Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Στο Ηράκλειο η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ – Μέσα στο 2024 η δοκιμαστική λειτουργία του καλωδίου

Μέσα στο 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του «Αριάδνη Interconnection», ενός έργου ύψους 1,1 δισ. δολαρίων που θα συνδέσει το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης με το εθνικό ηπειρωτικό δίκτυο στην Αττική. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κορύφωση των εργασιών, θα βρίσκεται στο Ηράκλειο την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντας σύμβουλο, Μανούσο Μανουσάκη. Ο κ. Μανουσάκης θα συναντηθεί την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη ενώ το απόγευμα θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους του Τύπου. Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα γίνει επίσκεψη στο εργοτάξιο της Δαμάστας, όπου καταλήγει η μία άκρη του καλωδίου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής περιλαμβάνεται στην κορυφαία πεντάδα των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος πανευρωπαϊκά. Περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 335 χλμ., τάσης 500 kV και συνολικής μεταφορικής ισχύος 1.000 MW που ποντίζονται σε βάθος ρεκόρ έως 1.200 μέτρων στον πυθμένα του Αιγαίου.

Στα δύο άκρα της διασύνδεσης, την Αττική και το Ηράκλειο (Δαμάστα), κατασκευάζονται δύο υπερσύγχρονα κέντρα υπερυψηλής τάσης-ο σταθμός μετατροπής Κουμουνδούρου και ο σταθμός μετατροπής Δαμάστας- καθώς και ένας υποσταθμός GIS 150 kV. Κατά τη χάραξη του έργου, ο ΑΔΜΗΕ έλαβε υπόψη τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για ελαχιστοποίηση της οπτικής και περιβαλλοντικής όχλησης.

Το έργο προετοιμάστηκε και έγινε ώριμο από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ενώ συμβασιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο Ηράκλειο ανάμεσα στην Ariadne Interconnection και τις ανάδοχες εταιρείες Prysmian, Nexans, ΝΚΤ-Hellenic Cables και Siemens-ΤΕΡΝΑ. Ορίζοντας ολοκλήρωσης όλων των τμημάτων της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι το 2024.

Την άνοιξη του 2021, οι ανάδοχες εταιρείες ολοκλήρωσαν τις έρευνες βυθού. Αποτέλεσμα της σύνθετης τεχνικά διαδικασίας είναι να καθοριστεί η βέλτιστη όδευση των υποβρύχιων καλωδίων με βάση τις ιδιαιτερότητες στη μορφολογία του θαλάσσιου πυθμένα και την ελάχιστη περιβαλλοντική όχληση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί