ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν οι ζημιές από την ανεμοθύελλα – ανεμοστρόβιλο στον Δήμο Κισσάμου

Να αποζημιωθούν οι ζημιές από την ανεμοθύελλα – ανεμοστρόβιλο στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου Χανίων ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώτησή τους αναφέρεται:

Ανεμοθύελλα – ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή Δ. Κισσάμου Χανίων, στις 25 του Νοέμβρη, στις Κοινότητες Πλατάνου και Βάθης. Έριξε κολόνες της ΔΕΗ, δέντρα στους δρόμους, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα, αλλά και στην αγροτική παραγωγή και συγκεκριμένα σε θερμοκήπια με πρώιμα κηπευτικά, ελιές, κ.α. 

Οι πιο σοβαρές ζημιές αφορούν ένα μικρό αριθμό παραγωγών στον Πλάτανο και στο Ελαφονήσι, που είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι, μένουν χωρίς εισόδημα και χωρίς παραγωγή, ενώ ήδη έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα, το τεράστιο κόστος παραγωγής και ζωής, τη ληστρική φορολογία, κτλ.

Την ίδια στιγμή η όποια προστασία από τη μεριά της πολιτείας για τους αγρότες είναι ανύπαρκτη, καθώς με διαχρονικές τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), ο ΕΛΓΑ -που χρυσοπληρώνουν οι αγρότες- δεν αποζημιώνει, με βάση τον κανονισμό, τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για: 

– Να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες και για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν στο Πάγιο Κεφάλαιο (θερμοκήπια, κ.α.) και στην παραγωγή. 

– Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί