τη διοίκηση μέσω στόχων. Επίσης υπάρχει μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορά την εσωτερική λειτουργία και μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν τη σχέση του δημόσιου υπαλλήλου με τον πολίτη. Είναι ένα κράτος που δομήθηκε ιστορικά με όρους δυσκινησίας ώστε να υπάρχουν τα παραθυράκια για ρουσφέτια εξήγησε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι πλέον ο δημόσιος υπάλληλος θα κρίνεται με βάση συγκεκριμένους στόχους και οι αξιολογήσεις θα καθορίζουν την ανέλιξη τους.

“Ο δημόσιος τομέας έχει ικανά στελέχη” είπε η υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης και αναφέρθηκε στην κατάργηση της γραφειοκρατίας για την ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων καθώς θα υπάρξει η «κάρτα του δημόσιου υπαλλήλου» που θα αποτυπώνει τα προσόντα του. Αντίστοιχο θα συμβεί και για τους πολίτες όπου θα υπάρχει και ηλεκτρονική υπογραφή για τα έγγραφα που χρειάζεται.

Ειδικότερα, η κινητικότητα στηρίζεται στα ψηφιακά οργανογράμματα όπου φαίνονται οι κενές θέσεις. Ο κάθε φορέας στέλνει τις κενές θέσεις που χρειάζεται. Η κινητικότητα έχει την έννοια της κατάργησης των αποσπάσεων και είναι στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του πελατειακού κράτους. Στο hr.apografi.gov.gr  θα φαίνονται οι κενές θέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να δουν μπαίνοντας με τους κωδικούς του taxis τις θέσεις που μπορεί να πάει.

Να σημειωθεί ότι το ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό δεν είναι στην κινητικότητα καθώς υπάρχει εσωτερικό σύστημα στην υγεία και την παιδεία. Τέλος η κ. Γεροβασίλη μιλώντας για την έξοδο από τα μνημόνια υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη επισημαίνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα γυρίσουμε πίσω.

Κατ. Μπρέγιαννη

Δείτε ακόμη:

Προσωπική κάρτα κάθε δημοσίου υπαλλήλου θα καταγράφει τα πάντα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί