Ιδιωτική εταιρεία στα ταμεία και την είσοδο της Ακρόπολης: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι υπάλληλοι φύλαξης Αρχαιοτήτων

Σε 24ωρη απεργία προχωρά την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη διαγωνισμού ανάθεσης για την έκδοση των εισιτηρίων του Αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως, καθώς και του ελέγχου εισόδου και ακύρωσης εισιτηρίων για την είσοδο στο Μνημείο.

“Το 2023 παρακολουθούμε το ΥΠΠΟ να προχωρά σε μια συνολική αλλαγή καθεστώτος στην αρχαιολογική υπηρεσία, ξεκινώντας από την μετατροπή των πέντε μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ και τώρα εκχωρώντας σε ιδιώτες τον έλεγχο εισόδου στο πιο σημαντικό Μνημείο της Χώρας.”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων προχωρά σε διαγωνισμό ανάθεσης για την έκδοση των εισιτηρίων του Αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως, καθώς και του ελέγχου εισόδου και ακύρωσης εισιτηρίων για την είσοδο στο Μνημείο. Τα παραπάνω καθήκοντα ανήκουν μέχρι σήμερα στο φυλακτικό προσωπικό μόνιμο και ορισμένου χρόνου.

Η αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια του ΥΠΠΟΑ συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα σαφή λόγο και σοβαρή αιτιολογία στο γιατί αποφάσισαν να δώσουν σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι του σημαντικού ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2024-2025, τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Υπηρεσίες όπως  η έκδοση, η ακύρωση εισιτηρίων και η υποδοχή επισκεπτών στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, έως σήμερα παρέχονται από το φυλακτικό προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς να επιβαρύνουν περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εάν προχωρήσει αυτός ο διαγωνισμός και αναλάβουν οι ιδιώτες τα ταμεία και τον έλεγχο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο Ακροπόλεως, ποιος θα ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε εταιρία; Ποιος θα εφαρμόζει την νομοθεσία που ορίζεται για την έκδοση εισιτηρίων;

Το 2023 παρακολουθούμε το ΥΠΠΟ να προχωρά σε μια συνολική αλλαγή καθεστώτος στην αρχαιολογική υπηρεσία, ξεκινώντας από την μετατροπή των πέντε μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ και τώρα εκχωρώντας σε ιδιώτες τον έλεγχο εισόδου στο πιο σημαντικό Μνημείο της Χώρας.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και την διοίκηση του ΟΔΑΠ να ανακαλέσουν την προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού και να ξεκινήσουν διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ΠΕΥΦΑ και ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως χωρίς προβλήματα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες, το όποιο ζήτημα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Το σωματείο των αρχαιοφυλάκων, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Γενικού του Συμβουλίου, προκηρύσσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 19/12/2023 στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης, με σκοπό αυτή η πολιτική να σταματήσει εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί