Παράταση ενός μήνα στην προθεσμία εγκατάστασης POS

Σε πολλές περιπτώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προμήθευαν τους υπόχρεους με τα POS, επικαλούμενα είτε οφειλές της επιχείρησης, είτε απαιτούσαν τριετή σύμβαση, είτε συγκεκριμένο τζίρο.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και το γενικό γραμματέα Δημήτρη Γαβαλάκη είχε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης στην οποία γνωστοποίησε την πρόθεσή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να δώσει παράταση ενός μήνα για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS από τους επαγγελματίες.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν με τον υφυπουργό, θα υπάρξουν από το υπουργείο διευκρινίσεις προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που καταγράφονται έως τώρα, κυρίως από τις τράπεζες.

Το επιμελητήριο έχει αναδείξει το πρόβλημα ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προμήθευαν τους υπόχρεους με τα POS, επικαλούμενα είτε οφειλές της επιχείρησης, είτε απαιτούσαν τριετή σύμβαση, είτε συγκεκριμένο τζίρο.

«Πλέον, όπως σημειώνεται σε ανάρτηση του επιμελητηρίου στην ηλεκτρονική σελίδα του, μετά και την παρέμβασή του προς την Πολιτεία να βρεθεί λύση καθώς ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την 1η Φεβρουαρίου και μετά ήταν υπαρκτός, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να ανακοινώσει παράταση έως τις 29/2/2024».

Σε πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών το 56% των μικρομεσαίων έχει αρρύθμιστα χρέη, με το 42% να χρωστάνε σε τράπεζες ή servicers. Επίσης, σύμφωνα με τις ενημερώσεις επαγγελματιών προς τις ενώσεις τους, πολλές τράπεζες θέτουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, για παράδειγμα ζητάνε συγκεκριμένους τζίρους ή τριετή δέσμευση από τον υπόχρεο της χρήσης POS με πάγια ετήσια αποζημίωση.

«Συνέχεια δεχόμαστε τηλεφωνήματα από συναδέλφους που πηγαίνουν στις τράπεζες να κάνουν αίτηση για POS και οι τράπεζες δεν δέχονται την αίτησή τους με διάφορες προφάσεις: ότι χρωστάνε, ότι έχουν μικρό τζίρο. Βασικά φταίει η κυβέρνηση, γιατί ξέρει ότι υπάρχουν “κόκκινα” δάνεια και θα έπρεπε να έχει δώσει εντολή στις τράπεζες να συνεργαστούν» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας, Μιχάλης Κουρής. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους μικροεμπόρους σε λιγότερο εύπορες περιοχές. Ο Θεόδωρος Μάλλιος, πρόεδρος της Ενωσης Περιπτερούχων Αττικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, είπε στην Εφημερίδα πως οι διαμαρτυρίες πέφτουν βροχή απ’ όλη την Ελλάδα, με πολλούς επαγγελματίες να καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες όχι μόνο δεν δέχονται τις αιτήσεις τους, αλλά δεν τους δίνουν καν γραπτές απαντήσεις.

Για τα περίπτερα και άλλες μικρές επιχειρήσεις η μεγαλύτερη πληγή είναι οι πολύ υψηλές προμήθειες των τραπεζών για τη χρήση POS σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. «Ειδικά στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας βάζουμε και από την τσέπη μας. Μας έχει απομείνει κέρδος από 0,3% ώς 1% και η προμήθεια είναι κατά μέσο όρο 0,8%. Στις περισσότερες τράπεζες κυμαίνεται από 0,9% ώς 1,2%. Εχουμε πετύχει και καλύτερη συμφωνία, με την Εθνική για 0,5% –μάλιστα το δημοσιεύσαμε στο περιοδικό μας. Οταν όμως συνάδελφός μας από κωμόπολη της Πελοποννήσου πήγε στο τοπικό υποκατάστημα και τους έδειξε το δημοσίευμα, η εκπρόσωπος της τράπεζας αρνούνταν να της χορηγήσει άδεια POS με αυτή την προμήθεια και ζητούσε πολύ υψηλότερη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί