Συνάντηση του Κώστα Αρβανίτη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

 Συνάντηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, μέλους της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη με τον  Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρεται:

Σε ιδιαίτερα θερμή και εγκάρδια ατμόσφαιρα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/The Left Κώστας Αρβανίτης, συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Ιανουαρίου 2024 με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο συζήτησαν κορυφαία θέματα, που άπτονται στα θέματα αρμοδιότητας του κ. Αρβανίτη στο ευρωκοινοβούλιο, όπως της ειρήνης, του προσφυγικού, των ναρκωτικών και του έσχατου δικαιώματος. 

Το θέμα της ειρήνης ήταν κυρίαρχο θέμα της συνάντησης, με αφορμή τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο με κορυφαία αυτήν τη στιγμή τη γενοκτονία στη Γάζα, όπου συντελείται μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και συμφώνησαν ότι η αλληλεγγύη είναι αυτό που οφείλει να μας καθορίζει και μας διαφοροποιεί.

Ο Μακαριώτατος έχει δείξει πολλές φορές στην πράξη την αλληλεγγύη του σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη με κορυφαία τη συμβολή του στην ανθρωπιστική βοήθεια για τους 100.000 πρόσφυγες του Κομπάνι, όταν ανταποκρινόμενος τότε στην πρωτοβουλία και το αίτημα της ΑΔΕΔΥ, του ΚΕΘΕΑ, της «Αλληλεγγύης για όλους» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» και γνωρίζοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούσανε οι άνθρωποι στα συροτουρκικά σύνορα, έθεσε τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη διάθεση της προσπάθειας.

Ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με τον ευρωβουλευτή θυμήθηκαν αντίστοιχους κοινούς αγώνες και προσπάθειες, όπως τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ. Την περίοδο που ο Κώστας Αρβανίτης ήταν αντιπρόεδρος στο ΚΕΘΕΑ, ο κ. Ιερώνυμος είχε βοηθήσει και είχε στηρίξει την προσπάθεια να δημιουργηθεί ειδική κοινότητα με τη στήριξη της εκκλησίας. Είχε πει μάλιστα τότε, όταν είχε τεθεί το θέμα αν θα μπει εκκλησία μέσα στον χώρο ή όχι, ότι η εκκλησία, η ορθοδοξία, είναι ιδέα. Στην εν λόγω συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι το ζήτημα των ουσιών και της απεξάρτησης τον απασχολεί πολύ σοβαρά, συμπληρώνοντας ότι η δουλειά που γίνεται στο ΚΕΘΕΑ και σε άλλες δομές είναι σπουδαία.

Συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα κράτους δικαίου στην Ελλάδα, με τις σοβαρές παραβάσεις όπως αυτές τονίστηκαν και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 17 Ιανουαρίου 2024 και η ποινικοποίηση της φτώχειας. 

Ο ευρωβουλευτής ζήτησε επίσης την αρωγή του Αρχιεπισκόπου στο έσχατο δικαίωμα, καθώς σε περιοχές ολόκληρης της Ευρώπης υπάρχουν τάφοι που αναγράφεται επάνω: Άγνωστος. 

«Έχουν δικαίωμα οι άνθρωποι να ξέρουν που είναι τα λείψανα των ανθρώπων τους που χάθηκαν», τόνισε ο κ. Αρβανίτης και δήλωσε συγκινημένος που ο Μακαριώτατος για ακόμη μία φορα έδειξε ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του. Ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και ουσιαστικό το θέμα του έσχατου δικαιώματος, εκφράζοντας τη βούληση της εκκλησίας να βοηθήσει.

“Είναι στιγμές στο τέλος της ημέρας όταν σκέφτομαι όλα αυτά που γίνονται γύρω μου, που λέω πως ασχολούμαστε με τα μικρά και χάνουμε την ουσία και τα μεγάλα”, κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί