Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από την ολική έκλειψη: Η Σελήνη κάλυψε τον Ήλιο (Βίντεο & φωτο)

Φωτο: Miguel Sierra/EPA

Φρενίτιδα προκάλεσε η ολική έκλειψη ηλίου σε εκατομμύρια ανθρώπων που έλαβαν θέσεις για την παρακολουθήσουν ζωντανά σε Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδά την Δευτέρα, αλλά και σε όσους την παρακολούθησαν ανά την υφήλιο μέσω ζωντανής αναμετάδοσης.

Η Σελήνη πέρασε ακριβώς ανάμεσα στην Γη και τον Ηλιο, καλύπτοντας ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας ορατή μονάχα την στεφάνη του, δημιουργώντας την μυστηριώδη άλω περιμετρικά των συγχρονισμένων πλανητών.

Η συγκεκριμένη έκλειψη δεν ήταν ορατή στην Ευρώπη, πάρα μόνο σε περιοχές της βόρειο-αμερικανικής ηπείρου. Στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μερικώς ορατή, στις περιοχές όπου ο ουρανός ήταν καθαρός.

EPA/Gustavo Amador

Το σπάνιο φαινόμενο ώθησε τους ερασιτέχνες αστρονόμους να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να την παρακολουθήσουν, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες την ονομάζουν παραδοσιακά η Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη.

Την τελευταία φορά που ήταν ορατή ολική έκλειψη ηλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 2017, όταν ο τότε πρόεδρος Τραμπ την είχε παρακολουθήσει από τον Λευκό Οίκο χωρίς προστατευτικά γυαλιά.

EPA/Gustavo Amador

Η NASA κάλυψε ζωντανά το φαινόμενο από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έστω και μερική έκλειψη.

Στην Ονδούρα χιλιάδες ήταν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό φαινόμενο:

EPA/Gustavo Amador
EPA/Gustavo Amador
EPA/Gustavo Amador

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί