Στην Ελλάδα ο χαμηλότερος μέσος ετήσιος μισθός στην Ε.Ε.

Αλλη μία αρνητική πρωτιά της Ελλάδας. Αυτή τη φορά στις μέσες απολαβές των εργαζομένων, οι οποίες είναι οι χαμηλότερες από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια που συνεχώς καλπάζει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους πολίτες της χώρας, το οποίο διαγράφει πλήρως τα όποια αφηγήματα επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το Euronews Business παρουσιάζει τα στοιχεία της Statista (που αναφέρονται στο έτος 2022), τα οποία καταγράφουν ότι οι μέσοι ετήσιοι μισθοί στην Ε.Ε. κυμαίνονταν από τα 24.067 ευρώ στην Ελλάδα μέχρι τα 73.642 ευρώ στην Ισλανδία. Πρόκειται για μια ψαλίδα στους μισθούς ιδιαίτερα μεγάλη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι χώρες με τις υψηλότερες αποδοχές το 2022 ήταν η Ισλανδία (73.642 ευρώ), το Λουξεμβούργο (72.529 ευρώ), η Ελβετία (67.605 ευρώ), το Βέλγιο (63.758 ευρώ) και η Δανία (59.405 ευρώ). Αντίθετα, οι χώρες με τις χαμηλότερες απολαβές ήταν η Ελλάδα (24.067 ευρώ), η Σλοβακία (24.337 ευρώ), η Ουγγαρία (26.376 ευρώ), η Πορτογαλία (29.540 ευρώ) και η Τσεχία (30.967 ευρώ).

Τα στοιχεία της Statista αφορούν το 2022, ωστόσο η κατάσταση σχετικά με τους μισθούς επιδεινώνεται στη χώρα μας. Όπως κατέγραψε πρόσφατη έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ο μισθός των εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, «η αξία των μισθών έχει μειωθεί εφέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιριών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους». Για την Ελλάδα, η αύξηση των πραγματικών κερδών είναι στο 5,9%, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται κατά 0,2%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ε.Ε. ήταν στα 30,5 ευρώ. Επίσης, ο μέσος ετήσιος μισθός για τους άγαμους υπαλλήλους χωρίς παιδιά ήταν στα 26.136 ευρώ, ενώ τα ζευγάρια εργαζομένων με δύο παιδιά λάμβαναν κατά μέσο όρο 55.573 ευρώ ετησίως.

Γιατί είναι τόσο χαμηλοί οι μισθοί στην Ελλάδα

Το Euronews Business υπογραμμίζει ότι η συνολική οικονομία και η αγορά εργασίας της Ελλάδας εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει από την κρίση δημόσιου χρέους, με αποτέλεσμα οι μέσοι μισθοί και οι κατώτατοι μισθοί να είναι πολύ χαμηλότεροι από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ορισμένα πιο αυστηρά μέτρα για την αγορά εργασίας έχουν επίσης εφαρμοστεί πρόσφατα, όπως οι προσπάθειες για πρόσληψη νεότερων, νέων πτυχιούχων ασκουμένων, οι οποίοι μπορούν να αμείβονται λιγότερο.

Η Πορτογαλία είναι αντιμέτωπο με τη χαμηλή παραγωγικότητα, καθώς και την αυξανόμενη τάση για πρόσληψη βραχυχρόνιων εποχικών εργαζομένων, για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα της χώρας. Οι χαμηλότεροι μισθοί έχουν επίσης συμβάλει σημαντικά στην τιμολόγηση ορισμένων ατόμων από τον αναπτυσσόμενο τομέα των ακινήτων.

Μια τεχνική ύφεση στην Ουγγαρία μπορεί να συνέβαλε σε χαμηλότερους μισθούς πρόσφατα, καθώς λιγότερες εταιρείες ήταν σε θέση να αντέξουν οικονομικά το κόστος εργασίας. Ωστόσο, ιστορικά, το χαμηλό κόστος διαβίωσης της Ουγγαρίας μπορεί να ήταν βασικός παράγοντας για τις αδύναμες ανοδικές μετακινήσεις των μισθών, αν και αυτό μπορεί να αλλάζει σιγά-σιγά τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει υψηλότερο πληθωρισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί