Αναγκάζεται να διανύει 1.100 χλμ για να κάνει εφημερίες στο ΠΑΓΝΗ – Υπό παραίτηση παιδοχειρούργος

Σοβαρές δυσλειτουργίες και ελλείψεις προσωπικού ταλαιπωρούν γιατρούς κι ασθενείς στην Κρήτη, κυρίως στις παιδιατρικές νοσηλείες.

Σε κρίση βρίσκεται η νοσηλεία παιδιών στα Νοσοκομεία της Κρήτης. Υπολειτουργούν και οδεύουν προς “λουκέτο” δύο παιδοχειρουργικές κλινικές του νησιού (ΠΑΓΝΗ, ΓΝ Χανίων), αλλά και η μοναδική στη νότια Ελλάδα παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πρωτοβάθμιες δομές, στις οποίες υπηρετούν ελάχιστοι παιδίατροι.

Η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”, όμως, είναι η περίπτωση της γιατρού της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), η οποία από το 2020 υπηρετεί με απόσπαση στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Η παιδοχειρουργός, πολύτεκνη μητέρα 4 παιδιών, υποχρεώθηκε από τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας να κάνει 5 εφημερίες το μήνα στο ΠΑΓΝΗ για να καλύπτει κενά:

“Της ζητήθηκε να κάνει 5 εφημερίες τον μήνα, διανύοντας επί της ουσίας εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε μήνα για να καλύψει το κενό της έλλειψης παιδοχειρουργών στο ΠΑΓΝΗ”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης και συνεχίζει λέγοντας πως ειδικά η διαδρομή της επιστροφής για έναν γιατρό μετά από το ξενύχτι και την κούραση της εφημερίας βάζει τη ζωή του κίνδυνο:

“Η απόσταση Ηράκλειο – Χανιά είναι πάνω από 110 χιλιόμετρα. Και άλλα τόσα για να γυρίσεις πίσω. Ενώ η λύση να αναγκάζουν τη γιατρό να κάνει τόσα χιλιόμετρα για να κάνει 5 εφημερίες τον μήνα δεν λύνει κανένα πρόβλημα και είναι και τυπικά και ουσιαστικά πολύ επικίνδυνο. Και δεν λύνει κανένα πρόβλημα και στα δύο νοσοκομεία. Η ίδια η γιατρός εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει στην παραίτησή της”.

Ημίμετρα και στα δύο νοσοκομεία

Η συγκεκριμένη γιατρός υπηρετεί από το 2020 στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων μαζί με μία ακόμη γιατρό, που εργάζεται ως επικουρική εργαζόμενη.

Αντίστοιχα και στο ΠΑΓΝΗ οι δύο εναπομείναντες διευθυντές υποχρεώθηκαν να κάνουν 15 εφημερίες τον μήνα και πάλι οι εφημερίες δεν βγαίνουν.

Σε μικρό χρονικό διάστημα, μάλιστα, εγκαταλείπουν ακόμη και αυτοί το ΠΑΓΝΗ: ο ένας συνταξιοδοτείται την ερχόμενη άνοιξη και ο δεύτερος πήρε θέση αναπλ. Καθηγητή στο “Αττικό” Νοσοκομείο της Αθήνας.

Η υπερεφημέρευση και το «εντέλλεσθε» επί της ουσίας δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα, αφού ούτως ή άλλως και οι δύο κλινικές οδεύουν σε συρρίκνωση και κλείσιμο. Ουσιαστικά με την απουσία της γιατρού υποβαθμίζεται και η κλινική στα Χανιά ακόμη περισσότερο, και οδηγείται σε μαρασμό. Και από την άλλη δεν λύνεται κανένα πρόβλημα στο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Έρχεται ένας γιατρός από το μεσημέρι και μετά στο Ηράκλειο για να κάνει εφημερία και μετά φεύγει, ενώ είναι το πρωί στα Χανιά. Αυτά είναι τραγικά πράγματα, ούτε στην Ζιμπάμπουε δεν γίνονται”, λέει ο κ. Βρύσαλης.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μειώσει το κόστος γι’ αυτό προωθεί συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών, τμημάτων και ολόκληρων νοσοκομείων, με αναπόφευκτη επίπτωση τη σοβαρή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, όπως λένε:

“Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εργαζόμενοι και γονείς έχουν επανειλημμένα καταγγείλει την χρόνια υποστελέχωση και αδικαιολόγητη παραμέληση αυτών των κλινικών. Η περίθαλψη παιδιών και εφήβων υφίσταται συνεχή αποδυνάμωση, ενώ οι υπηρεσίες υγείας προς τους μικρούς ασθενείς περιορίζονται. Το πιθανό κλείσιμο της παιδοψυχιατρικής και των παιδοχειρουργικών κλινικών της Κρήτης θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους”, σημειώνουν σε ανακοίνωσή του οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ.

Στην … Αθήνα η παιδοψυχιατρική νοσηλεία των παιδιών της Κρήτης

Δεν είναι όμως, μόνο η παιδοχειρουργική νοσηλεία που “καρκινοβατεί” στην Κρήτη. Η μοναδική Παιδοψυχιατρική κλινική που βρίσκεται στο ΠΑΓΝΗ σταμάτησε τον τελευταίο μήνα να νοσηλεύει μικρούς ασθενείς, αφού οι δύο ειδικευμένοι γιατροί της αδυνατούν να συνεχίσουν να εφημερεύουν 15 μέρες κάθε μήνα.

Οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να αναζητούν λύσεις είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε σε απογευματινά ιατρεία. Σε περίπτωση νοσηλείας, είναι αναγκασμένοι να έρχονται στην Αθήνα, επισημαίνει ο πρόεδρος των Εργαζομένων.

“Είναι κλειστή από τον Δεκέμβριο η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΝΓΗ. Όσοι χρειάζονται εισαγωγή πρακτικά μόνο στην Αθήνα μπορούν να βρουν νοσηλεία. Επί της ουσίας λειτουργεί μόνο το πρωί σαν ημερήσιο τμήμα, δεν κάνει εισαγωγές και ουσιαστικά είναι η μοναδική δημόσια Παιδοψυχιατρική στη Νότια Ελλάδα”, σημειώνει ο κ. Βρύσαλης.

Στην κλινική υπηρετούσαν τρεις γιατροί, ο ένας εκ των οποίων παραιτήθηκε πριν από ένα χρόνο και πλέον έχουν μείνει δύο παιδοψυχίατροι, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο κάνουν υπομονή, όπως λέει ο πρόεδρος του σωματείου.

“Οι γιατροί έχουν πει πλέον “ως εδώ και μη παρέκει”, τονίζει ο ίδιος και προσθέτει:Από τον Δεκέμβριο και μετά δεν έχει καμία εισαγωγή. Και μακάρι να μην υπάρχει ανάγκη, αλλά υπάρχει ανάγκη και εντούτοις προσπαθούν οι γιατροί με πρωινές συνεδρίες να μπορέσουν να αποτρέψουν τις νοσηλείες. Γιατί δεν υπάρχει καμία λύση για νοσηλεία ψυχιατρικών περιστατικών παιδιών, σημειώνει.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να μην καταργηθεί καμία κλινική, να στελεχωθούν άμεσα η Παιδοψυχιατρική Κλινική και η Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, αλλά και των Χανίων με fast track προσλήψεις όλου του μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που απαιτείται για την πλήρη λειτουργία τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί