ΚΚΕ για άσκηση “Μίνωας” στην Κρήτη: Προεκλογική κυβερνητική φιέστα

Το ΚΚΕ για την άσκηση “Μίνωας” του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της κυβέρνησης στην Κρήτη

Με αφορμή την επιχειρησιακή άσκηση “Μίνωας 2024” που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο νησί μας, προκειμένου όπως λέει η κυβέρνηση της ΝΔ να καταδείξει τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού στην Κρήτη μπροστά σε φυσικές καταστροφές, γινόμαστε θεατές μιας προεκλογικής κυβερνητικής φιέστας, της οποίας η ετοιμότητα θα διαρκέσει για όσο οι τηλεοπτικές κάμερες θα είναι ανοιχτές.

Μάταια προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν τον λαό της Κρήτης ότι προετοιμάζουν τον κρατικό μηχανισμό για να προστατεύσει τον λαό από φυσικές καταστροφές. Το τι έχει προσφέρει το εχθρικό για τις λαϊκές ανάγκες κράτος που υπηρετεί ο υπουργός κ. Κικίλιας μπορεί να το αντικρίσει αρκεί να πάει μόνο μερικά χιλιόμετρα πιο νότια από το κέντρο επιχειρήσεων της άσκησης, στο Αρκαλοχώρι, να συναντήσει τους σεισμόπληκτους που είναι στο «περίμενε» για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, 2,5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό. Που είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα σε επικίνδυνα σπίτια με κίνδυνο της ζωής τους, είτε στο αίσχος των οικίσκων και επιπλέον με τον εφιάλτη να τους πάρουν ότι έχει απομείνει από τα σπίτια τους τα funds και οι τραπεζίτες μέσω των πλειστηριασμών που είναι σε εξέλιξη. 

Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού Λασιθίου από τον σεισμό του Σεπτέμβρη του 2021. Όπως βέβαια τα ίδια ισχύουν για τους νομούς Χανίων και Λασιθίου που από το 2019 και το 2022 αντίστοιχα, ακόμη παλεύουν οι κάτοικοι από τις καταστροφικές πλημμύρες να «προχωρήσει» η ζωή, μία μάχη που με ευθύνη του κράτους είναι αφημένη στην ατομική ευθύνη των λαϊκών οικογενειών αφού όλες οι αποζημιώσεις εκκρεμούν.

Δυστυχώς για το κυβερνητικό αφήγημα, με μόνο μία βόλτα στα κέντρα όλων των πόλεων του νησιού μπορεί να δει τα ετοιμόρροπα κτίρια, με κίνδυνο κατάρρευσης, ανά πάσα στιγμή χωρίς να προηγηθεί σεισμική δόνηση. Ενώ δεκάδες παραμένουν τα δημόσια κτήρια (σχολεία, νοσοκομεία κ.α.) σε όλο το νησί που για χρόνια μένουν χωρίς έλεγχο στατικής επάρκειας. 

Η κυβέρνηση, όταν μιλάει για ετοιμότητα ουσιαστικά απευθύνεται στον λαό και τον προειδοποιεί πως όταν έρθει η «κακιά η ώρα» πρέπει να είναι έτοιμος να τρέξει να σωθεί με ατομική του ευθύνη, από τη στιγμή που θα λάβει τα περίφημα μηνύματα από την υπηρεσία του 112.  Αυτή είναι η δοκιμασμένη πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση και χειροκροτούν Περιφερειακή Αρχή και δήμοι του νησιού, που αφήνει το λαό κυριολεκτικά ξεκρέμαστο, χωρίς υποδομές, απροστάτευτο. 

Ο λαός από την ίδια του την τραγική πείρα γνωρίζει ότι η διαχρονική πολιτική του «κόστους – οφέλους» της ΕΕ που υλοποιεί τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστική προστασία της ζωής του, της περιουσίας του. Αυτό την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ σε συγχορδία με τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ, δίνει πακτωλό χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επιχειρηματικούς ομίλους για μπίζνες και κέρδη, δίνει ακόμη 7 δις στις ΝΑΤΟικές δαπάνες για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που βάζουν πιο βαθιά σε νέους κινδύνους το λαό της χώρας μας και του νησιού. 

Καλούμε τον λαό της Κρήτης, μπροστά και στην κάλπη των ευρωεκλογών να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας για ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και αντισεισμικής προστασίας, η οργάνωση της διεκδίκησης και στήριξης των πληγέντων, για πλήρη αποζημίωση, για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντισεισμική-αντιπλημμυρική-αντιπυρική προστασία. Να δώσει αποφασιστική απάντηση στην ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της, που παίζουν με τις ζωές μας για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί