ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγ. Νικολάου: Όχι στην Αιολική Υπερβολή – Ναι στη Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση και στην Ενεργειακή Δημοκρατία

Ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αγ. Νικολάου για Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα:

ΌΧΙ στην Αιολική Υπερβολή – ΝΑΙ στη Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση και στην Ενεργειακή Δημοκρατία

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχώρησε στην απορρύθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δήθεν υπέρ των επενδύσεων αλλά στην πραγματικότητα υπέρ των μεγάλων συμφερόντων. Στο βωμό του κέρδους, συνεχίζεται η άναρχη ανάπτυξη αιολικών πάρκων που φέρνουν μηδενικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ στον αντίποδα τα κέρδη  των επενδυτών τεράστια.

Ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής (οικολογικής και οικονομικής) της περιοχής του κόλπου Μεραμπέλου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των περιβαλλοντικών φορέων και χωρίς αξιόπιστες περιβαλλοντικές μελέτες, είναι ορατός και η ανάγκη επαγρύπνησης και συνεργασίας όλων των οικολογικών κινημάτων, φορέων και ομάδων πολιτών κρίνεται απαραίτητη, ειδάλλως θα υπάρξει μια νέου τύπου οικολογική αλλά και οικονομική καταστροφή μιας περιοχής που στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης, μόνο και μόνο για το οικονομικό όφελος και τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αγωνιζόμαστε και έχουμε θέσεις και πρόγραμμα, για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση, η οποία δεν θα γίνει με όρους αγοράς που θα επιφέρουν ενεργειακή φτώχεια στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά με όρους κοινωνίας. Μια πράσινη μετάβαση που θα γίνεται με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και χωροταξικό σχεδιασμό, που θα προστατεύει πραγματικά τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο. Μια μετάβαση που δεν θα επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και σε περιοχές τουριστικά αναπτυσσόμενες.

Μια πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη, που θα σέβεται την αρχή της αναλογικότητας σε κάθε περιοχή και τα οφέλη της οποίας θα επιστρέφουν, ως επί το πλείστον στις τοπικές κοινωνίες και όχι στις τσέπες των λίγων.

Στεκόμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και στον αγώνα τους, ώστε να υπάρχει πραγματική προστασία του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος κάθε περιοχής και να μην μετατραπούν αυτές σε σύγχρονα τσιφλίκια αυτών που βλέπουν την πράσινη μετάβαση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μόνο ως ευκαιρία για αύξηση των υπερκερδών τους.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και τις κινήσεις πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή του Λασιθίου και συμπορευόμαστε στους αγώνες και ενέργειες που θα χρειαστούν.

Μαζί και δίπλα στην τοπική κοινωνία και τους φορείς:

  1. Επιδιώκουμε την ανάκληση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει το Εθνικό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επανεξέταση και την προσαρμογή του προγράμματος στις πραγματικές ανάγκες και τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής μας.
  2. Θεωρούμε απαραίτητο να προηγηθεί μια συνολική και προσεκτική χωροταξική μελέτη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων θα γίνει με τρόπο που σέβεται το φυσικό περιβάλλον και τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.
  3. Στην περίπτωση της Κρήτης, όπου υπάρχει περιορισμένος διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος και λιγότερες επιλογές για διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, προτείνουμε να επικεντρωθούν οι επενδύσεις ΑΠΕ κατά προτεραιότητα στην ικανοποίηση των τοπικών ενεργειακών αναγκών. Η ανταποδοτικότητα των επενδύσεων αυτού του τύπου στις περιοχές που επηρεάζουν πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι εικονική
  4. Καλούμε τον Βουλευτή ΝΔ Λασιθίου κ. Πλακιωτάκη να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος και να μας ενημερώσει αν συνηγορεί στο περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.  Μιας και δεν πρόκειται για σχεδιασμό των τελευταίων μηνών, ο κ. Πλακιωτάκης γνώριζε εκ του ρόλου του ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα και το απέκρυψε από τον λαό του Λασιθίου εξαπατώντας τον για την ψήφο του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί