Δημόσια κατακραυγή για βιασμό 10χρονης στην Αργεντινή

Οργή και δημόσια κατακραυγή προκάλεσε στην Αργεντινή η σοκαριστική ιστορία ενός δεκάχρονου κοριτσιού, που βιάστηκε από τον σύντροφο της μητέρας της, μια υπόθεση που ανεβάζει τους τόνους στη δημόσια συζήτηση για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη χώρα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή, το παιδί θα μπορούσε να υποβληθεί σε έκτρωση, καθώς ο νόμος τις επιτρέπει, εάν η εγκυμοσύνη προέκυψε από βιασμό ή εάν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της μέλλουσας μητέρας.

Αλλά στην εξαιρετικά συντηρητική επαρχία Σάλτα, όπου ζει η δεκάχρονη, οι παραπάνω δύο προϋποθέσεις δεν αρκούν για να είναι νόμιμη η επέμβαση, εκτός αν γίνει μέσα στις 12 εβδομάδες της κύησης.

Όμως, η εγκυμοσύνη του κοριτσιού δεν διαπιστώθηκε παρά μόλις έπειτα από 21 εβδομάδες, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο επειδή πονούσε στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με τις αρχές της επαρχίας, το παιδί φέρεται να θέλει να κρατήσει το μωρό, επειδή σε επιστολή μαζί με τη μητέρα της εξέφρασαν τη βούλησή να μην κάνει άμβλωση.

«Βιάστηκε και το κράτος τη γελοιοποιεί»

Πάντως, η ιδρύτρια του φεμινιστικού κινήματος NiUnaMenos (Ούτε μία λιγότερη), η Μαριάνα Καρβαχάλ, αμφισβητεί έντονα αυτή την εκδοχή και δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το εξής:

Η οικογένεια είναι τρομοκρατημένη. Είπαν στη μητέρα ότι η άμβλωση θα ήταν πολύ επικίνδυνη. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι τι θέλει το κορίτσι. Η άμβλωση είναι ακόμη δυνατή. Βιάστηκε από τον πατριό του και το Κράτος γελοιοποιεί τα δικαιώματά του.

Το παιδί «αρχικά είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο τον Φεβρουάριο, βρισκόταν στη 12η εβδομάδα τότε, αλλά διαγνώστηκε πως είχε δυσκοιλιότητα», συμπλήρωσε η ακτιβίστρια.

Ήταν στη δεύτερη εξέτασή της στο νοσοκομείο που η δεκάχρονη αποκάλυψε στους γιατρούς ότι τη βίαζε συστηματικά ο σύντροφος της μητέρας της.

Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), τουλάχιστον 2.700 κορίτσια 10 ως 14 ετών γεννούν κάθε χρόνο στην Αργεντινή, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,36% των γεννήσεων.

Ψηφοφορία στο το κοινοβούλιο τον Ιούνιο

Τον επόμενο μήνα το κοινοβούλιο της Αργεντινής αναμένεται να ψηφίσει υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης της άμβλωσης στις 14 πρώτες εβδομάδες.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία κινητοποιείται εναντίον του σχεδίου νόμου, αλλά αντίθετα η πλειοψηφία των πολιτών το υποστηρίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Προς το παρόν υπέρ τάσσονται 70 βουλευτές, αλλά για να εγκριθεί και να μεταφερθεί στη Γερουσία χρειάζεται 129 ψήφους στο κοινοβούλιο των 257 εδρών.

Εάν περάσει, ο Αργεντίνος πρόεδρος, Μαουρίσιο Μάκρι, δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει βέτο, αν και αντιτίθεται στην άμβλωση.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί