Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου

Κάλεσμα στη γενική συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25/1 στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, απευθύνει μέσω ανακοίνωσής της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ανακοίνωση

ΟΛΟΙ στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

την Πέμπτη 25/1 στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Για άλλη μια χρονιά ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε με ψίχουλα το χειμώνα, αφού το πενιχρό ταμείο ανεργίας είναι σταγόνα στο ωκεανό, με την ακρίβεια να τσακίζει κόκκαλα. Η πλειοψηφία των συναδέλφων έκανε γιορτές χωρίς να έχει πληρωθεί καν την πρώτη δόση και το δώρο Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφεύγει για άλλη μια φορά τη συζήτηση για επέκταση και ουσιαστικές αυξήσεις στο επίδομα ανεργίας.

Αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα άλλης μιας τουριστικής σεζόν που πέρασε. Για άλλη μια χρονιά οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Νομό Ηρακλείου ζήσαμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, ζήσαμε στο πετσί μας τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία. Λιποθυμίες μαγείρων, σερβιτόρων, καμαριέρων και εργατικά ατυχήματα, ωράρια λάστιχο και εντατικοποίηση που χτυπάει κόκκινο, μη εφαρμογή της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες.

Η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματίες στον τουρισμό μας «πουλούσαν» το «τουριστικό προϊόν» και την «ανάπτυξη», που και φέτος ξεπέρασε ακόμα και τις δικές τους προσδοκίες. Οι διεθνείς αφίξεις έσπασαν το ρεκόρ του 2019, ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τα 20 δις ευρώ!

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι κάθε προπαγάνδα των κυβερνήσεων και των εργοδοτών που στο όνομα του «τουριστικού θαύματος» έχουν σακατέψει γενιές εργαζομένων με την τη δουλειά σε 2 και 3 πόστα, μετα 10ωρα και 12ωρα. Η δικαιολογία των ξενοδόχων ότι δε βρίσκουν προσωπικό κρύβει συνειδητά ότι οι εργαζόμενοι δεν πάνε για δουλειά στα ξενοδοχεία, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών.

Ακόμα και το «τυράκι» των μικρών αυξήσεων που δόθηκαν σε πολλά ξενοδοχεία φέτος, δε φτάνει για να καλύψει ούτε τις βασικές μας ανάγκες. Γνωρίζουμε το βρώμικο κόλπο τους ότι τάχα γίνονται όλα για το καλό μας, για να αυξηθεί τάχα το εισόδημά μας, ενώ δε λένε ότι αυτό που στοχεύουν είναι να μην αυξηθούν ουσιαστικά οι μισθοί μας και να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο για να αυξηθούν τα κέρδη τους και εμείς ίσα ίσα να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί.

Σα να μην έφταναν αυτά, πολλοί συνάδελφοι βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, με τις λιποθυμίες και τα εργατικά ατυχήματα να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Αποκαλύπτονται και καταρρέουν τα ψέματα όλων των κυβερνήσεων ότι οι επενδύσεις, η ανάπτυξη φέρνουν καλές και πολλές δουλειές. Οι εργαζόμενοι το γνωρίζουμε καλά αυτό, η ανάπτυξη τους στηρίχτηκε στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας. Τι έρχονται να μας πουν λοιπόν σήμερα; Ότι όλα αυτά που ζούμε θα γίνονται και με τη βούλα του νόμου για να μην υπάρχει το περιθώριο της παραμικρής αντίδρασης.

ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ οι εργαζόμενοι δείξαμε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη μας. Με οργάνωση και αγώνα μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω! Αυτό δείχνουν και φέτος οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, οι πρωτοβουλίες της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και οι παρεμβάσεις για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι.

Τα παραδείγματα αμέτρητα που δείχνουν ότι όταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι, έχουν κατακτήσεις και νίκες. Κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της υγείας των εργαζομένων από τα εργατικά ατυχήματα, ενάντια στην ποινική ρήτρα που είχε επιβάλλει ξενοδοχειακή επιχείρηση. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Η μεγάλη απεργία απέναντι στο νόμο για τα εργασιακά, παρά τα εμπόδια που έβαλαν η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδίας μας, που στάθηκαν υποστηρικτές των σχεδίων της κυβέρνησης να ισοπεδώσουν ότι έχει απομείνει. Από πίσω στοιχίζονται και οι πλειοψηφίες στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που δεν συγκάλεσαν καν διοικητικά συμβούλια, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να οργανωθεί ο αγώνας!

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτό που διασφαλίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την εφαρμογή των όποιων συλλογικών συμβάσεων είναι η μαχητική στάση των εργαζομένων, η διεκδίκηση μέσα και έξω από τα ξενοδοχεία απαιτητικών αιτημάτων.

Δικό μας κριτήριο είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να διασφαλιστούν για άλλη μια φορά με κάθε κόστος τα δισεκατομμύρια για τους ξενοδόχους. Δικό μας κριτήριο τα ρεκόρ αφίξεων και τζίρου, από τα οποία δεν κερδίσαμε ποτέ τίποτα, αλλά να μη μετρήσουμε ξανά ρεκόρ στις λιποθυμίες συναδέλφων, ρεκόρ στις απλήρωτες υπερωρίες, ρεκόρ στους απλήρωτους λογαριασμούς.

Το δίλλημα είναι ένα: ή θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες ή θα παλέψουμε για τις ζωές μας! Ήρθε η ώρα να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων του κλάδου!

Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας και διεκδικούμε:

  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και επέκτασή του για όσο διαρκεί η ανεργία. Επίδομα για όλους τους εποχικούς χωρίς προϋποθέσεις.
  • Εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης σε όλα τα ξενοδοχεία.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με διασφάλιση του 5ήμερου 8ωρου.
  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΟΛΟΙ στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

την Πέμπτη 25/1 στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί