Κ. Αρβανίτης: Θα δοθεί απάντηση για την Frontex;

Δήλωση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, Κώστα Αρβανίτη για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εδώ και λίγες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες η FRONTEX εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διακοπής της επιχειρησιακής παρουσίας της στη χώρα μας.

Κώστας Αρβανίτης: Θα δοθεί απάντηση για την Frontex;

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εδώ και λίγες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες η FRONTEX εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διακοπής της επιχειρησιακής παρουσίας της στη χώρα μας επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τον προβληματικό χαρακτήρα των επιχειρησιακών κατευθύνσεων που δίνονται από την ελληνική Κυβέρνηση. 

Στην πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που ομνύουν στην αναγκαιότητα για τείχη στα σύνορα, με τη στάση τους διώχνουν από την Ελλάδα την Υπηρεσία της ΕΕ που αποστολή της είναι να συνδράμει στη φύλαξη των Ελληνικών συνόρων, που αποτελούν και σύνορα της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, μετά και το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου η Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex γνωμοδότησε εκ νέου ότι οι ελληνικές Αρχές καταλύουν συνειδητά το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν τις ορθές πρακτικές. Για τον λόγο αυτό συνιστά ρητά κι επιτακτικά την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 46 του Κανονισμού της Frontex, δηλαδή την αναστολή κάθε συνεργασίας και παροχής συνδρομής εκ μέρους της Frontex μέχρι η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών θεσμών.

Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπουμε την πατρίδα μας όχι μόνο να απομονώνεται πολιτικά από τους εταίρους της, αλλά να απειλείται με στέρηση υλικής και επιχειρησιακής συνδρομής από την Ένωση, ενώ έχει σηκώσει εντελώς δυσανάλογα το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί