Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Ο ένας μετά τον άλλο οι εμπειρογνώμονες «καίνε» τον Καραμανλή

Και η κατάθεση του δεύτερου εμπειρογνώμονα της επιτροπής που συνέταξε το «πόρισμα Γεραπετρίτη», Χρήστου Πυργίδη, «καίει» τον Κώστα Καραμανλή. Το παράδοξο είναι πως οι απαντήσεις που εκθέτουν κι άλλο τον πρώην υπουργό Μεταφορών ήταν αποτέλεσμα των ερωτήσεων του εισηγητή της ΝΔ, Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

Δείτε: Τέμπη: «Την ημέρα της τραγωδίας, ο σιδηρόδρομός μας ήταν σαν της δεκαετίας του ‘60, να μην πω και του ‘50»

Μετά τον εμπειρογνώμονα και ακαδημαϊκό, Βασίλη Πορφυλίδη, το κατώφλι της Εξεταστική πέρασε ο καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Πυργίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε -μετά από ερωτήματα του εισηγητή της ΝΔ- πως το σύστημα ETCS θα μπορούσε να αποσοβήσει την τραγωδία.

«Το ETCS από μόνο του θα μπορούσε να αποτρέψει το δυστύχημα;» ρώτησε ο κ. Τσαβδαρίδης, με τον μάρτυρα να απαντά: «Ναι». Εξήγησε δε πως εξαιτίας του συστήματος τα τρένα θα σταματούσαν αυτόματα και δεν θα συγκρούονταν.

Ο κ. Πυργίδης τόνισε πως ακόμα κι αν είχε κάνει λάθος χάραξη ο σταθμάρχης, η ύπαρξη του συγκεκριμένου συστήματος θα είχε αποσοβήσει τη μετωπική σύγκρουση, ενώ ίδια ήταν η απάντηση του ακόμα κι αν δεν είχε γίνει καθόλου χάραξη.

«Χωρίς αυτόματη χάραξη η σηματοδότηση παρέχει σωστή πληροφορία;» επανήλθε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, με τον μάρτυρα να απαντά και πάλι καταφατικά, γεγονός που εξέθεσε κι άλλο τον Κ. Καραμανλή μετά την κατάθεση του του κ. Προφυλίδη, ο οποίος αποσαφήνισε πως αν υπήρχε ETCS, δεν θα είχε γίνει η μετωπική σύγκρουση των τρένων.

Αίτημα να κληθούν οι πραγματογνώμονες

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ρώτησε τον μάρτυρα αν θα έπρεπε να διερευνηθεί το ζήτημα της έκρηξης από την Εξεταστική. «Ναι» αντέτεινε ο κ. Πυργίδης, με τον Βασίλη Κόκκαλη να εκμεταλλεύεται την απάντηση του μάρτυρα και να ζητά από το προεδρείο την κλήση των εμπειρογνωμόνων που όρισε ο εφέτης ανακριτής, κ.κ. Βασιλάκος και Μπατζόπουλος, αλλά και εκείνου που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων, κ. Λακαφώση.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κρίσιμων μαρτύρων που ζητά η αντιπολίτευση να καταθέσουν στην Επιτροπή και η ΝΔ απορρίπτει είναι και οι συγκεκριμένοι πραγματογνώμονες.

Δείτε επίσης: Eξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Στην εισαγγελία για ψευδορκία ο CEO της Hellenic Train

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί