Στην πανυγειονομική απεργία η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγ. Γεώργιος» συμμετέχουν στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 22 Φλεβάρη για τη δημόσια και δωρεάν υγεία, 

Απαιτούμε:

 Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.∙

 Διπλασιασμό μισθών –αποζημίωσης των εφημεριών.∙

 Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.∙

 Αύξηση του επιδόματος του αγόνου .∙

 Να προκηρυχθεί άμεσα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και στα 2 νοσοκομεία∙

και τα κέντρα υγείας του νομού.Την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις θέσεις που βγαίνουν 

επανειλημμένα άγονες

 Να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις συναδέλφων μας προς άλλα νοσοκομεία.∙

 Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.∙

 Να στελεχωθεί πλήρως το ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του∙

πληθυσμού.

 Να μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί.∙

 Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΙΕΚ του ΕΚΑΒ και∙

να είναι ο τίτλος σπουδών τους το μόνο απαιτούμενο προσόν, ώστε να καλύπτουν τις

θέσεις της ειδικότητας αυτής»

Τα μέτρα που προκλητικά εμφανίζονται ως «λύσεις» για την προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ και την μείωση των αναμονών, ενισχύουν την εμπορευματική λειτουργία του ΕΣΥ. Αντί να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να επαναλειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (40% του συνόλου πανελλήνια) και να μειωθούν οι αναμονές, προωθούν επί πληρωμή (των ασθενών που ήδη έχουν πληρώσει την ασφάλειά τους) διενέργεια απογευματινών χειρουργείων με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. 

Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του  χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Γι’ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 70.785 το Νοέμβριο 2023). 

Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωράει η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες. 

Γι’ αυτό, απορρίπτουν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, με την προκλητική δικαιολογία ότι «δεν αντέχει η οικονομία», την ίδια περίοδο, που ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δις ευρώ το 2023, λόγω της εκτόξευσης της φορολόγησης σε βάρος των πολιτών και 500 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας 23,1 δις, την ώρα που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις συρρικνώνουν συνεχώς την αγοραστική δύναμη του απλού κόσμου.

Αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση του εισοδήματος μας, των συνθηκών εργασίας, για την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Η μοναδική πραγματική λύση είναι η ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων μας

  • Διπλασιασμός των απολαβών των νοσοκομειακών ιατρών. 20% αύξηση βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Η φορολόγηση των τακτικών εφημεριών να είναι αυτοτελής και με μειωμένο συντελεστή, οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται καθόλου. 
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων σε κάθε κλινική και τμήμα μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επιπλέον οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για τις άγονες, προβληματικές περιοχές.
  • Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 6ωρο-5ημερο-30ωρο. Μια εφημερία την εβδομάδα. Ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία. Άμεση απαγόρευση της υπέρβασης του 48ωρου. 
  • Άμεση παύση όλων των μετακινήσεων ιατρών ΕΣΥ.
  • Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα 
  • Άμεση ενίσχυση όλων των τμημάτων και μονάδων του νοσοκομείου με  ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό.  
  • Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
  • ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.  
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που συνεχίζει το έγκλημα της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και πρόληψης
  • Να στελεχωθεί πλήρως το ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού.
  • Να μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί.
  • Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΙΕΚ του ΕΚΑΒ και να είναι ο τίτλος σπουδών τους το μόνο απαιτούμενο προσόν, ώστε να καλύπτουν τις θέσεις της ειδικότητας αυτής.

Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων για αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, των εκπαιδευτικών για αυξήσεις μισθών και μονιμοποίηση των αναπληρωτών, των φοιτητών ενάντια στο νόμο που ιδιωτικοποιεί τα δημόσια πανεπιστήμια, των αγροτών που παλεύουν για την επιβίωση τους.

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγ. Γεώργιος»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί