Στη βουλή η λειτουργία του Νοσοκομείου, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του ΕΚΑΒ Χανίων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του ΕΚΑΒ της ΠΕ Χανίων, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Στο μεγάλο συλλαλητήριο στα Χανιά, στις 8 Φλεβάρη, για την υπεράσπιση της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας, σύγχρονης, αναβαθμισμένης, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής,  ο χανιώτικος λαός διαδήλωσε ότι δεν αποδέχεται την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Δεν αποδέχεται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων να λειτουργεί σε απαράδεκτες συνθήκες για τους ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στο ζήτημα της δημόσιας υγείας. 

Συγκεκριμένα το Γ.Ν. Χανίων είναι υποστελεχωμένο  με το 50% του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που προβλέπει ο ήδη ελλιπής – απαρχαιωμένος Οργανισμός του.  Ταυτόχρονα, το 50% από το υφιστάμενο προσωπικό εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΣΟΧ, ΟΑΕΔ κλπ), ενώ ως το τέλος του 2024 αναμένεται κύμα συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κλείσιμο ολόκληρα τμήματα, όπως το ακτινολογικό τμήμα, το οποίο θα έχει 4 συνταξιοδοτήσεις. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί δυσλειτουργίες σε κλινικές, όπως η Ψυχιατρική κλινική που λειτουργεί με 2 ψυχιάτρους.  Με κίνδυνο για τη ζωή των παιδιών που θα χρειαστούν ένα επείγον χειρουργείο, η παιδοχειρουργική κινδυνεύει με κλείσιμο, μετά και την παραίτηση της μίας από τους δύο παιδοχειρουργούς, ως αποτέλεσμα των απαράδεκτων «εντέλλεσθε» των διοικήσεων των Νοσοκομείων και της 7ης ΥΠΕ. Τα ΤΕΠ λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς. 

Σχετικά με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, διαθέτει μόλις δύο ψυχιάτρους για όλο τον Νομό, ενώ δεν έχει παιδοψυχίατρο εδώ και αρκετούς μήνες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για γονείς και παιδιά, καθώς -σε συνδυασμό με το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ- οι γονείς οδηγούνται σε λύσεις εκτός Κρήτης ή και στους ιδιώτες (εάν, βέβαια, έχουν να πληρώσουν).  Ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και στο προσωπικό των υπόλοιπων ειδικοτήτων.  Επίσης,  ο τομέας του ΕΚΑΒ Χανίων εξακολουθεί να λειτουργεί οριακά. Αυτή τη στιγμή τα 32 πληρώματα, που αντιστοιχούν σε τρία ασθενοφόρα, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σε βάρδιες και εφημερίες, που οριακά φτάνουν για την πόλη των Χανίων, αλλά όχι για ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Χανίων. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:  

– Να προσληφθεί, με ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ της Π.Ε. Χανίων, το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και πρόβλεψη για την στήριξη βασικών οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών από το κράτος.

–  Να μονιμοποιηθεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλο το επικουρικό και με όλα τα είδη συμβάσεων προσωπικό και να επικαιροποιηθεί, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο απαρχαιωμένος-ελλιπής Οργανισμός του Νοσοκομείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί