Πλήθος κόσμου στους δρόμους του Ηρακλείου κατά της ακρίβειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Φωτογραφίες από όλη την Κρήτη

Φωτο:  ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Στις κινητοποιήσεις της πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ συμμετέχουν πλήθος ομοσπονδιών, συλλόγων, συνδικάτων και σωματείων του Ηρακλείου.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται δεκάδες σωματεία μαζί με πολίτες που εκφράζουν την διαμαρτυρία τους κατά της ακρίβειας, ζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πραγματικές αυξήσεις μισθών και άμεση επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Το «παρών» έχουν δώσει και φοιτητικοί σύλλογοι, καθώς και συνταξιούχοι.

Πολίτες έχουν ήδη κατακλύσει την πλατεία Ελευθερίας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά και οι μισθοί (παρά τις επικοινωνιακές κινήσεις της κυβέρνησης) παραμένουν στα τάρταρα.

Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, αναφέρει:

Η συμμετοχή δεκάδων σωματείων του δημοσίου ακύρωσαν στην πράξη τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ). Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν χωράει καμιά αναμονή και καμιά αυταπάτη ότι θα βελτιώνονται τάχα τα πράγματα.  περιμένουμε την κυβέρνηση ή άλλους όψιμους σωτήρες. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγειας είναι σε πόλεμο δεν είναι μόνοι είναι με όλο το λαό που υποφέρει μαζί με την ακρίβεια τους χαμηλούς μισθούς ,με τα ακομα μεγαλύτερα εμπόδια και δυσκολίες στην υγεία του ,την περίθαλψη του στα φάρμακα ,στις εξετάσεις με την Η έναρξητων επί πληρωμή χειρουργειων έχει

Χορηγούς : Την κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας. Μεσάζοντες: Την διοίκηση και λίγους υγειονομικους που θα χρησιμοποιηθούν   για να ανοίξουν το δρόμο στον άθλιο τιμοκατάλογο και την  κοστολόγηση της ανθρώπινης ζωής.

Ένα τιμοκατάλογο που θα τον βρούμε  μπροστά μας εμείς και οι οικογένειές μας, όταν θα χρειαστεί να επισκεφτούμε ένα δημόσιο νοσοκομείο για να αναζητήσουμε υπηρεσίες περίθαλψης, που τις έχουμε χρυσοπληρώσει ήδη, διπλά και τρίδιπλα μέσα από την εξοντωτική φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές μας.

Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία δεν είναι επιλογή. Είναι ένας ωμός εκβιασμός!

Υπηρετούν την στρατηγική κατεύθυνση της μετατροπής των νοσοκομείων σε «επιχειρήσεις», που πρέπει να έχουν κέρδος για να είναι «βιώσιμα», αφού το κράτος αποσύρεται σταδιακά από την χρηματοδότησή τους.

Και για να υλοποιήσουν την κατεύθυνση αυτή μετατρέπουν τους ασθενείς σε πελάτες και τους υγειονομικούς σε εμπόρους – υγείας   πατώντας πάνω στους  άθλιους μισθούςκαι την ηθική, ψυχική και σωματική εξουθένωσή  τους.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί υποσχόμαστε να κρατήσουμε την ηθική και επιστημονική αξιοπρέπειά μας  και μαζί με τους ασθενείς και το λαό να ακυρώσουμε στην πράξη τους  άδικους νόμους τους !

ΚΑΛΟΥΜΕ τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους εργαζόμενους και τον ηρακλειωτικο λαό να στηρίξουν τον αγώνα των υγειονομικών. Τους αφορά, γιατί όλοι μας είμαστε   εν δυνάμει  ασθενείς ! Γιατί τα νοσοκομεία πρέπει να είναι χώροι προσφοράς , αλληλεγγύης και ανθρωπιάς κι όχι  χώροι εκβιασμών, παζαριών και λαϊκών αγορών, όπου το αγαθό της υγείας θα πουλιέται και θα αγοράζεται !

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ Η ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 1 ΜΑΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, «την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

Τα βασικά αιτήματα

– Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.

– Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.

– Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

– Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

– Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».

 Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).

– Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

– Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.

Φωτο:  ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Στους δρόμους και οι Χανιώτες για την γενική απεργία

Η συγκέντρωση στα Χανιά άρχισε στις 10 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς ενώ λίγο μετά τις 11:30 ξεκίνησε η πορεία στο κέντρο της πόλης, με την συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Χανίων, πρωτοβάθμιων σωματείων, αγροτών, συνταξιούχων, κλπ.

Δείτε φωτογραφίες του zarpanews.gr:

Η απεργιακή συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το πρωί στην πλατεία του Αγίου Νικολάου το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου μαζί με συνδικαλιστικά σωματεία και φορείς, τονίστηκε η ανάγκη έμπρακτης ενίσχυσης της ελληνικής κοινωνίας, το εισόδημα της οποίας πλήττεται από την πληθωριστική κρίση, τους φόρους, τις χαμηλές αποδοχές, ενώ αναφορά έγινε στα προβλήματα της δημόσιας Υγείας και των Νοσοκομείων αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τους ομιλούντες να κατακρίνουν τις πολιτικές και τη στάση της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι τόσο στο συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στο κομμάτι της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

Δείτε φωτογραφίες του anatolh.com:

Οι κινητοποιήσεις στο Ρέθυμνο

Με συμμετοχή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και σε δημόσιους φορείς πραγματοποιέιται η απεργιακή κινητοποίηση στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Δείτε φωτογραφίες του goodnet.gr:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί