Ορκίστηκε ο νέος δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας

Βασίλης Κεγκέρογλου: Θα είμαι ο Δήμαρχος όλων

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, έλαβε χώρα η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου,  αλλά και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων και των μελών των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, με την παρουσία επισήμων προσκεκλημένων και εκατοντάδων δημοτών!

Την ορκωμοσία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα δημοτική Αρχή. 

Μετά τον Αγιασμό και την ορκωμοσία ο νέος δήμαρχος μίλησε για το όραμα, τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της νέας δημοτικής περιόδου 2024- 2028, αναγνωρίζοντας μάλιστα το έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή, καλείται και οφείλει να πραγματοποιήσει, όχι απλά αυτά που μπορεί, αλλά όλα όσα έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος, ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα, πιεστικά και συσσωρευμένα προβλήματα και να δρομολογηθεί η νέα πορεία του τόπου, με βάσει το όραμα και τις ελπίδες της κοινωνίας. 

“Μεγάλη ευθύνη αλλά και ύψιστη τιμή για μένα και τους συνεργάτες μου να βρισκόμαστε στο τιμόνι του Δήμου για να δημιουργήσουμε τη νέα σελίδα στην ιστορία αυτού του τόπου! Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε ενώπιον σας ότι θα τηρήσουμε στο ακέραιο την εντολή σας με τη διαρκή προσπάθειά μου για το καλό και την προκοπή του τόπου, ανταποδίδοντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας χαρίσατε”, τόνισε χαρακτηριστικά. 

Και συνέχισε λέγοντας:

«Είμαι ευγνώμων, αλλά και περήφανος για την  διαδρομή που μαζί χαράξαμε έως σήμερα.

Συνδιαμορφώσαμε το όραμα μας για μια Σύγχρονη Συμπολιτεία και έναν τόπο αξιοβίωτο που θα συνδυάζει την παραγωγή και την ανάπτυξη, με το σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής. 

Ένα Κέντρο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Αθλητισμού και Δημιουργίας, που θα αποτελεί επιλογή για κατοικία και θα προσφέρει ευκαιρίες για εργασία και επιχειρηματικότητα. 

Αισθάνομαι τυχερός γιατί στην προσπάθειά μου αυτή είχα και έχω δίπλα μου ανθρώπους με διάθεση για προσφορά, που ανεξάρτητα αν εξελέγησαν ή όχι, θα  συνεχίζουν να προσπαθούν καθημερινά για την πρόοδο του τόπου και την ευημερία των πολιτών. 

Με την δύναμη σας, που είναι δύναμη προόδου θα προχωρήσουμε στην αναγέννηση του τόπου.

Είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη προσπάθεια την οποία θα κάνουμε όλοι μαζί για την ανασυγκρότηση και την πρόοδο του τόπου».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο νέος Δήμαρχος υπογράμμισε ότι κάνεις δεν έχει το δικαίωμα να διαψεύσει και να απογοητεύσει τους δημότες  καθώς και ό,τι θα είναι ο Δήμαρχος όλων.

“Γνωρίζετε ότι είμαι άνθρωπος του διαλόγου, αλλά με ενδιαφέρει πολύ το αποτέλεσμα, απ΄ το οποίο και θα κριθούμε. Απευθύνομαι λοιπόν προς όλους με καθαρό λόγο.  Όλοι μαζί θα δουλέψουμε και θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Κοιτάζουμε μπροστά και μόνο μπροστά, αλλά δεν θα ανεχθούμε προσωπικά συμφέροντα, ιδιοτέλειες και παλιές νοοτροπίες, που αντιστρατεύονται την εντολή και τη θέληση της κοινωνίας και το συμφέρον του δήμου. 

Από σήμερα ξεκινάμε, με δίκαιη διοίκηση να μετουσιώνουμε σε πράξεις το πρόγραμμα που διαμορφώσαμε μαζί. Σας καλώ να σταθείτε δίπλα μας και συμμέτοχοι με προτάσεις και ιδέες αλλά και με αυστηρή κριτική. 

Καλή αρχή για την νέα Εποχή που μόλις ανέτειλε για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Θα είμαι ο Δήμαρχος όλων»!

Στην τελετή ορκωμοσίας παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης, οι Δήμαρχοι Αλέξης Καλοκαιρινός, Μανώλης Κοκοσάλης, Γρηγόρης Νικολιδάκης και Γιώργος Αθανασάκης, μέλη και εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου, αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των αστυνομικών Αρχών, φορέων, συλλόγων, σωματείων, κ.α.

Η ομιλία του νέου δημάρχου

Είναι φανερή η συγκίνηση όλων μας σήμερα! 

Μετά από την ισχυρή εντολή των δημοτών στις εκλογές του Οκτωβρίου για να αναγεννήσουμε τον τόπο, ο όρκος που μόλις δώσαμε δεν είναι μόνο μια θεσμική και απαραίτητη διαδικασία ή ένα απλό τελετουργικό.

Είναι η εμβάπτιση στο νέο πεδίο που θα λειτουργήσουμε για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Έχουμε  συνείδηση για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε απέναντι στους δημότες μας και τον τόπο, για το παρόν και τις επόμενες γενιές.

Έχουμε πλήρη γνώση για την πολύ δύσκολη κατάσταση του δήμου και ως θεσμού και μηχανισμού αλλά κυρίως ως τόπου με πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα, όπου ζουν άνθρωποι που αγωνίζονται για να τα ξεπεράσουν, να δημιουργήσουν και να προκόψουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.  

Αυτό καθιστά ξεχωριστή από κάθε άποψη τη δημοτική περίοδο 2024- 2028

Κάθε δημοτική αρχή, όπως έχω πει πολλές φορές κάνει έργο ανάλογα και με τις ικανότητες και τη συγκυρία. 

Και εδώ θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους πρώην δημάρχους για την προσφορά τους στον τόπο. 

Η δημοτική αρχή όμως που μόλις ορκίστηκε, καλείται και οφείλει να πραγματοποιήσει, όχι απλά αυτά που μπορεί αλλά όλα όσα έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος.

Αυτή είναι η προσδοκία των δημοτών,

τόσο για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα, τα πιεστικά και συσσωρευμένα προβλήματα, 

όσο και για να δρομολογηθεί η νέα πορεία του τόπου με βάσει το όραμα και τις ελπίδες της κοινωνίας. 

Μεγάλη Ευθύνη αλλά και Ύψιστη τιμή για μένα και τους συνεργάτες μου να βρισκόμαστε στο τιμόνι του Δήμου για να δημιουργήσουμε τη νέα σελίδα στην ιστορία αυτού του τόπου!

Δεσμεύομαι και δεσμευόμαστε ενώπιον σας ότι θα τηρήσουμε στο ακέραιο την εντολή σας με τη διαρκή προσπάθειά μου για το καλό και την προκοπή του τόπου, ανταποδίδοντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας χαρίσατε.

Αγαπητοί μου συνδημότες και συνδημότισσες

Είμαι ευγνώμων αλλά και περήφανος για την  διαδρομή που μαζί χαράξαμε έως σήμερα.

Συνδιαμορφώσαμε το όραμα μας για μια Σύγχρονη Συμπολιτεία και ένα τόπο αξιοβίωτο που θα συνδυάζει την παραγωγή και την ανάπτυξη, με το σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής. 

Ένα Κέντρο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Αθλητισμού και Δημιουργίας, που θα αποτελεί επιλογή για κατοικία και θα προσφέρει ευκαιρίες για εργασία και επιχειρηματικότητα. 

Αισθάνομαι τυχερός γιατί στην προσπάθειά μου αυτή είχα και έχω δίπλα μου ανθρώπους με διάθεση για προσφορά, που ανεξάρτητα αν εξελέγησαν ή όχι, θα  συνεχίζουν να προσπαθούν καθημερινά για την πρόοδο του τόπου και την ευημερία των πολιτών. 

Με την δύναμη σας, που είναι δύναμη προόδου θα προχωρήσουμε στην αναγέννηση του τόπου.

Είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε όλοι μαζί για την ανασυγκρότηση και την πρόοδο του τόπου.

Οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας 

–Η αντιστροφή της πορείας εγκατάλειψης της υπαίθρου και το ζωντάνεμα των οικισμών

–Η αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του σεισμού και η γενικότερη ανασυγκρότηση οικιστική, οικονομική και κοινωνική όλου του δήμου.

–Η αξιοποίηση του Α/Δ και των ευκαιριών του και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κατασκευή και λειτουργία του. 

Έχουμε πρόγραμμα και  θα το μετουσιώσουμε σε Επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης όπως θα αναφερθώ παρακάτω, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα και διεκδικώντας από την κυβέρνηση.

 Ήδη ετοιμάζουμε το φάκελο για τα θέματα του Α/Δ αφού μέχρι τώρα μόνο προβλήματα εισπράττουμε και ούτε καν υποσχέσεις.

Φίλες και Φίλοι,

Πρόταγμα και άξονας της φιλοσοφίας μας είναι να καταστεί ξανά ο δημότης πρωταγωνιστής, να είναι στο επίκεντρο των δημοτικών πολιτικών αλλά να είναι και συμμέτοχος στις αποφάσεις.

Με συνεχή και αποτελεσματική συνεργασία με την κοινωνία των δημοτών και τους οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς. 

Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα αλλά και συνεννόηση, χωρίς παρεκκλίσεις αλλά και με σύνθεση και ενότητα, ώστε να δοθούν λύσεις στην καθημερινότητα του.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι: 

Το δυσχερές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα, δημιουργεί σε όλους μας ιδιαίτερους προβληματισμούς, ανασφάλειες και ανησυχίες για το μέλλον. 

Ο σημερινός ρόλος όλων εμάς, που ερχόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη του τόπου για τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν είναι σε καμία περίπτωση απλός και μονοδιάστατος.

Στόχος μας είναι 

Να βελτιώσουμε την καθημερινότητά του δημότη και του κατοίκου, με ποιοτική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών,  αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και κυρίως κάθε σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο. 

Για να γίνουν όμως πράξη όλα αυτά, πρέπει και οι Δημοτικές υπηρεσίες να στελεχωθούν και να λειτουργούν υπεύθυνα και υποδειγματικά. 

Να βρίσκονται κοντά σε όλους τους δημότες και τους κατοίκους. 

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου και να τους διαβεβαιώσω ότι θα έχουν κάθε δυνατή συμπαράσταση, καθοδήγηση αλλά και επιβράβευση. 

Πιστεύω στην ουσιαστική συμβολή τους και στηρίζομαι στην πολύτιμη εμπειρία τους. 

Προσωπικά δηλώνω ότι θα είμαι ανοιχτός, συναινετικός και υπέρ του διαλόγου, πριν τις αποφάσεις.

 Όμως, κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά ότι όλοι είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους δημότες και τον τόπο.

Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες

Η λειτουργία της δημοτικής αρχής θα διέπεται από τις αρχές της συλλογικότητας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας. 

Για αυτά δεσμευτήκαμε προεκλογικά, έτσι θα λειτουργήσουμε. 

Οι αιρετοί του δήμου δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, έχουν μια αποστολή, να υπηρετήσουν τον δημότη μέσα από την εντολή που έλαβαν, μέσα από το πρόγραμμα που εκθέσαμε και τις δεσμεύσεις που δώσαμε.

Και αυτά, έχω την εντολή να τα εγγυηθώ προσωπικά χωρίς να λογαριάζω πολιτικό κόστος και να είστε σίγουροι για την τήρηση τους, γιατί αποτελούν προϋπόθεση για να πάμε στην επόμενη μέρα. 

Η νέα δημοτική αρχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα σε λίγο χρόνο και  να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε σημαντικά θέματα.

Οι 3 Βασικές προτεραιότητες μας  

  1. Αλλάζουμε το σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης, με δημοτική αποκέντρωση, αρμοδιότητες στις θεσμικές επιτροπές και τις δημοτικές Κοινότητες, διαβούλευση πριν τις τελικές αποφάσεις και τακτική λογοδοσία μέσα από ένα  νέο κανονισμό λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου
  2. Νέος οργανισμός εσωτερικής λειτουργίας και στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, για την αποτελεσματική λειτουργία και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.
  3. Εκπόνηση Πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος με βάσει το όραμα μας, τους στόχους, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του τόπου και των δημοτών, που θα εξειδικεύεται κάθε χρόνο και σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό θα καθορίζει το δημοτικό έργο. 
  1. Άμεση πραγματοποίηση μέχρι τον Φεβρουάριο, της διαβούλευσης για το Ειδικό Πολεοδομικό σχέδιο και τις χρήσεις γης.

Και εδώ θέλω να σας προϊδεάσω ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά αφού μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση στην επιχειρούμενη μείωση των ορίων των οικισμών. 

Τόσο για το ειδικό πολεοδομικό όσο και για τις διεκδικήσεις για το Α/Δ προετοιμαζόμαστε ακόμη και για κινητοποιήσεις, αν συνεχιστεί η αδιαφορία ορισμένων υπουργείων. 

Βέβαια τα θέματα είναι πολλά και σοβαρά και σας λέω μόνο ότι ο δήμος δεν έχει οικονομικό προϋπολογισμό για το 2024 και οι δυσκολίες λειτουργίας το πρώτο τρίμηνο θα είναι μεγάλες!

Άρα εκ των πραγμάτων η πρώτη μας δουλειά, παράλληλα με όσα ήδη σας ανέφερα, είναι να αποτυπώσουμε την κατάσταση που θα παραλάβουμε, οικονομικά στοιχεία, μηχανολογικός εξοπλισμός,  κ.λπ. και να προχωρήσουμε στην σύνταξη προϋπολογισμού. 

Σήμερα όμως δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο αλλά πριν τον επίλογο θέλω να αναφερθώ στην επιδίωξη μας να συνεργαστούμε με όλους και να κινηθούμε θεσμικά σε όλα τα επίπεδα. 

Θα διεκδικήσουμε τεκμηριωμένα από την κυβέρνηση, τα υπουργεία και τους οργανισμούς και εδώ θα ζητήσουμε τη βοήθεια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Θα θεμελιώσουμε μια στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, γιατί μαζί μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το έργο. Με την Αναπτυξιακά Ηρακλείου και το Δαίδαλο.

Θα συνεργαστούμε με τους τέσσερις όμορους δήμους για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την προώθηση της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. 

Θα συμμετέχουμε ενεργά στην Περιφερειακή ένωση δήμων και θα συνεργαστούμε με όλους τους δήμους για τα θέματα της Κρήτης. 

Θα συμμετέχουμε ενεργά στην ΚΕΔΕ για να αναδείξουμε τα προβλήματα των μικρομεσαίων δήμων και να διεκδικήσουμε συλλογικά από την κυβέρνηση τις ενδεδειγμένες λύσεις. 

Συμμετέχουμε και θα συνεχίσουμε περισσότερο ενεργά και διεκδικητικά στην Ένωση ΔΕΥΑ της χώρας για να διασφαλίσουμε ότι το νερό ύδρευσης αλλά και άρδευσης δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που βέβαια πρώτοι εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε,

Θα κάνουμε όποια συνεργασία με φορείς χρειαστεί, για να οδηγήσουμε το Δήμο μας στην ολιστική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο που του αξίζει και του πρέπει.

Φίλες και φίλοι, 

Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να διαψεύσει και να απογοητεύσει τους δημότες μας. 

Χρειάζεται ενότητα και συμπόρευση όλων μας. 

Παρά το ισχυρό 75% εμείς ξεπερνάμε  τις προεκλογικές αντιθέσεις, συνεργαζόμαστε για το συμφέρον  του Δήμου μας.

Γνωρίζετε ότι είμαι άνθρωπος του διαλόγου, αλλά με ενδιαφέρει πολύ το αποτέλεσμα, απ΄ το οποίο και θα κριθούμε.

Απευθύνομαι λοιπόν προς όλους με καθαρό λόγο.

 Όλοι μαζί θα δουλέψουμε και θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Κοιτάζουμε μπροστά και μόνο μπροστά, αλλά δεν θα ανεχθούμε προσωπικά συμφέροντα, ιδιοτέλειες και παλιές νοοτροπίες, που αντιστρατεύονται την εντολή και τη θέληση της κοινωνίας και το συμφέρον του δήμου. 

Αγαπητοί συνδημότες,

Από σήμερα ξεκινάμε, με δίκαιη διοίκηση να μετουσιώνουμε σε πράξεις το πρόγραμμα που διαμορφώσαμε μαζί

Σας καλώ να σταθείτε δίπλα μας και συμμέτοχοι με προτάσεις και ιδέες αλλά και με αυστηρή κριτική. 

Όλοι Μαζί για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και την ΠΡΟΟΔΟ του Δήμου Μινώα Πεδιάδας,

Σας ευχαριστώ όλους και σας βεβαιώνω ότι η προσπάθεια όλων μας θα είναι άοκνη.

Καλή αρχή για την νέα Εποχή που μόλις ανέτειλε για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Θα είμαι ο Δήμαρχος όλων

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί