Πανεπιστήμιο Κρήτης: Κινητοποιήσεις των φοιτητών για τη στάση του προέδρου του Τμήματος Βιολογίας

Με νέα απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης καταγγέλλεται η στάση του προέδρου του τμήματος, Κρίτωνα Καλαντίδη, καθώς είναι ο μόνος πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κρήτης που αρνείται την αναπλήρωση των μαθημάτων που χάθηκαν στην εξεταστική του Ιανουαρίου την περίοδο των καταλήψεων.

Δείτε:

Σύλλογος Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης: Καταγγέλλουν τον πρόεδρο του Τμήματος για τρομοκρατία, απειλές, αυταρχισμό

Στη σημερινή συνέλευση αποφασίστηκε η κινητοποίηση στο γραφείο του προέδρου στις 12:30 και μετά θα ακολουθήσει πορεία στο campus με κατάληξη στην Πρυτανεία του ΠΚ.
Καταγγέλλουν επίσης οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, Χημικού, Φυσικού, CSD από το πανεπιστήμιο Κρήτης και οι σύλλογοι του ΣΤΕΦ, ΣΤΕΓ, ΣΕΥ από το ΕΛΜΕΠΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Οι δύο προηγούμενοι μήνες χρωματίστηκαν από το μεγαλειώδες Φοιτητικό Κίνημα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και μας θύμισαν εικόνες από το κίνημα του ’06-‘07! Ο αγώνας έλαβε πολύ μαζικά και πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά με κατάμεστα αμφιθέατρα Γενικών Συνελεύσεων, δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους, ζωντανές καταλήψεις διαρκείας. Στο πλάι μας στάθηκε και η ακαδημαϊκή κοινότητα, με την παρουσία της στο δρόμο αλλά και μέσω των ανακοινώσεων εναντίωσης στο νομοσχέδιο. Στην Πανελλαδική Πορεία της 8ης Μάρτη, από τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων πολλών ετών, ο αγώνας μας κορυφώθηκε. Χιλιάδες φοιτητές και όλη την κοινωνία, τη στιγμή που η ΝΔ ψήφιζε το νομοσχέδιο το μόνη της έδωσαν το μήνυμα: ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!

Ο αγώνας μας είναι νικηφόρος! Καταφέραμε να καθυστερήσουμε την ψήφιση του αντισυνταγματικού νόμου για δύο μήνες και όλη η κοινωνία και οι συλλογικοί φορείς να καταδικάζουν το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ απομονώθηκε. Ψήφισε το νόμο μόνη της, την ώρα που οι δυνάμεις καταστολής άνοιγαν κεφάλια φοιτητών και προσπαθούσαν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης να καταστείλουν την διαδήλωση. Όμως, δεν τα κατάφεραν! Όπως και κάθε άλλη προσπάθεια καταστολής του κινήματος δεν πέρασε. Απειλές για πειθαρχικά, εισαγγελικές παραγγελίες, αστυνομικές δυνάμεις μέσα στις σχολές και τα ιδρύματά μας, το μόνο που κατάφεραν ήταν να μας εξοργίσουν. Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Όπως έχουμε μπλοκάρει πληθώρα μέτρων της κυβέρνησης (πχ απόσπαση διδακτικής επάρκειας, ΟΠΠΙ, απαγόρευση διαδηλώσεων κλπ) αυτό θα κάνουμε ξανά! 

Σαν φοιτητές Βιολογίας δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου υπερασπιζόμενοι τα πτυχία μας και θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και κεκτημένα, και η απάντηση του τμήματος είναι ότι πρέπει εκδικητικά και παραδειγματικά να χάσουμε την εξεταστική μας ως τιμωρία για τον αγώνα που δώσαμε! Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος και το τμήμα έχουν επιλέξει ξεκάθαρα να στερήσουν από όλους τους φοιτητές του τμήματος και δη τους τεταρτοετείς το να πάρουν πτυχίο στην ώρα τους, οι οποίοι μάλιστα δεν δικαιούνται ούτε τον Ιούνιο εμβόλιμη εξεταστική! Σε μια περίοδο ακρίβειας, με τα ενοίκια και τα κόστη ζωής να είναι στα ύψη αλλά και τις διαγραφές να βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια μας, το τμήμα επιλέγει να τιμωρεί τους φοιτητές για τον αγώνα που έδωσαν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναγκάζοντάς τους να παρατείνουν τις σπουδές τους τουλάχιστον ένα ακόμα εξάμηνο! Μια επιλογή που θα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παίρνεται ελαφρά τη καρδία γιατί αφορά το μέλλον και τις ζωές των φοιτητών και στην τελική στοχεύει στο να μας αποτρέψει να κινητοποιηθούμε ξανά ενάντια σε ότι μας πλήττει! Αυτή την στιγμή το Βιολογικό αποτελεί το μόνο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που δεν έχει ορίσει την αναπλήρωση της εξεταστικής με πρόσχημα την ανυπαρξία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για την εμβόλιμη ή διπλή εξεταστική. Με λίγα λόγια ο κύριος Καλαντιδης θεωρεί ότι όλα τα υπόλοιπα τμήματα τα οποία έχουν φροντίσει να αναπληρωθεί η εξεταστική είναι παράνομα! Είναι υποκριτικό να θέτει ζητήματα παρανομίας, την ίδια στιγμή που το τμήμα δεν έχει βγάλει καμιά θεσμική ανακοίνωση σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ουδέποτε έχει καταδικάσει δημόσια καμία από τις αυταρχικές κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα με στόχο να διώκει όποιον δεν υπακούει στην πολιτική της. Για τον κ. Καλαντίδη το δικαίωμα των φοιτητών να μην χάσουν την εξεταστική τους είναι παράνομο, αλλά η κυβέρνηση που καταστρατηγεί θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, παρακάμπτει το σύνταγμα και επιτίθεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι καν άξια καταγγελίας! 

Ενώ πανελλαδικά στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολών οι εξεταστικές έχουν πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν κανονικά, από την άλλη υπάρχει μια μερίδα διοικήσεων που εκδικητικά δεν δίνουν την εξεταστική που χάθηκε εκτελώντας εντολές του υπουργείου! Χαρακτηριστική είναι η στάση του κοσμήτορα της Νομικής σχολής ΑΠΘ Γκλαβίνη που απειλεί τους φοιτητές για χαμένη εξεταστική. Είναι, βέβαια, ο ίδιος κοσμήτορας που σαν πιστός υποστηρικτής και εγκάθετος της ΝΔ δεν  δίστασε να βάλει τα ΜΑΤ να εκκενώσουν την κατάληψη της Νομικής και να δώσει τα ονόματα των φοιτητών του στην εισαγγελία προκειμένου να διωχθούν ποινικά επειδή κινητοποιήθηκαν μέσα από τον σύλλογό τους και άρα καμία αμφιβολία δεν έχουμε για το με ποιανού το μέρος τάσσεται ανοιχτά και ξεκάθαρα ! Επομένως, ποιον στην τελική θα εξυπηρετήσει να τιμωρηθούν και οι φοιτητές του Βιολογικού επειδή κινητοποιήθηκαν την στιγμή που βλέπουμε ότι ΝΔ και αυταρχικές διοικήσεις αξιοποιούν την χαμένη εξεταστική ως αντίποινα για τους αγώνες που δόθηκαν από τους φοιτητές;

Η κυβέρνηση έχοντας υποστεί φθορά από τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, εξαπολύει επίθεση απέναντι στους φοιτητές. Με προκλητικές ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ καλεί πρυτάνεις να παρουσιάσουν σχέδια ασφαλείας των Ιδρυμάτων, σε μια προσπάθεια να υλοποιήσουν πτυχές του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για πανεπιστήμια- φυλακές με κάμερες, τουρνικέ, ελεγχόμενη είσοδο, συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής κινήσεων. Περιγράφεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια ενός συστήματος επιτήρησης τόσο σκληρού που μόνο με φυλακή μπορεί να συγκριθεί, θέλοντας να χτυπήσουν κάθε δυνατότητα κοινωνικών και πολιτικών δράσεων στο Πανεπιστήμιο. Ο κάθε φοιτητής θα αντιμετωπίζεται ως ύποπτος ώστε να επικρατεί η τρομοκρατία και να φιμώνεται εν τη γενέσει της κάθε φωνή αμφισβήτησης. Μιλάνε για δήθεν ασφάλεια, τη στιγμή που μόνο η αστυνομική παρουσία στις σχολές είναι επικίνδυνη. Είδαμε τη στάση της τους τελευταίους 2 μήνες ανοίγοντας καταλήψεις φοιτητικών συλλόγων- και κεφάλια-, αλλά και πριν λίγες μέρες στο ΑΠΘ, όταν εκκένωσαν κατάληψη φοιτητικού συλλόγου, συλλαμβάνοντας 49 φοιτητές! Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η στάση της κοσμήτορα της ΣΘΕ ως μάρτυρας ενάντια στους φοιτητές αλλά και του ίδιου του Μητσοτάκη που απαιτεί τη διαγραφή των φοιτητών! Οι ενέργειες αυτές θυμίζουν άλλες εποχές. Καμία σκέψη για πειθαρχικά και διαγραφές! Οι συνεχείς ήττες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας αλλά και των συμμάχων τους μέσα στα πανεπιστήμια απαντώνται με καταστολή και τρομοκρατία όμως δεν θα τους περάσει!

Σε συνέχεια της προσπάθειας καταστολής των φοιτητών είδαμε τον πρόεδρο των Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας Α. Τριανταφύλλου, να στέλνει την Πέμπτη 28 Μάρτη e-mail σε 4 μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου, καλώντας τους για ακρόαση σε πειθαρχική διαδικασία με την κατηγορία της συμμετοχής σε κατάληψη της σχολής. Κατονομάζει την κατάληψη του συλλόγου ως παράνομη πράξη και «παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας των ΑΕΙ» κάνοντας αναφορά στη διάταξη του νόμου περί πειθαρχικών. Κάτι το οποίο ο συγκεκριμένος πρόεδρος το έχει επιχειρήσει και πέρυσι, πάλι ενάντια σε κατάληψη του Φοιτητικού Συλλόγου, μάλιστα μετά τις ΓΣ για το έγκλημα των Τεμπών. Βλέπουμε στις σχολές μας διάφορους καλοθελητές της ΝΔ να πρωτοστατούν στη διαδικασία ρεβανσισμού! Η πρόθεση τους είναι ξεκάθαρη, να καταστείλουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που εδώ και τόσο καιρό αγωνιζόμαστε κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών και να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τα πτυχία μας και την προοπτική και το μέλλον των  νέων στη χώρα. Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο των Πολιτικών Μηχανικών και κάνουμε ξεκάθαρο πως κανένα πειθαρχικό δεν θα περάσει.

Στην επίθεση της κυβέρνησης δεν κάνουμε βήμα πίσω! Όσο και αν προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς από το φοιτητικό κίνημα των τελευταίων 2 μηνών οφείλει και θα λάβει ξεκάθαρη απάντηση. Ο νόμος Κ-Χ έμεινε στα χαρτιά και εκεί θα παραμείνει! Το ίδιο θα γίνει και με την προσπάθεια παράκαμψης του συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θα υπερασπιστούμε την προοπτική μας μέχρι τέλους. Θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπινους όρους σπουδών και καθημερινότητας εντός της σχολής κόντρα σε κάθε προσπάθεια να χαθεί η εξεταστική μας. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να παρθεί πίσω ο νόμος Πιερρακάκη! Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!
  • Κάτω τα χέρια από τα πτυχία μας! Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Μόνη προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα, το πτυχίο. 
  • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα κολλέγια!
  • Να πάρει θέση καταδίκης το τμήμα και η πρυτανεία για τον κατάπτυστο νόμο Πιερρακάκη
  • Καμία σκέψη για διαγραφές. Κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί!
  • Καμία σκέψη για διώξεις και πειθαρχικά στους φοιτητές!
  • Καμία εφαρμογή του νόμου Κ-Χ. Τα σχέδια ασφαλείας δεν θα περάσουν
  • Να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη. Καμία προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος
  • Να βγει τώρα πρόγραμμα εξεταστικής! Καμία σκέψη για απώλεια εξεταστικής!
  • Να αναπληρωθούν όλα τα μαθήματα που δεν εξετάστηκαν!
  • Να έχει πρόσβαση ο ΦΣ στην Γενική Συνέλευση Τμήματος και την Επιτροπή Προπτυχιακών σπουδών!
  • Να κοινοποιούνται τα στατιστικά των εξεταστικών στον ΦΣ!  
  • Να απομακρυνθεί τώρα το φυλάκιο από το χώρο του μνημείου στο κάτω ΕΜΠ
  • Εκφράζουμε την εναντίωση μας στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης καθώς και στους φαντάρους που διαμαρτύρονται

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μικροφωνική την Πέμπτη 4/4 στις 14.00 στα Λιοντάρια
  • Κινητοποίηση στον πρόεδρο την Παρασκευή 5/4 στις 12.30 για το ζήτημα της εξεταστικής
  • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Παρασκευή 5/4 μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους αμέσως μετά την κινητοποίηση στον πρόεδρο για το ίδιο ζήτημα
  • Παρέμβαση στον πρόεδρο, τα όργανα διοίκησης και τις επιτροπές για το ζήτημα της εξεταστικής 
  • Καλούμε όλους τους καθηγητές να διασφαλίσουμε από κοινού την ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής χειμερινού εξαμήνου
  • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των ΦΣ Θεσσαλονίκης για την αθώωση των 49 συλληφθέντων φοιτητών, όπως και τις κινητοποιήσεις των ΦΣ Πατρών ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις.
  • Προετοιμάζουμε την συμμετοχή μας στην νέα Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Απρίλη μαζί με τους εργαζόμενους και τους μαζικούς/συλλογικούς φορείς, τα σωματεία, τις ομοσπονδίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί